Halving bitcoinu: Ako to ovplyvní vášu peňaženku?

Redakcia | rubrika: Článok | 12. 7. 2023
Do takzvaného polčasu bitcoinu zostáva presne rok. Čo to je, ako často sa to stáva a prečo je to dôležité? A ako môže otriasť cenou najpoužívanejšej kryptomeny? Peniaze.sk v spolupráci s Finmag.cz hľadajú odpovede na tieto otázky.
Halving bitcoinu: Ako to ovplyvní vášu peňaženku?

Zdroj: Shutterstock

Kto je Satoshi Nakamoto? Odhaľujeme identitu záhadného tvorcu bitcoinu

Vynálezca bitcoinu vystupujúci pod menom Satoshi Nakamoto sa pred dvanástimi rokmi úplne odmlčal. Odvtedy sa špekuluje o jeho skutočnom mene. Kto by teda mohol byť tajomnou osobou, ktorá stojí za najväčšou kryptomenou na svete? A nie je napokon lepšie nevedieť?

Bitcoin nepočíta čas na dni alebo hodiny, ale vyťažené bloky. A k zníženiu vyťažených bitcoinov pre ťažiatov na polovicu (halving) dochádza po každých 210 000 vyťažených blokoch. Bitcoin je navrhnutý tak, že nový blok sa ťaží v priemere každých desať minút, takže môžeme ľahko vypočítať, že k halvingu dochádza 2 100 000 minút po predchádzajúcom, čo je 1 458 dní a niekoľko hodín. Predchádzajúci halving sa uskutočnil 11. mája 2020, takže vidíme, že ďalšie vyjde o niečo skôr ako za štyri roky.

Na internete nájdete mnoho odpočtov do polovice a niektoré ukazujú výrazne iné čísla ako v našom článku. Jednoduchý výpočet počítajúci s novým blokom každých desať minút je však podľa mnášho názoru dostatočný a nemá zmysel pokúšať sa odhadovať ďalšie premenné. Koniec koncov, je úplne jedno, či k polovičnému zníženiu dôjde o niekoľko dní skôr alebo neskôr. Čím bližšie k nemu budeme, tým presnejšie budú odhady dátumov.

Ak vás zaujíma, ako rýchlo sa bloky aktuálne ťažia, môžete sa pozrieť na mempool.space  a tam vidíte, ako sa jeden blok ťaží 30 minút, ale ďalší je pripravený za minútu.

A ako sa dá udržať tých desať minút na blok, keď nikto nevie, aký výpočtový výkon práve ťaží bitcoiny? Jednoducho. Protokol Bitcoinu sa sám monitoruje a každých 14 dní upravuje náročnosť ťažby - ak sa bloky ťažia príliš rýchlo, náročnosť sa zvyšuje, ak príliš pomaly, náročnosť sa znižuje.

Čo rieši zníženie ťažby na polovicu?

Delenie je dôležité na obmedzenie množstva nových bitcoinov, ktoré sa dostanú do obehu. Má teda protiinflačný účinok.

V prvých mesiacoch po uvedení na trh mal bitcoin infláciu, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani "najlepšia" Venezuela. V roku 2015 už inflácia bitcoinu klesla pod desať percent, v súčasnosti sa pohybuje okolo 1,7 % a do roku 2040 by mala byť na úrovni 0,05 %.

Okrem toho polovičná ťažba svojím spôsobom podporuje aj inovácie - núti ťažiarov hľadať čo najefektívnejšie spôsoby ťažby, pretože znižuje ich odmenu a tí, ktorí sú neefektívni, možno budú musieť skončiť. Môžu počítať s nárastom ceny bitcoinu, ale je nepravdepodobné, že by prišiel okamžite po polovičnej ťažbe, a určite nie je isté, že sa zdvojnásobí. Aj keď z dlhodobého hľadiska to tak doteraz vždy bolo.

Vplyv na cenu

Halving môže mať na hodnotu bitcoinu pozitívny vplyv a každý očakáva, že cena po ňom vzrastie. V krátkej histórii bitcoinu to tak zatiaľ vždy bolo a je to tak logické. Ak dopyt po bitcoine zostane rovnaký alebo sa dokonca zvýši, zatiaľ čo jeho ponuka sa zníži, cena by mala stúpnuť.

Je však dôležité si uvedomiť, že zníženie na polovicu je len jedným z mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu. A určite nefunguje tak, že ak 27. apríla dôjde k polovičnému zdraženiu, 28. apríla bude stáť dvojnásobok. V skutočnosti, keď sa blíži halving, tento moment je už v cene zohľadnený a bezprostredne po ňom sa pravdepodobne nič nestane. Po poslednom halvingu v roku 2020 sa masívny nárast cien začal približne päť mesiacov po ňom.

Polovičná hodnota nie je ani zaručeným spôsobom zbohatnutia, je to len mediálne oceňovaná udalosť, ktorá v budúcnosti pravdepodobne zvýši cenu bitcoinu voči fiat menám. Nemá však zmysel snažiť sa vyhľadať deň, keď nakúpite bitcoin lacno, a potom očakávať, že ho pár mesiacov po polceste predáte za násobky. S cenou bitcoinu sa neustále niečo deje a aj uprostred cyklov môže stúpať a klesať o desiatky či dokonca stovky percent.

Ak je však pre vás halving impulzom, aby ste sa o bitcoin začali viac zaujímať a možno ho aj prvýkrát kúpili, urobte to teraz a potom nakupujte pravidelne. Ide o takzvanú metódu DCA - priemerovanie dolárových nákladov - a pre drvivú väčšinu ľudí je to najlepší spôsob, ako byť dlhodobo v zisku. Bude vám jedno, či cena po znížení na polovicu vyletí "na mesiac", alebo sa nestane vôbec nič.

Možno vás prekvapí, že ak by ste si svoje prvé bitcoiny kúpili za historicky najvyššiu cenu a potom pravidelne nakupovali pomocou DCA až do dnešného dňa, neboli by ste v mínuse napriek 75 % poklesu ceny.

A čo keď sa odmeny vyčerpajú?

Čo sa stane, keď odmena klesne na minimum? Napríklad za 40 rokov to bude len 0,00305 BTC, pri dnešnom kurze asi 91 USD . A to by ťažiarom na živobytie určite nestačilo.

Anketa

Chystáte sa kúpiť ďalšie bitcoiny?

Po prvé, okrem fixnej odmeny sa za každý vyťažený blok platia transakčné poplatky, ktoré tiež zostávajú ťažiarovi. Z dnešného pohľadu sa z týchto poplatkov ťažba nemusí vyplatiť, ale čo nefunguje dnes, môže fungovať o 40 rokov.

Po druhé, používanie bitcoinu sa môže úplne zmeniť - je totiž celkom možné, že do blockchainu sa budú zapisovať len naozaj veľké a dôležité transakcie, pri ktorých obrovské poplatky nebudú mať význam, a bežné platobné transakcie sa budú uskutočňovať na inej vrstve, napríklad na Lightning Network.

A po tretie, 0,003 BTC môže za štyridsať rokov predstavovať obrovské bohatstvo a ťažba sa ľahko oplatí.

Môže však nastať aj pesimistický scenár, keď sa bitcoin jednoducho ukáže ako neživotaschopný s klesajúcimi odmenami a nahradí ho niečo iné. V každom prípade sa bežný používateľ nemusí v dohľadnej dobe obávať a osobne veríme, že skôr, ako tento problém vznikne, ho nejaká múdra hlava vyrieši.

Jedno je isté už dnes: za rok sa odmena zníži na polovicu a každé štyri roky znova a znova a nikto s tým nič neurobí. To je na bitcoine to krásne - pravidlá hry sa nedajú nijako zmeniť.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bitcoin, inovácie, kryptomeny

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok