Doklady potrebné k odchodu do dôchodku v roku 2022

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 4. 2022
Odchod do dôchodku nie je iba o tom, že ukončíte pracovný pomer, prídete domov, vyložíte si nohy a užívate si dôchodok. S prechodom od práce k zaslúženému oddychu sa spája napríklad požiadanie o priznanie dôchodku. Ak chcete, aby tento proces prebehol rýchlo a hladko, je dobré si pred návštevou Sociálnej poisťovne pripraviť niekoľko dokladov.
Doklady potrebné k odchodu do dôchodku v roku 2022

Zdroj: Shutterstock

Ktoré doklady sú nutné?

V prvom rade sa poďme pozrieť na doklady, ktoré tvoria základ žiadosti o priznanie dôchodku. Sociálna poisťovňa ich bude potrebovať od každého budúceho dôchodcu. Ide o tieto doklady:

  • Doklad o ukončení vzdelania – pokiaľ ste štúdium ukončili predpísaným spôsobom (maturita, skúška…), k žiadosti prikladáte príslušný doklad. Môže to byť maturitné vysvedčenie, vysokoškolský diplom či výučný list. Ak ste však štúdium ukončili iným ako predpísaným spôsobom, budete potrebovať potvrdenie od školy o trvaní vášho štúdia.
  • Vojenská knižka, prípadne doklad vydaný príslušnou vojenskou správou.
  • Rodné listy detí alebo rozhodnutie príslušného orgánu, na základe ktorého ste si dieťa prevzali do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Tieto doklady sa prikladajú iba vtedy, ak ste sa vy alebo vaše dieťa narodili v cudzine. V takom prípade sa môže stať, že register fyzických osôb nemusí obsahovať údaje potrebné na vyplnenie žiadosti.
  • Úmrtný list alebo výpis z matriky, ak vaše dieťa zomrelo pred dosiahnutím plnoletosti, teda veku 18 rokov. Tento doklad sa vyžaduje iba v prípade, že ste cudzinec alebo ak vaše dieťa zomrelo v cudzine a nebolo zapísané do osobitnej matriky.
  • Hodnoverný doklad, z ktorého jasne vyplýva, odkedy dokedy trvalo vaše zamestnanie. Môže to byť napríklad evidenčný list dôchodkového zabezpečenia, potvrdenie zamestnávateľa či jeho právneho nástupcu.
  • Ak ste boli pred 1. 1. 2001 evidovaný v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie, pripravte si potvrdenia o všetkých týchto obdobiach.
  • Ak ste boli pred 1. 5. 1990 zamestnaný v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení, budete potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa o období daného zamestnania.

Doklady pre špecifické potreby

Teraz sa presunieme k dokladom, ktoré nie sú vyžadované od každého. Existujú situácie, kedy si Sociálna poisťovňa musí overiť dodatočné informácie. Vtedy budú potrebné niektoré z týchto dokladov.

Minimálny dôchodok

Ak vám podľa oficiálneho vzorca na výpočet dôchodku vychádza suma, ktorá nedosahuje výšku minimálneho dôchodku, Sociálna poisťovňa vám ho môže navýšiť. Cieľom je zabezpečenie takého príjmu, aby dôchodca nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi.

O minimálny dôchodok nemusíte žiadať samostatne. Sociálna poisťovňa vyhodnotí váš nárok na základe žiadosti o pridelenie dôchodku. Avšak, aby vám mohol byť pridelený, poisťovňa bude potrebovať:

  • Potvrdenie o sume a výške dôchodku vyplácaného z cudziny – v prípade, že vám je vyplácaný dôchodok z cudziny, priložíte potvrdenie o jeho výške ku dňu, od ktorého žiadate o starobný dôchodok.
  • Potvrdenie o obdobiach poistenia získaných v cudzine – v prípade, že ste nejaké získali.

Ak zostávate zamestnaní

Poberanie dôchodku nemusí nutne znamenať koniec akéhokoľvek zamestnania. Pokiaľ chcete a vládzete, môžete pracovať aj v dôchodkovom veku, čo je dokonca možné aj po uznaní nároku na starobný dôchodok. Treba pripomenúť, že práca počas poberania dôchodku je určitým spôsobom obmedzená, ale nie vylúčená. Ak však zostávate v zamestnaní, Sociálna poisťovňa bude potrebovať evidenčný list dôchodkového poistenia.

Iné situácie

  • Ak žiadate o priznanie starobného dôchodku spätne aj za obdobie, v ktorom vám bola vyplácaná dávka v hmotnej núdzi a príspevky k nej, je potrebné priložiť doklad o vyplatenej sume od príslušného orgánu.
  • Ak ste dosiahli dôchodkový vek pred 1. 1. 2004 a boli ste naďalej nepretržite zamestnaný k 31. 12. 2003, treba predložiť potvrdenie zamestnávateľa o sume dosiahnutých vymeriavacích základov odo dňa dosiahnutia dôchodkového veku do konca kalendárneho roka, v ktorom ste túto vekovú hranicu dosiahli.
  • Ak vám je vyplácaný výsluhový dôchodok, Sociálna poisťovňa bude potrebovať potvrdenie o dobe služobného pomeru zhodnotenej na účely výsluhového dôchodku.
  • Ak ste získali obdobie výkonu služby príslušníka Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície, colníka, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, príslušníka ozbrojených síl, ktorý vykonával profesionálnu službu alebo vojaka, prikladáte potvrdenie príslušného úradu na preukázanie toho, či máte, alebo nemáte nárok na výsluhový dôchodok.

Doklady si nájdite radšej sami

Sociálna poisťovňa si dokáže väčšinu potrebných dokladov nájsť aj sama. Ak ich ale prinesiete vy a odovzdáte ich pri vypĺňaní žiadosti o priznanie nároku na dôchodok, celý proces sa tým výrazne zrýchli. Pre zamestnanca Sociálnej poisťovne bude overenie údajov v žiadosti otázkou pár sekúnd. V opačnom prípade by mohlo trvať aj niekoľko dní, kým by sa dokumenty našli v archívoch.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.