Toto je tajomstvo bohatých ľudí: Dávajte svojim deťom vreckové!

Jan Müller | rubrika: Článok | 6. 6. 2023
Dávate deťom vreckové? Nejde len o peniaze, ktoré im dávate „na to, čo chcú“. Je to aj vynikajúci prostriedok, ako ich naučiť spracovať tému financií a naučiť ich správne finančné návyky do života. Pozrime sa na to vedecky. Využijeme pritom dlhodobú a veľmi obsiahlu štúdiu, ktorú uskutočnila ING Bank na dvanástich tisícoch spotrebiteľov v trinástich európskych krajinách. Štúdia sa všeobecne zaoberala tým, či existuje nejaká súvislosť medzi skúsenosťami v detskom veku a správaním v dospelosti. Asi už tušíte, aká je odpoveď. Ku kladnému vzťahu k peniazom vychovávajte deti čo najskôr.
Toto je tajomstvo bohatých ľudí: Dávajte svojim deťom vreckové!

Zdroj: Shutterstock

Vreckové je najlepší učiteľ

Vreckové dáva v Európe deťom okolo 80 percent rodičov. Naraziť na dieťa bez vreckového je teda rarita. Najštedrejší z dvanástich národov, ktorým sa výskum venoval, sú Turci. Vreckové svojim deťom dáva v Turecku skoro každý rodič (95 percent). Keď dávame dieťaťu vreckové, tak to má rôzne dôvody.

Niektoré deti si z vreckového musia hradiť veci ako napríklad desiatu, autobus a podobne. Iné nemusia naopak hradiť nič a celé vreckové im je k dispozícii. Preto je aj výška vreckového rôzna a často je práve prispôsobená tomu, čo si z neho deti musia zaplatiť. A samozrejme – rôzne rodiny majú rôzne možnosti.

Niečo málo cez 50 percent rodičov ako prevažujúci dôvod na vreckové uvádza práve potrebu učiť deti hospodáriť. Tieto čísla sa pravdepodobne zásadne od roku 2014 nepohli. Podľa štúdie pre ING zhruba osem percent rodičov nedáva deťom peniaze do ruky, ale posielajú im ich na účet.

V každom prípade naučiť deti rozhodovať o peniazoch v malom ich naučí správne návyky, ktoré môžu neskôr uplatňovať s väčším majetkom. Nezáleží pritom až tak na tom, či dostávajú peniaze na účet, alebo v hotovosti.

Čo vlastne deti naučí vreckové?

 Poďme späť k medzinárodnému prieskumu. Ten sa totiž nepýtal len na to, či a aké vreckové dostávajú dnešné deti, ale zisťoval aj od rodičov, či vreckové dostávali. A hľadal odpoveď na otázku, čo ich vreckové naučilo.

Má vreckové pozitívny vplyv na moje hospodárenie, keď som dospelý? Podľa štúdie dnešní rodičia vo svojej väčšine (70 percent), dôverujú finančnej budúcnosti svojich detí a 83 percent z nich je presvedčených, že vreckové dokáže deťom pomôcť určiť a spoznať hodnotu peňazí.

 Pri porovnaní správania dospelých ľudí, ktorí ako deti dostávali vreckové, s tými, ktorí ho nedostávali, je badateľný . Navyšovať svoje úspory dokáže len 45 percent ľudí, ktorí ako deti vreckové nedostávali. Medzi tými, ktorí ho dostávali, je to 55 percent. Podobný rozdiel je aj v tom, či si zbierajú peniaze na starobu. Robí to 31 percent tých, ktorí vyrastali bez vreckového, a 40 percent tých, ktorí ho mali.

Vreckové samo nestačí

Dať deťom peniaze bez vysvetlenia nemusí dopadnúť dobre. Ani ich rozmaznať príliš vysokými sumami. Je k tomu potrebný pozitívny a usmerňujúci vplyv a príklad rodičov. Vreckové môže byť skvelý nástroj niečoho, čomu môžeme hovoriť napríklad finančná výchova, ale musí sa s ním tiež pracovať. Máme pre vás niekoľko tipov, ako na to.

Príklad: Ak si myslíte, že teraz bude nasledovať príklad, koľko má dostávať konkrétne dieťa a ako majú byť nastavené pravidlá, nie je to tak. Príklad znamená – že máte ísť príkladom vy. Ideálne tak, že primerane veku budete deťom ukazovať a vysvetľovať, koľko čo stojí. Koľko dá vaša rodina mesačne za jedlo, koľko za povinné výdavky, koľko sa musí dávať nabok, ak chcete našetriť na to či ono. A nezabudnite na to, koľko stojí vaša práca, aby bolo porovnanie účinné.

Ako často: Môžete si zvoliť týždennú alebo mesačnú bázu, na tom až tak nezáleží, podstatnejšia je dôslednosť a pravidelnosť. Ak majú mať deti v peniazoch poriadok, je potrebné, aby ste ho mali aj vy. Predvídateľnosť je dôležitá.

Koľko: Na výške vreckového zase úplne nezáleží. Ak si dieťa musí niečo samo platiť, bolo by dobré, aby nielen vyšlo, ale aby mu zostalo aj niečo pre neho. Každopádne rozmaznávať nie je potrebné.

Pravidlá: Pravidlá pre hospodárenies vreckovým deťom radšej veľmi nestanovujte. Skúste im samozrejme vysvetliť, na čo je dobré neutrácať všetko naraz, že je rozdiel minúť peniaze za jednorazové potešenie a za vec, ktorá ho bude tešiť dlho. Ale nepreháňajte to. 

Kedy začať: O peniazoch sa s deťmi môžete baviť už od predškolského veku. Prvé drobné vreckové môžu začať dostávať, keď zvládnu sčítanie a odčítanie. Mali by mať ale tiež možnosť svoje peniaze aj za niečo vymeniť. Bez toho sú to iba kovové kotúčiky a papieriky.

 

Seriál vzniká v spolupráci webu Peniaze.sk a služby Palm App, ktorá umožňuje zamestnancom firiem, aby si sami vyplatili zálohu mzdy, keď ju sami potrebujú. Postupne vás v seriáli prevedieme tvorbou a riadením rodinného rozpočtu a plánovaním výdavkov, pridáme praktické tipy, ako a kde ušetriť, a predstavíme aj základné finančné produkty. Naučíme vás, ako ich múdro používať – aby boli dobrými sluhami a nie zlými pánmi.

Jan Müller

Autor článku Jan  Müller

Autor pracuje vyše 30 rokov vo finančných službách. Za tú dobu nazbieral skúsenosti z bánk, nebankových firiem aj z oblasti dozoru nad finančným trhom a ochrany spotrebiteľa. Takmer 10 rokov sa podieľa na projektoch finančnej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok