Cukrovka či bezlepková diéta. Na aké príspevky máte nárok?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 2. 6. 2022
Postretla vás či vášho rodinného príslušníka alebo blízkeho zdravotná indispozícia, ktorá si vyžaduje osobitnú úpravu stravovacieho režimu? Podporu pri hradení nákladov na drahšie potraviny môže poskytnúť aj štát.
Cukrovka či bezlepková diéta. Na aké príspevky máte nárok?

Zdroj: Shutterstock

Priznanie peňažného príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie záleží najmä od typu a závažnosti diagnózy. Za akých podmienok sa príspevok vypláca? Podmienky poskytnutia príspevku s alíšia a je ich viacero. 

Nepriaznivý zdravotný stav 

Zvýšené výdavky na diétne stravovanie sa kompenzujú osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú podľa tzv. komplexného (lekárskeho) posudku odkázané na diétne stravovanie. Ťažkým zdravotným postihnutím sa rozumie zdravotné postihnutie s mierou funkčnej poruchy aspoň 50 %; podmienka odkázanosti na diétne stravovanie je splnená, ak je u osoby zistená choroba alebo porucha špecifikovaná nižšie. 

Zákonom stavená diagnóza 

Príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie sa poskytuje v troch základných výškových režimoch (a jednom osobitnom); zaradenie do konkrétneho režimu záleží na diagnóze, ktorá vyžaduje špeciálne úpravy jedálničku.

Konečná čiastka príspevku sa v každom prípade odvíja od aktuálnej výšky sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú zákonom o životnom minime. Od 1. 7. 2021 ide o čiastku 218,06 Eur mesačne, v roku 2022 sa počíta s jej navýšením, ktoré sa však (napriek rekordnej inflácií) nejaví ako zásadné; podľa doposiaľ avizovaných informácií by malo po novom ísť o čiastku 233,10 Eur. 

1) Príspevok vo výške 18,56 % sumy životného minima (t. j. 40,48 Eur z čiastky 218,06 Eur a 43,26 Eur z čiastky 233,10 Eur) patrí osobám s:

- fenylketonúriou do 18. roku života, po 18. roku života záleží na individuálnom posúdení na základe neurologického a psychiatrického vyšetrenia,

- cystickou fibrózou s pankreatickou insuficienciou,

- nešpecifickým zápalovým ochorením čreva - ulceróznou kolitídou, Crohnovou chorobou v období sekundárnej malabsorpcie,

- celiakiou v detskom veku; u dospelých celiatikov príspevok patrí, ak si ich zdravotný stav vyžaduje osobitné potravinové výrobky. 

2) Príspevok vo výške 9,28 % sumy životného minima (t. j. 20,24 Eur z čiastky 218,06 Eur a 21,63 Eur z čiastky 233,10 Eur) patrí osobám s:

- diagnózou diabetes mellitus typ I., diabetes mellitus typ II. inzulidependentný s komplikáciami (t. j. cukrovkárom, ktorí sa liečia inzulínom; v zmysle judikatúry nepostačuje liečba tabletkami – perorálnymi antidiabetikami – viď rozhodnutie Krajského súdu Žilina, sp.zn.  27Sa/25/2020),

- odstránením 2/3 alebo celého žalúdku s malnutríciou, poklesom hmotnosti tela o 10 % od normy,

- syndrómom krátkeho čreva so skrátením čreva viac ako 100 cm s prejavmi malabsorpcie,

- chronickým poškodením pankreasu (zápal, nádor, úraz) so závažnou maldigesciou, poklesom hmotnosti tela o 10 % od normy s prejavmi malabsorpcie,

- systémovým ochorením (systémovým lupusom erytematodes, Sjögrenovým syndrómom, reumatoidnou artritídou, Bechterovovou chorobou) spojenými s poklesom hmotnosti tela viac ako 10 % od normy,

- malígnym ochorením spojeným s poruchou funkcie tráviaceho traktu, s poklesom hmotnosti tela o 10 % od normy,

- skupinou ďalších zriedkavých chorôb a porúch, ktoré sú spojené s príjmom potravy, s diagnostikovanou závažnou zmenou funkcie tráviaceho traktu alebo s poklesom hmotnosti tela viac ako 15 % od normálnej hodnoty s prejavmi malabsorpcie. 

3) Príspevok vo výške 5,57 % sumy životného minima (t. j. 12,15 Eur z čiastky 218,06 Eur a 12,98 Eur z čiastky 233,10 Eur) patrí osobám s/so:

- chronickou insuficienciou obličiek, kde je hladina kreatinínu v sére vyššia ako 200 mmol/l,

- zúžením pažeráka s výraznou poruchou prehĺtania na benígnom podklade alebo malígnom podklade. 

4) Príspevok vo výške sumy zodpovedajúcej nákladnejšej diéte 

Osobitný režim platí pre osoby trpiace viacerými diagnózami, z ktorých každá patrí z hľadiska určenia výšky príspevku do iného režimu. Týmto osobám možno poskytnúť peňažný príspevok v sume, ktorá zodpovedá nákladnejšej diéte. 

Nejde o prijímateľa celoročnej pobytovej sociálnej služby 

Príspevok sa neposkytuje prijímateľom celoročnej pobytovej sociálnej služby (napr. v domove pre seniorov). To neplatí pre poskytovanie sociálnej služby v útulku, domove na polceste, zariadení núdzového bývania, zariadení podporovaného bývania alebo pre jej poskytovanie v zariadení sociálnych služieb na určitý čas nepresahujúci 30 po sebe idúcich dní. 

Príjem nepresahuje trojnásobok životného minima 

Príspevok sa ďalej neposkytuje ani v prípade, ak je príjem osoby vyšší, než trojnásobok aktuálneho životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Pre zistenie výšky príjmu sa však zohľadňujú aj príjmy spoločne posudzovaných osôb (podľa konkrétnych okolností môže ísť o rodičov, deti a manžela či manželku). Do príjmu sa však nezapočítava napríklad prídavok na dieťa, jednorazová štátna sociálna dávka či jednorazová dávka v hmotnej núdzi. 

Majetok nepresahuje 39 833 Eur 

Ak je hodnota majetku zdravotne postihnutej osoby vyššia ako 39 833 eur, príspevok sa neposkytne. Poskytnutiu príspevku však nebránia napríklad nasledujúce súčasti majetku (aj v danej hodnote):

- nehnuteľnosť, ktorú osoba užíva na trvalé bývanie,

- poľnohospodárska či lesná pôda užívaná pre potreby osoby,

- nevyhnutné vybavenie domácnosti, ošatenie, obuv, veci na ktoré sa poskytla dávka v hmotnej núdzi alebo príspevok na kompenzáciu,

- 1 osobné motorové vozidlo. 

Ako o príspevok požiadať 

O príspevok treba písomne požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príslušný podľa adresy trvalého pobytu. Pred podaním žiadosti je najlepšie navštíviť úrad, ktorý vám poskytne aktuálne informácie k požadovaným formulárom a ich prílohám. Priznaný príspevok sa vypláca raz za mesiac.

 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok