Časovanie trhu je dobrý sluha, ale zlý pán. Ostaňte radšej stále zainvestovaný!

PR článok, J&T BANKA | rubrika: PR článok | 23. 5. 2022
Ak by existoval hypotetický geniálny investor, ktorý by sa dokázal každý rok vyhnúť najhoršiemu mesiacu na amerických akciových trhoch, dosiahol by od roku 1900 výnos 18 percent ročne, čo je takmer dvojnásobok toho, ako keby ostal nonstop plne zainvestovaný. Na druhej strane, ak by nesprávne načasoval vstup a výstup z trhu a každý rok by zmeškal mesiac, keď index S&P 500 doručil najlepšie zhodnotenie, jeho ročný výnos by dosiahol len 1,5 percenta.
Časovanie trhu je dobrý sluha, ale zlý pán. Ostaňte radšej stále zainvestovaný!

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Iné štatistiky ukazujú, že ak investor v priebehu investičného horizontu 20 rokov vynechá 10 najlepších rastových dní na akciových trhoch, jeho celkové zhodnotenie klesne o polovicu, ak vymešká 20 najlepších dní, pripraví sa až o štyri pätiny celkového zhodnotenia a v prípade zmeškania 30 najlepších dní sa dostane už do straty. 

Časovanie trhu je síce dobrým sluhom, ale mimoriadne zlým pánom. Systematicky nedokáže nikto dokonale kupovať na minimách a predávať na maximách. Najmä neskúsení bežní investori často vyskakujú z investícií pri prvej korekcii ignorujúc minimálny odporúčaný investičný horizont. A často napokon predávajú na dne. A naopak, naskakujú do trhu až vtedy, keď sa v médiách objavujú prvé optimistické správy.

No burzy reálny vývoj ekonomiky či vojny vždy s istým časovým horizontom predbiehajú. Bežní ľudia preto podstatnú časť rely z miním premeškajú. Neintuitívne totiž akcie vo všeobecnosti najviac rastú tesne pred ukončením recesií a odrážajú sa už v prvých chvíľach po vypuknutí vojen, čo sa v zásade potvrdilo aj v prípade aktuálneho ukrajinského konfliktu.

Preto je lepšie sa časovaniu trhu vyhnúť a ostať stále zainvestovaný. A to aj počas kríz, vojen či obáv z rozpadu finančného systému, pri prevahe skepsy, nervozity a averzie voči riziku. Hlavnou výhodou takéhoto prístupu je priemerovanie cien, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja.

Trhy a ekonomika sa totiž vždy dokázali z najrôznejších kríz spamätať, vymazať straty a posunúť sa na nové historické maximá. Tak ako to urobili pri dot.com bubline, finančnej kríze z prelomu rokov 2008 a 2009 alebo koronašoku. A tak ako to urobia aj v prípade aktuálneho zvýšeného geopolitického napätia, komoditného ponukového šoku a protivetrov okolo vysokej inflácie a odoberaní menovej akomodácie. Žiada si to len trpezlivosť.

Investor, ktorý nakúpil americké akcie deň pred pádom Lehman Brothers a ostal plne zainvestovaný, sa dnes môže tešiť z takmer 11-percentného ročného výnosu. A takmer 15-percentný ročný výnos dosahuje človek, ktorý nastúpil do trhu chvíľu pred prudkým koronavýpredajom vo februári 2020 a nevyskočil z neho.

 

 

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok