Ako si založiť živnosť v roku 2019 (návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 2. 2019
Živnosť je najobľúbenejšou formou podnikania na Slovensku. Aký je postup, keď si chcete živnosť založiť v roku 2019? Čo všetko k tomu potrebujete? Pozrite si náš návod.
Ako si založiť živnosť v roku 2019 (návod)

Zdroj: Shutterstock

Založiť živnosť je už omnoho jednoduchšie ako kedysi. Ak máte elektronický občiansky preukaz (eID) a podpis (ZEP,KEP), v podstate si živnosť založíte aj z pohodlia domova. Jedinou vychádzkou bude prevzatie živnostenského oprávnenia, ktoré vám príde buď na poštu, alebo si ho vyzdvihnete na mestskom úrade.

Živnosť v roku 2019 v skratke

Za živnosť považujeme sústavnú činnosť osoby, ktorá podniká vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku alebo merateľného pozitívneho sociálneho vplyvu.

Pri podnikaní na živnosť si môžete viesť jednoduché účtovníctvo, ktoré zvládnete aj sami. V prípade, že sa rozhodnete uplatňovať si paušálne výdavky, v roku 2019 je to možné do výšky 60 % a zo sumy maximálne 20 000 €. V takomto prípade nemusíte viesť účtovníctvo a odpadne vám veľa starostí.

Pri živnosti síce pri malom príjme platíte daň len 19 %, ale ak zarobíte viac, budete musieť platiť daň vo výške 25 %.

Základná sadzba DPH je 20 %, znížená na vybrané tovary 10 %. Daň z prijatých dividend je 7 %.

Aj keď živnostník nič nezarobí, musí platiť minimálne odvody do zdravotnej poisťovne 66,78 € a po úvodnom roku aj do sociálnej poisťovne vo výške 158,11 € mesačne, teda za rok 2019 spolu minimálne 2698,68 €.

Ak je miesto podnikania iné ako vaše trvalé bydlisko, budete musieť zdokladovať oprávnenie užívať takúto nehnuteľnosť.

 

Postup pri zakladaní živnosti pre fyzickú osobu

Pri založení živnosti sú dôležité najmä dve veci. Musíte mať čistý register trestov a zároveň sa potrebujete prihlásiť do zdravotnej poisťovne ako SZČO. Dnes už kvôli tomu nemusíte navštevovať uvedené inštitúcie. Na jednotnom kontaktnom mieste s registráciou vyplníte tlačivá pre registráciu na daňovom úrade, tlačivo pre výpis z registra trestov a nahlásenie na zdravotnú poisťovňu.

Ako sme spomenuli už v úvode, najrýchlejšie to zvládnete cez internet. Budete potrebovať čítačku, občiansky preukaz a zaručený elektronický podpis. Potom už len stačí, keď sa prostredníctvom portálu slovensko.sk prihlásite na jednotné kontaktné miesto a začnete vypĺňať formulár k Ohláseniu voľnej, remeselnej alebo viazanej živnosti pre fyzickú osobu.

Tip redakcie: Ku korektnému ukončeniu a odoslaniu formulára je aktuálne potrebné mať na svojom počítači internetový prehliadač Internet Explorer. My sme skúšali viaceré prehliadače, žiaľ bezúspešne – formulár neukončíte úspešne ani na operačnom systéme iOS.

Po vyplnení údajov formulár podpíšete a v rámci portálu verejnej správy odošlete na kontrolu. Kontrola by mala prebehnúť do 24 hodín, po úspešnej kontrole sa podanie dostane do centrálnej podateľne. Zistíte to tak, že obdržíte správu o platobných podmienkach. Na uhradenie máte 15 dní.

Podateľňa po uhradení vyžiada výpis z registra trestov, ktorý obdrží zväčša do 10 minút.

V prípade, že formulár na ohlásenie živnosti obsahuje nedostatky, podávateľ dostane 15 dní na nápravu. Ak je podanie kompletné, dostane správu o vybavení podania.

Koľko stojí živnosť

Správne poplatky za založenie živnosti budete platiť, resp. neplatiť podľa toho, akým spôsobom a na čo zakladáte živnosť. Pri elektronickom ohlásení voľnej živnosti správny poplatok neplatíte. Ak si idete zakladať viazanú alebo remeselnú živnosť, platíte poplatok 7,50 eur za každú takúto živnosť.

Ak si prajete, aby sa vaša živnosť objavila aj v obchodnom registri, v takomto prípade to vyjde omnoho drahšie. Ako fyzická osoba budete musieť zaplatiť 75 eur, za organizačnú zložku fyzickej osoby platíte 15 eur.

Kde vybavíte živnosť

Ak nebudete ohlasovať živnosť elektronicky, potom musíte navštíviť živnostenský úrad v mieste svojho bydliska.

Koľko trvá založenie živnosti

V porovnaní s inými formami podnikania, živnosť založíte veľmi rýchlo. Trvá to väčšinou 2 až 4 dni. Rozhoduje o tom najmä rýchlosť, s akou zaplatíte správny poplatok a ako rýchlo získa živnostenský úrad výpis z registra trestov.

Živnostenské oprávnenie si môžete nechať zaslať na príslušný živnostenský úrad, poštu alebo elektronicky do schránky prostredníctvom ústredného portálu verejnej správy.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Uplatňujete si pri výpočte základu dane paušálne výdavky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+16
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok