Exekúcia na dôchodku: Na čo všetko vám môžu siahnuť?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 14. 4. 2022
Tešili ste sa, že odchodom do dôchodku sa zbavíte exekúcie? Realita je ale, bohužiaľ, iná. Penzia je oficiálne uznaná ako príjem, z ktorého je možné vykonávať exekučné zrážky. Postupné splácanie dlhov tak bude vo väčšine prípadov aj naďalej ovplyvňovať váš mesačný príjem. Navyše stále narastá počet penzistov, ktorých navštívi exekútor. O akú maximálnu sumu môžete následkom exekúcie prísť a kedy nesmie byť zrážka vykonaná?
Exekúcia na dôchodku: Na čo všetko vám môžu siahnuť?

Zdroj: Shutterstock

Čo vedie k exekúcii na dôchodku?

Dôvody na výkon exekučných zrážok z príjmu sú v prípade dôchodcov rovnaké ako pri zamestnancoch. Exekúcií teda predchádza situácia, kedy človek dobrovoľne nezaplatí sumu, ktorú je povinný zaplatiť. Konkrétne dôvody môžu byť rôznorodé, no najčastejšie sa v praxi stretnete s neplatením:

  • výživného na dieťa,
  • daní a poplatkov,
  • poistného na sociálne alebo zdravotné poistenie,
  • súkromnej pôžičky,
  • pôžičky od banky alebo nebankovky.

Hlavným rozdielom z hľadiska realizácie exekučných zrážok je to, kto je za ich vykonanie zodpovedný. Pokiaľ je dlžník zamestnaný, musí ich vykonávať zamestnávateľ. Odchodom do dôchodku sa táto povinnosť presúva na Sociálnu poisťovňu. V oboch prípadoch sú zrážky nariadené príslušným orgánom, väčšinou súdnym exekútorom. Sociálna poisťovňa, rovnako ako zamestnávateľ, nemá právo riešiť okolnosti príkazu, jednoducho musí zrážku vykonať.

Zmeny v dôchodkových exekučných zrážkach

  1. januára 2022 začala platiť zmena rozsahu zrážok zo mzdy. Ide o rozhodnutie ministerstva spravodlivosti, následkom ktorého sa na začiatku roka museli prehodnotiť exekučné zrážky z dôchodkov. V kombinácii s novým systémom valorizácie dôchodkov sa táto zmena prejaví znížením, niekedy až úplným zrušením zrážok z penzie. 

Minimálna výška dôchodku

Dôležitým údajom pri výpočte maximálnej možnej exekučnej zrážky z penzie je životné minimum pre plnoletú fyzickú osobu. Aktuálne platná hodnota na obdobie 1. 7. 2021 – 30. 6. 2022 je určená na 218,06 €.

Ak ste dlžníkom a ide o neprednostnú pohľadávku, aj napriek exekúcii budete mať garantovaný príjem v hodnote 140 % zo životného minima, teda 305,28 €. Pokiaľ sa však exekučné zrážky týkajú prednostnej pohľadávky, základná suma dôchodku je stanovená na 100 % zo životného minima, teda 218,06 €.

Vďaka základnej sume, čiže minimálnej výške dôchodku, sa môže stať, že exekučná zrážka nebude vykonaná. Táto situácia by nastala vtedy, ak by zrážka znamenala, že exekútor bude brať peniaze zo stanovenej základnej sumy.

Vyživované osoby

Spodná hranica nároku na dôchodok počas exekúcie sa posúva smerom nahor s každou osobou, ktorej poberateľ penzie poskytuje výživné. Môže to byť manžel, manželka, prípadne deti dlžníka. K základnej sume sa teda pripočíta 50 % zo životného minima, čiže 152,64 € na každého vyživovaného.

Zrážka na výživné na maloleté dieťa

Z hľadiska určenia základnej sumy nastáva špecifická situácia v prípade, že sa exekučná zrážka vykonáva na úhradu výživného. Vtedy je základná výška dôchodku rovnaká ako pred 1. 1. 2022, teda 91,58 €. Zvyšuje sa však suma, ktorá sa k základu pripočíta na každú osobu, ktorej dlžník poskytuje výživné. Z pôvodných 38,15 € sa zvýšila na 76,32 €.

Prednostné pohľadávky

Prvý bod určovania základnej sumy dôchodkového príjmu dlžníka sa týka delenia pohľadávok na prednostné a neprednostné. Preto je dobré vedieť, pod ktorú kategóriu patrí váš dlh, ak nejaký máte. Medzi prednostné pohľadávky patrí napríklad:

  • výživné,
  • náhrada škody spôsobenej ublížením na zdraví,
  • náhrada škody spôsobenej úmyselným trestným činom,
  • pohľadávky daní, poplatkov, ciel,
  • poistné na zdravotné a sociálne poistenie,
  • príspevky na starobné dôchodkové sporenie.

Výška zrážky

Presnú výšku exekučnej zrážky z dôchodku oznámi dlžníkovi Sociálna poisťovňa prostredníctvom písomného oznámenia. To sa týka jednak prvého vyplatenia penzie zníženej o sumu zrážky, ale aj každej zmeny jej výšky. K úprave exekučnej zrážky dochádza vo väčšine prípadov vždy k 1. januáru ďalšieho roka. Vtedy sa spravidla valorizujú dôchodky, čo vedie k prepočítaniu sumy exekučných zrážok.

Existuje však aj iná možnosť úpravy výšky zrážky z dôchodku – dohoda oprávneného s povinným. Ak teda obe strany dlhu súhlasia s úpravou mesačnej zrážky (môže sa znížiť, ale aj zvýšiť), musia svoju dohodu oznámiť exekútorovi. Ten potom zmenu nahlási Sociálnej poisťovni, ktorá výšku mesačnej zrážky z penzie následne upraví na základe dohody.

Pokiaľ však k vzájomnej dohode povinného a oprávneného nedošlo, výška sumy zrážaná z dôchodku nemôže byť zmenená. Je teda zbytočné Sociálnu poisťovňu žiadať o zníženie zrážky, keďže žiadosti nemôže vyhovieť ani s prihliadnutím na zlú životnú situáciu, v ktorej sa dlžník nachádza.

Ako dlho trvajú zrážky z penzie?

Exekučné zrážky z dôchodku môže Sociálna poisťovňa prestať vykonávať iba v dvoch prípadoch:

  • orgán, ktorý nariadil zrážky, oznámi kompletnú úhradu pohľadávky,
  • zastavenie exekúcie z iného dôvodu.

Pokiaľ teda nenastane situácia, ktorá by dlžníka oslobodila od povinnosti platenia, neostáva vám iné, ako sa so zrážkami z dôchodku zmieriť. Dlh sa tak postupom času splatí a dôchodok bude opäť vyplácaný v plnej sume.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok