Muž na materskej v roku 2019 - všetko, čo potrebujete vedieť

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 10. 4. 2019
Od roku 2019 sa zmenilo niekoľko zásadných vecí v poberaní materskej dávky. Jednou z nich je, že sa stala ešte atraktívnejšia aj pre mužov.
Muž na materskej v roku 2019 - všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Materská dovolenka môže byť aj „otcovská“

Už od roku 2011 platí, že okrem matky môže ísť s dieťaťom na materskú dovolenku aj otec. Takúto možnosť má bez ohľadu na to, či matka dieťaťa už na materskej s dieťaťom bola. Svoj nárok ostať s dieťaťom doma a poberať materské si môže uplatniť do troch rokov veku dieťaťa. Teda napríklad matka môže ostať s dieťaťom na materskej dva roky a následne pokračuje otec.

V tomto roku pribudla aj možnosť, že na materskej môžu ostať obaja rodičia súčasne. Ale to len v prípade, ak majú aj druhé dieťa. Teda napríklad matka je na materskej s jedným dieťaťom a súčasne s ňou je na materskej otec s druhým dieťaťom. Takže mama ostáva na materskej s novorodencom, otec so starším.

 

Na akú výšku materského má nárok muž?

V tomto zákon neprihliada na to, či je na materskej otec alebo matka. Výška dávky sa počíta z hrubého príjmu, respektíve vymeriavacieho základu, z ktorého sa platilo poistné a výška je určená ako 75 % predchádzajúceho hrubého príjmu. Existuje však maximálny limit.

Maximálna výška materského pre rok 2019 je 75 % z maximálneho denného vymeriavacieho základu v sume 62,7288 eur. Maximálna suma materského pre rok 2019 je 1411,40 eur v mesiaci, ktorý má 30 dní a 1458,50 eur v mesiaci, ktorý má 31 dní. V roku 2020 bude najvyššie materské vo výške 1548,70 eur mesačne v mesiaci, ktorý má 31 dní. Z materského sa neplatí ani daň, ani odvody.

Čo musíte splniť?

Prvou podmienkou je, že muž musí byť nemocensky poistený v Sociálnej poisťovni ku dňu nástupu na materskú. Prípadne môže byť aj v ochrannej lehote. Zatiaľ čo matke môže trvať ochranná lehota až 8 mesiacov, ak jej zaniklo nemocenské poistenie už počas tehotenstva, u otca trvá len 7 dní.

Zároveň je potrebné splniť podmienku, že počas posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti, musíte byť nemocensky poistený najmenej 270 dní. Ak tieto body spĺňate, na pobočke Sociálnej poisťovne predložíte prehlásenie, že ste sa s matkou dieťaťa dohodli na prevzatí dieťaťa do starostlivosti.

K tomu predložíte potvrdenie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, že ani jeden z rodičov nepoberá rodičovský príspevok. Následne odovzdáte Žiadosť o materské. V prípade, ak je otec dobrovoľne nemocensky poistená osoba alebo SZČO, nemôže mať nedoplatky na nemocenskom poistení vyššie ako 5 eur. Žiadosť o materské sa predkladá na pobočke Sociálnej poisťovne v mieste sídla zamestnávateľa. SZČO a dobrovoľne nemocensky poistená osoba žiada o materské v mieste trvalého bydliska.

Plán ohláste najprv zamestnávateľovi

Pokiaľ ste zamestnancom, je vhodné o materskej dovolenke, ktorú chcete čerpať, hovoriť najprv so zamestnávateľom. Aj pre muža totiž platia rovnaké pravidlá ako pre ženu, ale vždy je lepšie, ak zamestnávateľa informujete v dostatočnom časovom predstihu o vašich plánoch. Pretože ak ste zamestnancom, váš klasický pracovný pomer budete musieť prerušiť.

Tak ako pri ženách, aj pri mužoch platí, že otec nesmie mať počas poberania materského príjem za aktívnu prácu zo zamestnania, z ktorého sa odvíja nárok na dávku. Je však možnosť uzatvoriť pracovný pomer na dohodu, alebo uzatvoriť nový pracovný pomer aj u toho istého zamestnávateľa. Je tu aj možnosť založiť si živnosť.

Podnikateľom sa materská oplatí dvakrát

Pokiaľ ste samostatne zárobkovo činnou osobou, materská sa vám naozaj oplatí. Vďaka optimalizácii výdavkov majú podnikatelia obvykle nízky reálny príjem a teda aj nízku výšku materskej, ale oproti pracujúcim disponujú výhodou, že na čas poberania materského nemusia prerušiť výkon podnikania.

Môžu pokračovať vo svojom podnikaní bez obmedzení. Výhodou pre podnikateľa je, že počas poberania materského nemusí platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Tak isto prichádza aj výhoda v zdravotných odvodoch, keďže v tomto období sa podnikateľa netýka ustanovenie o povinnom minimálnom vymeriavacom základe.

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok