10 tipov, ako ušetriť peniaze na dovolenke

Redakcia | rubrika: Článok | 14. 6. 2018
Dovolenková sezóna je v plnom prúde, no pomerne dosť ľudí ešte nemá tento čas oddychu zaplatený. Ak patríte do tejto skupiny, máme pre vás niekoľko rád a tipov ako ušetriť peniaze a pritom si užiť príjemnú dovolenku.
10 tipov, ako ušetriť peniaze na dovolenke

Zdroj: Shutterstock

Termín

Prvou a pomerne najdôležitejšou vecou je termín. Rozdiel medzi letným a jarným termínom je cenovo pomerne veľký. Je všeobecne známe, že dovolenková sezóna je počas júna a júla, logicky sú tak zájazdy v tomto období najdrahšie. Ak si však objednáte posezónny termín vašej dovolenky, môžete tak ušetriť dosť veľa peňazí. Lacnejšie zájazdy sú aj po novom roku, kedy cestovné kancelárie ponúkajú výpredajové akcie. Nebráňte sa ani dovolenke počas zimy. Výhodou bude minimálna cena, nepreplnené pláže a príjemnejšie počasie.

Lokalita

Dôležitá je aj cieľová destinácia vašej cesty. Samozrejme, je rozdiel medzi prímorskými a vnútrozemnými oblasťami. Prímorské letoviská majú sezónu počas jari a leta. V prípade vnútrozemných krajín si overte, kedy je turistická sezóna. Mimo tohto obdobia bývajú zájazdy o dosť lacnejšie.

Peniaze a karty

Dnes už takmer každý používa platobnú kartu. Je preto namieste pouvažovať nad nutnosťou výberu hotovosti v zahraničí. Plaťte radšej kartou, nakoľko to je u väčšiny bánk zadarmo. Ak máte aj kreditnú kartu, používajte ju len na platenie v obchodoch a službách. Za výber hotovosti sa väčšinou účtujú vysoké poplatky.

Bohužiaľ, treba rátať aj s tým, že nie všade sa bude dať platiť kartou. Keď už budete potrebovať na platenie aj hotovosť, zmeňte si ju radšej v banke alebo zmenárni. V obchodoch alebo na recepciách hotela vám spravidla dajú nevýhodný kurz.

Poistenie

Poistenie je samozrejme výdavok navyše, ale rozhodne nie je zbytočný. Ľudia sa väčšinou mylne domnievajú, že cestovné poistenie bude nákladné. To je omyl. Na slovenskom trhu môžete nájsť cenovo dostupné poistenie, ktoré vám bude ideálne vyhovovať. Je však potrebné venovať tomu nejaký čas a pozornosť.

Jedlo

Samozrejme, ak máte dovolenku, ktorá zahŕňa hotel s plnou penziou, nebudete chodiť na obed, raňajky alebo večeru niekde do reštaurácie. V opačnom prípade však určite venujte pozornosť cenám za jedlo. Cenová hladina reštaurácie sa väčšinou odvíja od lokality, respektíve, či je v centre alebo na okraji mesta. Dobré jedlo nájdete aj v menej lukratívnych častiach mesta, navyše aj za rozumnú cenu.

TIP: Zbytočné výdavky v domácnosti, na ktorých sa dá ušetriť

10 tipov ako ušetriť na dovolenke

Zdroj: shutterstock

Nákupy

Dovolenku bez suvenírov si nevieme predstaviť. Dajte si ale pozor, aby roztržitosť pri nákupoch nevyhrala nad zdravým rozumom. Môžete vyskúšať aj vyjednávanie, nakoľko v niektorých krajinách je možné cenu dohodnúť s obchodníkom.

Pamiatky

Návšteva historických pamiatok alebo svetoznámych artefaktov je samozrejmosťou. Dobrá správa je, že väčšina takýchto turistických lákadiel je vo svete zadarmo. Platí to hlavne pre študentov, dôchodcov alebo ľudí do 26 rokov. Ak máte v úmysle, ísť v cieľovej destinácií na nejakú pamiatku vopred si overte jej dostupnosť a ceny vstupného.

Doprava

Cena sa odvíja aj od spôsobu dopravy do cieľa vašej cesty. Do vzdialenejších destinácií využívajte vždy leteckú dopravu, pretože na väčšiu vzdialenosť je výhodnejšia a lacnejšia.  Zároveň si skúste rezervovať nepriamy let. Ceste obetujete viac času, ale letenka bude o niečo lacnejšia. V prípade krajín, do ktorých to nemáte moc ďaleko si radšej zvoľte autobus, vlak alebo auto.

Ubytovanie

Ubytovanie je jednou zo základných požiadaviek, na ktoré prihliadate pri výbere dobrej dovolenky. Ak chcete naozaj dovolenkovať za minimálne výdavky, musíte ubrať zo svojich požiadaviek na luxusné ubytovanie. Dnes už existuje množstvo lacnejších alternatív. K dispozícii sú hostely, motely, Bad and Breakfast priváty a veľmi obľúbený couchsurfing.

Telefonovanie

Nepríjemným prekvapením môže byť po návrate z dovolenky účet za telefón. V Európskej únii síce už roaming neplatí, no nad rámec využívania služieb v zahraničí vám budú prirátavať poplatky. Pred odchodom si určite overte, ako vám bude operátor účtovať volanie alebo správy v zahraničí. Našťastie, žijeme v dobe internetu, takže na spojenie s blízkymi, rodinou a priateľmi využívajte sociálne siete na bezplatnom internetovom pripojení.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok