9 výhod, ktoré môžete podľa zákona využiť ako pracujúci rodič

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 19. 4. 2022
Máme dobré správy pre rodičov. Každý totiž dobre vie, že deti neprinášajú len radosť, ale aj väčšie náklady a zvýšené časové nároky súvisiace s rodičovstvom. Máloktorí rodičia však vedia, na čo majú nárok a akými úľavami je kompenzovaná náročnosť rodičovskej úlohy v pracovnej oblasti. Dnes prinášame super tipy, s ktorými bude výchova lacnejšia a ľahšia.
9 výhod, ktoré môžete podľa zákona využiť ako pracujúci rodič

Zdroj: Shutterstock

1. Rodičia sú zvýhodnení pri úprave pracovného času

 

Každý zamestnávateľ musí pri zaraďovaní zamestnancov do zmien prihliadať na potreby tehotných žien a tiež žien a mužov starajúcich sa o deti. Tehotná žena a rodič trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov môžu zamestnávateľa požiadať o skrátený úväzok či inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času a zamestnávateľ im musí vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. 

Ak ste tehotná, trvale sa staráte o dieťa mladšie ako 3 roky alebo ste osamelým rodičom a trvale sa staráte o dieťa mladšie než 15 rokov, nemôže vám zamestnávateľ bez vášho súhlasu:

- rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne;

- nariadiť prácu nadčas;

- nariadiť pracovnú pohotovosť.

 2. Úľavy od škodlivej a náročnej práce 

Tehotné ženy, matky do konca 9. mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nemôže zamestnávateľ zaťažovať fyzicky neprimeranými činnosťami ani prácami škodlivými pre ich organizmus. Konkrétny zoznam prác je stanovený nariadením č. 272/2004 Z.z., príp. môže vyplývať z lekárskeho posudku týkajúceho sa konkrétnej ženy. Zamestnávateľ musí žene dočasne upraviť pracovné podmienky a pokiaľ to nie je možné, je povinný ženu preradiť na inú vhodnú prácu, pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok.  

V prípade, že by vhodná práca s rovnakým zárobkom nebola k dispozícii, môže byť žena preradená na prácu iného druhu, ak s tým súhlasí. Preradenie na miesto s nižším zárobkom bez vášho zavinenia je kompenzované vyrovnávacím príspevkom v tehotenstve a v materstve. Ak preradenie vôbec neprichádza do úvahy, musí vám zamestnávateľ poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy. 

3. Povinné poskytnutie pracovného voľna pri prekážkach v práci súvisiacich s rodičovstvom 

Zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno napr. v dobe:

- materskej a rodičovskej dovolenky,

- osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa,

- preventívnej prehliadky súvisiacej s tehotenstvom, ak vyšetrenie či ošetrenie nemožno vykonať mimo pracovného času,

- nevyhnutnej pre prevoz matky vášho dieťaťa pri jeho pôrode do zdravotníckeho zariadenia a späť,

- sprevádzania dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie či ošetrenie či liečenie,

- sprevádzania zdravotne postihnutého dieťaťa do zariadenia sociálnej starostlivosti či špeciálnej školy.Priestor na dojčenie

4. Priestor na dojčenie

Dojčiacej matke musia byť okrem klasických prestávok v práci poskytnuté aj prestávky na dojčenie. Matke pracujúcej po určený týždenný pracovný čas patria 2 polhodinové prestávky na dojčenie na každé dieťa do 6. mesiaca jeho veku a v ďalších šiestich mesiacoch 1 polhodinová prestávka na dojčenie za zmenu. Prestávky možno zlúčiť a poskytnúť na začiatku a na konci pracovnej zmeny. V prípade skráteného úväzku trvajúceho aspoň ½ určeného týždenného pracovného času patrí matke 1 polhodinová prestávka na dojčenie na každé dieťa do konca 6. mesiaca jeho veku. 

5. Dlhšia dovolenka 

Zamestnanec, ktorý sa trvale stará o dieťa, má automaticky nárok na dovolenku za kalendárny rok v trvaní najmenej 5 týždňov (t.j. o týždeň viac, než je základná výmera dovolenky pre väčšinu zamestnancov do 33 rokov). Ak sa v priebehu kalendárneho roka začnete alebo naopak prestanete o dieťa trvale starať, zvýšenie dovolenky za kalendárny rok nad rámec jej základnej výmery vám patrí v pomernom rozsahu určenom ako podiel počtu dní trvalej starostlivosti o dieťa v príslušnom kalendárnom roku a počtu dní kalendárneho roka. 

6. Sťažená možnosť ukončenia pracovného pomeru 

Zamestnávateľ vám nesmie dať výpoveď v tehotenstve, počas materskej či rodičovskej dovolenky alebo keď ste osamelým rodičom starajúcim o dieťa mladšie ako 3 roky. Zákaz výpovede neplatí, ak:

- sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje,

- sa zamestnávateľ alebo jeho časť premiestňuje a vy ste osamelým rodičom starajúcim sa o dieťa mladšie ako 3 roky a nesúhlasíte so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

- by s vami bolo možné okamžite skončiť pracovný pomer; to neplatí, pokiaľ ste na materskej či rodičovskej dovolenke,

- by s vami bolo možné ukončiť pracovný pomer kvôli porušeniu pracovnej disciplíny; to neplatí, ak ste tehotná alebo na materskej či rodičovskej dovolenke;

- ste z vlastnej viny stratili predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona. 

7. Daňový bonus (alebo dotácia na stravu) 

Zamestnaní rodičia (ale aj SZČO), ktorí v zdaňovacom období dosiahli zdaniteľný príjem aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, si môžu na dieťa uplatniť daňový bonus. Vďaka nemu vám v konečnom dôsledku zo zarobených peňazí zostane vyššia čiastka. Ak vaše dieťa dovŕšilo 6 rokov, ale ešte nemá 15 rokov a chodí do predškolskej triedy alebo navštevuje základnú školu, môžete si vybrať, či si uplatníte nárok na daňový bonus alebo radšej využijete benefit spočívajúci v tzv. dotácii na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa. 

8. Možnosť využitia príspevku na rekreáciu pre dieťa 

Ak váš zamestnávateľ zamestnáva viac ako 49 zamestnancov a váš pracovný pomer trvá nepretržite aspoň 24 mesiacov, môžete od neho žiadať príspevok na rekreáciu v sume 55 % oprávnených výdavkov, najviac však 275 EUR za rok. Oprávnené výdavky pritom nezahŕňajú len poplatky spojené s rekreáciou vašej osoby, ale aj vášho dieťaťa; rekreačný príspevok môžete využiť aj na zaplatenie organizovaných viacdenných aktivít a zotavovacích podujatí počas prázdnin na území SR pre dieťa navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov osemročného gymnázia (napr. letný tábor). 

9. Možnosť využitia príspevku na športovú činnosť dieťaťa 

Mnoho zamestnávateľov poskytuje aj príspevok na športovú činnosť dieťaťa; podmienky jeho poskytnutia popisujeme bližšie v článku: Príspevok na športovú činnosť dieťaťa: ako ho získať?

 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok