Najväčšie finančné podvody v dejinách

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 25. 4. 2022
Finančný trh bez podvodov a klamstiev je veľmi pekná predstava. Bohužiaľ, vždy sa nájde niekto, komu sa páči myšlienka nečestného zarábania na úkor ostatných. Realita je teda taká, že si musíte dávať neustále pozor – či už ako investori, alebo podnikatelia. Občas sa však podvodníkom podarí klamstvá zakrývať a odhalia sa až s odstupom času.
Najväčšie finančné podvody v dejinách

Zdroj: Shutterstock

Enron

Škandál spojený so spoločnosťou Enron je asi najznámejším podvodom z Wall Street. Hlavná časť sa odohrávala ku koncu 90. rokov. Práve vtedy sa firma Enron, zameraná na poskytovanie energetických služieb, javila ako jedna z najúspešnejších spoločností na burze. Dôvodom však nebol dobre nastavený podnikateľský plán, ale šikovnosť dvoch vedúcich členov v zakrývaní dlhov.

Jeff Skilling (CEO) a Andrew Fastow (CFO) našli spôsob, ako dlhy presmerovať na firmy skryté na Kajmanských ostrovoch. Spoločnosť Enron sa tak mohla pochváliť vyrovnaným rozpočtom, aj keď bola v miliardových dlhoch. V roku 2001 došlo k finálnemu kolapsu Enron a Skilling s Fastowom dostali 12 a 6 rokov väzenia. Celková škoda pre investorov sa odhaduje na 74 miliárd dolárov.

WorldCom

90. roky boli obdobím veľkého rozvoja telekomunikačných technológií. Na tejto vlne sa viezla aj druhá najväčšia spoločnosť pôsobiaca v tejto oblasti na trhu v USA. Zo začiatku bola naozaj výhodnou investičnou príležitosťou. Postupom času sa však „telekomunikačný boom“ ustálil a firmy v tejto oblasti spomalili svoj rozvoj – okrem jednej.

Vedenie WorldCom sa nechcelo zmieriť s nižším profitom, a tak sa dali na cestu podvodu. Umelo navyšovali príjmy a svoje straty označovali ako investície, aby aj napriek vysokým výdavkom pôsobili ako firma v rozvoji. Po odhalení podvodov cena akciíprudko klesla zo 60 $ na 1$ a neskôr museli vyhlásiť bankrot. CEO WorldComu, Bernhard Ebbers, bol v roku 2006 odsúdený na 25 rokov väzenia.

Ponziho schéma

Charles Ponzi v roku 1919 vymyslel plán, podľa ktorého sa dodnes pyramídové schémy označujú ako Ponziho schémy. Začal od investorov zbierať peniaze so sľubom, že do 90 dní dosiahnu 100-percentný zisk. Pointa spočívala v nákupe medzinárodných odpovedných kupónov, ktoré sa dajú vymeniť za poštové známky. Ponzi ich chcel nakupovať v Európe so zľavou a vymieňať v USA za plnú hodnotu.

Zo začiatku bola schéma veľmi úspešná – v istom bode mal denný prísun peňazí v hodnote až milión dolárov. Avšak plán nebol dlhodobo udržateľný. Ponzimu síce prišli na obchodovanie s kupónmi, no zistil, že pohľadávky voči starším investorom môže splácať z peňazí nových investorov. Po roku však bola odhalená aj táto schéma, investori začali vymáhať svoje peniaze späť a Ponzi skončil vo väzení.

Wirecard

Tento podvod sa odohral iba nedávno. Konkrétne 25. júna 2020 bolo podané obvinenie na spoločnosť Wirecard. Dôvodom bolo, že spoločnosť nebola schopná splácať svoje dlhy, následkom čoho sa odhalilo „zmiznutých“ 1,9 miliardy eur. Podvod fungoval na pomerne jednoduchom princípe, no aj tak sa stal jedným z najväčších finančných škandálov v Európe.

Nemecká spoločnosť Wirecard sa zameriavala na spracovávanie a uskutočňovanie platieb podnikateľov. Bola označovaná za jeden z najväčších fintech úspechov sveta. V cudzích krajinách v jej mene fungovali viaceré menšie firmy, prostredníctvom ktorých si Wirecard generovala fiktívny zisk. Keď začali investori a analytici spochybňovať podozrivo nízke výnosy dcérskych spoločností, prišlo sa na chýbajúce takmer 2 miliardy eur.

1MDB

V tomto prípade ide o jeden z najväčších finančných škandálov v Ázii. Odštartoval v roku 2009, no dodnes sa ho nepodarilo kompletne prešetriť a potrestať všetkých účastníkov. Podvod začal tým, že vtedajší predseda vlády Malajzie založil spoločnosť 1MDB s cieľom financovania menších projektov na rozvoj ekonomiky štátu. Myšlienka si získala priazeň a najmä investície, napríklad od Goldman Sachs alebo producenta filmu Vlk z Wall Street.

Po dvoch rokoch, keď spoločnosť nebola schopná zaplatiť splátku pôžičky, sa objavila diera v účtovníctve. Presnejšie išlo o prevod 700 miliónov dolárov na účet zakladateľa 1MDB. To odštartovalo podrobnejšie vyšetrovanie. Dodnes sa odhalila sprenevera financií v hodnote až 4,5 miliárd dolárov. Skúmanie tohto škandálu pokračuje dodnes, no podvodníci na prevody využili takú komplexnú sieť krycích spoločností, že stále nebol odhalený celý rozsah krádeže.

Bernie Madoff

Podvod Bernieho Madoffa sa odohral v roku 2008 na Wall Street a ide zatiaľ o najväčšiu odhalenú Ponziho schému. Madoffov plán spočíval v založení vlastného hedge fondu a následnom umelom vygenerovaní profitu. Tvrdil, že investované prostriedky reinvestuje do blue-chip akcií, ktoré sú známe nízkym, no veľmi stabilným zhodnotením. Vďaka tomu mu stačilo hodnotu fondu „nafukovať“ po malých kúskoch a investori pribúdali sami od seba.

Výber financií z tohto typu fondu je len zriedkavá záležitosť, keďže ide o investície s dlhým časovým horizontom. Preto sa mu darilo ilúziu o úspešnom fonde udržať pomerne dlho. Veľká hospodárska kríza v 2008 však odhalila aj malé nedostatky schémy a Madoffov plán zlyhal, keď ho vlastní synovia nahlásili úradom. Investori stratili 64 miliárd dolárov a Madoff bol odsúdený na 150 rokov väzenia.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok