Živnostník zarobí viac ako zamestnanec, má však nárok na rovnaké benefity?

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 7. 2020
Zamestnanec zarobí často menej ako živnostník s porovnateľným príjmom. Porovnali sme výhody a nevýhody jednotlivých typov pracovného pomeru.
Živnostník zarobí viac ako zamestnanec, má však nárok na rovnaké benefity?

Zdroj: Shutterstock

Živnostníci môžu optimalizovať svoje náklady a ušetriť na platení daní, zamestnanci si spravidla platia vyššie odvody a po strate zamestnania môžu využiť poberanie dávky v nezamestnanosti. Nedá sa však jednoznačne určiť, ktorý typ pracovného pomeru je lepší a je to tak trochu večný boj. Často rozhodujú detaily a tiež administratívna náročnosť. Odborníci hovoria, vyberajte podľa aktuálnej osobnej a životnej situácie. Pracovný pomer v rámci svojej zamestnávateľa zväčša môžete kedykoľvek po dohode zmeniť. Založiť živnosť na Slovensku je už otázkou niekoľkých minút.

Firemné benefity závisia od pracovnej zmluvy

Okrem práce na trvalý pracovný pomer (TPP) teda klasického zamestnaneckého pomeru dnes už mnohé firmy umožňujú aj tzv. prácu na živnosť, prípadne firmu. Všetko závisí od dohody so zamestnávateľom a preferencii oboch strán. Už dávno neplatí, že zamestnanecké benefity môžu užívať len kmeňoví zamestnanci resp. tí, ktorí sú zamestnaní na TPP. Všímajte si najmä to, čo máte v pracovnej zmluve. Mnohé firmy umožňujú svojim zamestnancom totožné podmienky ako tým, ktorí u nich pracujú na živnosť. Týka sa to čerpania dovolenky, návštevy lekára, ale napríklad aj rekreačných poukazov.

V rámci zákona však treba povedať, že v prípade TPP pripadá do úvahy len Zákonník práce a v prípade zamestnanca na živnosť ide o obchodný vzťah. V prípade Zákonníka práce je všetko jasné - čas práce, miesto výkonu práce, dohodnutá mzda a všetky ďalšie náležitosti. V druhom prípade by nemalo teda ísť o prácu, ktorá vykazuje znaky závislej práce. V tom prípade hrozí pokuta vám aj druhej strane.

Podľa Zákonníka práce je závislá práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti a podriadenosti, osobne, podľa pokynov, v presne určenom pracovnom čase a v mene zamestnávateľa. Čiže, ak by vám zamestnávateľ ponúkol možnosť vykonávať pre neho úplne rovnakú prácu ako ste robili doteraz, ale už nie ako zamestnanec, ale ako živnostník, je celkom pravdepodobné, že pôjde o závislú prácu. 

Živnostník nie je s firmou v zamestnaneckom vzťahu. Má teda väčšiu voľnosť v tom, ako si rozvrhne svoj pracovný čas, alebo koľko času venuje danej firme. Tiež môže vykonávať prácu pre viacero firiem zároveň. Je však tiež zodpovedný za vedenie si vlastného účtovníctva a tiež za komunikáciu s príslušnými úradmi. Musí podávať daňové priznanie, zatiaľ čo v prípade zamestnanca táto povinnosť nie je - ročné zúčtovanie daní mu môže spraviť zamestnávateľ.

 

Výška odmeny za dohodnutú prácu

Ak ste zamestnanec na trvalý pracovný pomer a máte pracovnú zmluvu, máte v nej dohodnutú aj mesačnú mzdu. Ako zamestnanec by ste mali rozlišovať tri výrazy: čistá mzda, hrubá mzda a super hrubá mzda. Super hrubá mzda hovorí o všetkých nákladoch, ktorá zamestnávateľ má na svojho zamestnanca. Hrubá mzda je mzda pred zdanením a odpočítaním odvodov do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Čistá mzda je tá čiastka, ktorá vám prináleží po odpočítaní všetkých potrebných odvodov, daní a sporení - dostanete ju na váš bankový účet.

Živnostník dostáva v princípe vyššiu odmenu ako zamestnanec. Je to kvôli tomu, že firma za neho neplatí odvody. Odmena mu bude vyplatená podľa toho, ako je to špecifikované v zmluve – väčšinou podľa odpracovaných hodín, alebo po odovzdaní projektu či produktu. Živnostník vystavuje faktúru a má aj nárok na vyplatenie v stanovenom termíne od dátumu dodania služby. 

Znamená to teda, že ak vedľa seba postavíme plat zamestnanca a plat živnostníka v rovnakej výške, vyjde nám, že zamestnanec zarobí menej ako živnostník. Živnostník môže šikovnou optimalizáciou nákladov ušetriť aj na daniach. Na Slovensku však stále platí, že drvivá väčšina živnostníkov platí len minimálne odvody, čo sa odrazí na ich dôchodkovom príjme. Zamestnanci si platia odvody v adekvátnej výške voči svojmu platu, preto na dôchodku budú dostávať vyšší príjem.

Vedeli ste, že zamestnanec s hrubým príjmom 1 600 eur zarobí v čistom menej ako živnostník na rovnako veľký kontrakt, hoci jeho cena práce je oveľa nižšia?

Živnostník si všetky odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne platí sám. Ich výška závisí od minimálneho vymeriavacieho základu. V roku 2020 je minimálna výška sociálnych odvodov 167, 89 €. Zdravotné poistenie si živnostník hradí vo forme preddavkov. Minimálny preddavok na rok 2020 je 70, 91 €. 

Ukončenie pracovného pomeru

Zamestnanec môže pracovný pomer ukončiť viacerými spôsobmi. Ukončenie pracovného pomeru môže prísť zo strany zamestnanca, zo strany zamestnávateľa, dohodou oboch strán alebo jednoducho uplynutím doby, na ktorú bol pomer uzatvorený. Jedným z ochranných nástrojov je výpovedná doba, ktorá zabraňuje tomu aby jedna strana ukončila pracovný pomer okamžite (čo je možné iba v určitých prípadoch).

Ak ste živnostník, ukončenie spolupráce na živnosť závisí od toho, ako ho máte definované v zmluve. Ak však dôjde z nejakého dôvodu k predčasnému vypovedaniu zmluvy, nevzťahujú sa na vás také ochranné procesy ako na zamestnanca. Rovnako pre živnostníkov neexistuje výpovedná doba alebo odstupné. Ide o obchodný vzťah, preto ak nemáte v zmluve stanovené inak, môže sa pre vás pracovný pomer skončiť pokojne aj zo dňa na deň bez nároku na odplatu.

Anketa

V akom pracovnom pomere sa nachádzate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok