10 tipov, ako sa výhodne poistiť na dovolenku

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 5. 2018
Kde vám dajú najlepšie cestovné poistenie? Porovnajte si ponuku pred dovolenkou.
10 tipov, ako sa výhodne poistiť na dovolenku

Zdroj: Shutterstock

Niekto si ide na dovolenku oddýchnuť, niekto spoznávať nové miesta a niekto hľadá adrenalín či dobrodružstvo. V každom prípade je nutné, aby ste sa pred odchodom na dovolenku poistili. V prípade poistnej udalosti vám to môže zachrániť stovky či tisícky eur. Oplatí sa poistiť krátkodobo alebo dlhodobo? Podľa akých kritérií vyberať poisťovňu? Ktoré typy poistenia potrebujete? Čítajte riadky nižšie a dozviete sa viac.

1. Európsky zdravotný preukaz nestačí

Spoliehať sa len na Európsky zdravotný preukaz poistenia (EPZP) nestačí. Nekryje totiž všetky náklady, ktoré môžu v zahraničí vzniknúť. Výhodou EPZP je, že sa vzťahuje aj na chronické ochorenia. Avšak nevýhodou zase, že nekryje iné náklady ako napríklad prevoz do SR či spoluúčasť pacienta. EPZP je takisto možné využiť len v zdravotníckych zariadeniach napojených na systém verejného zdravotného poistenia v danej krajine.

2. Celoročné verzus krátkodobé poistenie

V prípade, že do zahraničia cestujete pravidelne, môže sa vám javiť vhodné aj celoročné poistenie. Pri jeho výbere však zhodnoťte tie isté parametre ako pri krátkodobom poistení.  Na otázku, čo sa vám oplatí viac alebo čo by bolo pre vás vhodnejšie, si už musíte odpovedať sám, prípadne dajte na radu odborníka.

Dobrou radou pri výbere je rozhodne zvážiť všetky spomínané parametre – teda účel, cieľ cesty, cenu zdravotnej starostlivosti v krajine, a tiež možnosti pripoistenia. Pozor si dajte na „supervýhodné“ lacné balíky odporúčané a predávané všelijakými spoločnosti, ktoré poistenie ponúkajú sekundárne k produktom typu kufor či mobil. Tie nemajú takmer žiadne krytie.

Pri určitom nastavení je celoročné poistenie lacnejšie. A ak zvyknete do zahraničia vycestovať za nákupmi či na vopred neplánované výlety, taktiež pouvažujte nad celoročným variantom. Jednak to môže vyjsť lacnejšie a na druhej strane nebudete musieť myslieť na to, že sa treba poistiť. Napríklad 3-týždňové poistenie stojí štvorčlennú rodinu od 50 do 100 eur, kým celoročné od 60 do 500 eur.

Súvisiace články:

3. Ujasnite si, na čo všetko sa chcete poistiť

Rozsah poistenia súvisí aj s destináciou, kam cestujete (pri mori netreba poisťovať zásah horskej služby), a spôsobom dopravy (poistenie storna zájazdu, resp. poistenie pre prípad autonehody). Vyberajte skutočne podľa toho, s kým cestujete, čo na dovolenke plánujete robiť a čo si so sebou beriete na dovolenku. Veľmi vám to pomôže pri výbere – rýchlejšie vyradíte z ponuky nepotrebné veci.

4. Lacné poistenie nemusí byť dobré poistenie

Nie je problém kúpiť si lacné poistenie. Problémom však môže byť vymôcť od takejto poisťovne poistné plnenie v požadovanej výške. Dobrou orientáciou pri voľbe značky sú skúsenosti známych. Ani zďaleka nemožno povedať, že lacnejšie poistenie je nevýhodnejšie. Konkrétna poisťovňa môže byť pri jednom nastavení v strede cenového poľa, pri druhom bude na jednom alebo na druhom konci. Zároveň platí, že ak chce poisťovňa byť na čele rebríčka, stačí, ak upraví poistné sumy smerom nadol a rovnakým smerom pôjde aj cena.

Skutočne sa však oplatí zaplatiť o jedno-dve eurá viac na získanie dvojnásobného poistného plnenia. 

5. Pripoistenie vôbec nie je na škodu

Pripoistenia sú súčasťou niektorých balíkov, no môžete si ich aj priplatiť osobitne. Ak sa chystáte do hôr, určite poistenie zásahu a pátrania horskej služby (krytie do limitu poistenia liečebných nákladov). Ak idete na dovolenku lietadlom a máte obavy z meškania batožiny či meškania letu, poistite sa, na odškodnom môžete získať stovky eur. Prípadne, ak sa chystáte vykonávať športy akéhokoľvek typu, pripoistenie je tiež na mieste – je odstupňované od bežných športov až po tie adrenalínové.

6. Výška liečebných nákladov je dôležitá

Pri výbere poistenia vždy pamätajte na výšku poistnej sumy. Pred vycestovaním je dobré pozrieť si nejaké informácie o poplatkoch za zdravotnú starostlivosť v krajine, prípadne zavolať na infolinku  či ambasádu, alebo kontaktovať  niektorú z agentúr  a pod. Niekedy sa nám môže výška poistnej sumy (liečebné náklady), napríklad 100 000 eur zdať dosť, no v krajinách ako sú Spojené štáty či taká Austrália by vám to vôbec stačiť nemuselo.

7. Viete čo všetko určuje cenu poistenia?

Ceny (sadzby) pre cestovné poistenie, tak ako pri iných druhoch poistenia, sa líšia ako medzi poisťovňami, tak aj v rámci jednej poisťovne. Najdôležitejší faktormi, ovplyvňujúcimi výšku poistenia, sú najmä:

  • dĺžka pobytu v zahraničí (počet dní cesty)
  • krajina pobytu (zóna, napr. Európa, svet)
  • typ cesty – turistická alebo pracovná (aj druh práce v zahraničí)
  • vek poisteného – najmä kategórie deti, dospelí, seniori
  • športové aktivity – turistický alebo rizikový šport
  • vybrané pripoistenia

8. Máte nejaké iné poistenie? Pýtajte si zľavu

Poisťovňa vám môže poskytovať rôzne zľavy, napr. pre rodiny, alebo držiteľov mládežníckych kariet. Ten istý individuálny klient môže dostať rôznu cenu na cestovné poistenie v každej poisťovni - závisí to na vnútornom nastavení parametrov ovplyvňujúcich poistenie u tej ktorej poisťovne, prípadne zľavách a akciách, v tom ktorom období. Ak už máte v tej-ktorej poisťovni životné poistenie, povinné zmluvné poistenie na auto, prípadne iný finančný produkt, nechajte si spraviť cenovú ponuku. Často získate lepšiu cenu poistenia, ako bežne.

9. Poisťovne neponúkajú totožné produkty, porovnávať cenu nestačí

Väčšina ľudí rieši krátkodobé cestovné poistenie online a na poslednú chvíľu. Nezaujímajú sa o krytie, idú skôr po najnižšej cene poistenia. Je to chyba, pretože si často nepozrú detaily, čo vlastne konkrétna poisťovňa ponúka. Ak si aj cestovné poistenie hľadáte cez rôzne porovnávače, vždy sa zaujímajte o cenu, ale väčší dôraz klaďte na krytie, ktoré je kľúčové.

Príklad z praxe: Týždňové poistenie na dovolenku v Chorvátsku či Taliansku vyjde 4-člennú rodinku v letnej sezóne na zhruba 16 eur od poisťovne Wüstenrot. Limit krytia je však len 50 000 eur, zatiaľ čo keď si priplatíte 1 euro, máte od poisťovne Groupama krytie 100 000 eur. Je to jeden z mnohých príkladov, netvrdíme, že jedna alebo druhá poisťovňa ponúka lepší či horší produkt – znamená to len, že lepšie poistenie vás vyjde len o pár centov či eur viac a výsledok môže byť niekoľkonásobne lepší.

10. Poistenie uhraďte na čas

Ako sme už spomenuli vyššie, mnohí dovolenkári svoje poistenie uhrádzajú na poslednú chvíľu alebo často po termíne splatnosti. Dôsledok to môže mať fatálny. Poistná zmluva začína platiť momentom, kedy ju uhradíte, no vždy tak urobte včas – meškajúce či dodatočné platby vám pri dokladovaní poistnej udalosti nepomôžu.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok