200 eur na dieťa a jeden odvod. Čo je v uniknutom dokumente Matovičovej reformy?

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 7. 2021
Zavedenie superhrubej mzdy, zrušenie všetkých daňových výhod či jeden odvod. To je len zlomok opatrení, ktoré sú v uniknutej verzii daňovo-odvodovej reformy z dielne rezortu financií.
200 eur na dieťa a jeden odvod. Čo je v uniknutom dokumente Matovičovej reformy?

Zdroj: Shutterstock

Dočkajú sa ľudia veľkej reformy? Rezort ministra financií Igora Matoviča už v máji avizoval, že do niekoľkých týždňov daňovo-odvodové zmeny predstaví. Doteraz sa to však nestalo. Na zvolanej tlačovej konferencii vtedy I. Matovič reagoval na uniknuté návrhy z pripravovanej reformy.

Podľa jeho slov je podobných pracovných verzií hneď niekoľko a nejde o finálne návrhy. Redakcia portálu Finance.sk má jeden z nich k dispozícii. Podľa medializovaných informácií sa ale napríklad nebude zvyšovať daň z pridanej hodnoty (DPH) a zrejme ani prídavok na deti.

Verziu však zverejňujeme v plnom znení a v bodoch, ako sú na dokumente prezentované.

Veľký tresk 2022 (pracovný názov dokumentu)

Navrhované zmeny v daňovom mixe a jednotlivých daniach spolu s elimináciou veľkej časti daňových výnimiek podľa rezortu financií prinesie zvýšenie jednoduchosti, transparentnosti a zrozumiteľnosti daňovo-odvodového zaťaženia, obzvlášť práce. Zjednodušenie systému má byť tiež predpokladom pre zjednotenie daní a odvodov či zlepšenie konkurencieschopnosti v jednoduchosti platenia daní.

Mzdy:

Odvody:

  • Odvodová povinnosť sa presunie na zamestnanca, zamestnávateľ odvody neplatí.
  • Jeden odvod so sadzbou 25 % pre zamestnanca a 20 % pre samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO), ktorý bude rozdistribuovaný medzi Sociálnu poisťovňu a zdravotné poisťovne. Nižšie odvodové zaťaženie si zároveň vyžiada potrebu kompenzácie výpadkov odvodov na strane štátu z vyššej dane z príjmu fyzických osôb.
  • Zrušia sa povinné minimálne zdravotné odvody.
  • Zjednoduší sa a sprehľadní sa odvodový systém – zrušia sa výnimky, úľavy a odvodové odpočítateľné položky (na zdravotné poistenie, pre brigádnikov a dôchodcov).
  • Odvody sa po novom budú platiť zo všetkých príjmov, aj pasívnych.

Tip: Stačí im 1000 eur? Pozrite si, aký plat si chcú od šéfa pýtať študenti po škole (+tabuľky)

Daň z príjmu:

  • Daň z príjmu pre fyzické aj právnické osoby vo výške 20 %.
  • Celkové efektívne zaťaženie práce zamestnanca 45 % (25 % odvod +20 % daň).
  • Celkové efektívne zaťaženie SZČO bude 40 % (20 % odvod +20 % daň).
  • Efektívne zdanenie firmy bude 32 % (20 % daň DPPO + 15 % daň z dividendy).
  • Navrhuje sa zavedenie superodpisu na produktívne investície smerujúce do priemyslu 4.0 pre SZČO a firmy.
  • Zrušia sa všetky nezdaniteľné časti základu dane, výnimky, znížené sadzby a úľavy v dani z príjmu fyzických aj právnických osôb vrátane paušálnych výdavkov.
  • Asignovať daň po novom budú môcť len fyzické osoby, pričom sadzba asignácie sa zníži na 1,5 %. Vzhľadom na nárast výberu dane z príjmu sa však celková asignovaná čiastka pre neziskový sektor zvýši.
  • Priblíži sa zdanenie rôznych druhov príjmov prostredníctvom jednotného vymeriavacieho základu (VZ) pre všetky príjmy – z každého príjmu sa bude platiť odvod aj daň.
  • Daň z dividendy 15 %, po odpočítaní zaplatenej DPPO (zodpovedá celkovému zaťaženie dividend vo výške 32 %).
  • Pasívne príjmy 20 % daň a 25 % odvod (efektívne zaťaženie 45 %) o Zrážková daň 20 % a odvod 25 % (efektívne zaťaženie 45 %).

Nová rodinná politika:

  • Pôvodný prídavok na dieťa a daňový bonus sa zlučujú do jedného nového nástroja, ktorý nahrádza pôvodné prídavky a daňové bonusy.
  • Minimálna dávka na dieťa (pôvodne prídavok na dieťa) sa zvýši na 100 eur/mesiac a nárok budú mať len nezaopatrené deti do 18 rokov. Súčasne sa zruší príspevok pri narodení dieťaťa a taktiež rôzne sociálne príspevky pre deti.
  • S platom rastúci príspevok (pôvodne daňový bonus na dieťa) sa zvýši na 100 eur na prvé dieťa a 200 eur na druhé a ďaľšie deti. Zároveň sa ruší podmienka minimálneho príjmu, ale rodič bude môcť čerpať nový daňový bonus len do výšky odvedených daní a odvodov (do výšky 45 % z nákladov práce resp. 40 % zisku SZČO), pričom príjem pre daňový bonus sa hodnotí od prvého zarobeného eura. Uplatňovanie bude na úrovni rodiny.

Príklad: Rodina s 1 dieťatom má nárok na prídavok 100 eur/mesiac do 18 rokov. Ak rodič pracuje a jeho cena práce tvorí 1352 eur (1000 hrubá mzda) tak má nárok na ďalších 100 eur/ mesiac ako daňový bonus. Spolu tak dostane na dané dieťa 200 eur mesačne.

Dávky:

Komplikovaný systém dávok v hmotnej núdzi nahradí zavedenie základnej dávky 100 eur na mesiac na dospelú osobu. Jej výška sa bude znižovať o 5 % vlastného príjmu (predpoklad ročného zúčtovania nároku) až prestane byť uplatniteľná pri cene práce 2 000 eur. Nárok vzniká pre všetkých pracujúcich dospelých, nepracujúci majú nárok len ak nepoberajú iné príjmy (dôchodky, rodičovský, materská, dávka v nezamestnanosti).

Príklad: Osoba s hrubou mzdou 1000 eur má cenu práce 1352 eur. Pri tejto mzde má narok na nižšiu základnú dávku.

Iné dane:

  • Zvýši sa základná sadzby DPH z 20 na 25 %, znížené sadzby DPH na potraviny a lieky ostanú nezmenené, no zrušia sa znížené sadzby DPH na ubytovanie, knihy a dennú tlač.
  • Eliminujú sa všetky výnimky v zdanení práce a zrušia sa vybrané daňové výdavky spolu v objeme cca. 350 miliónov eur (viď znížené sadzby na DPH, výnimky v korporátnej dani, fakultatívne energo oslobodenia v spotrebných daniach, oslobodenie vybraných skupín od platenia koncesionárskych poplatkov a iné).

Ďalšie, nateraz bližšie nešpecifikované očakávané reformné kroky:

Zavedú sa aktívne výdavkové politiky trhu práce, ktoré budú kompenzovať mzdové náklady zamestnávateľov zamestnávajúcich najrizikovejšie skupiny zamestnancov – dlhodobo nezamestnaných a zdravotne ťažko postihnutých, kde výška dotácií bude závisieť aj od miery invalidity.

Anketa

Platíte ako SZČO minimálne odvody do Sociálnej poisťovne?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok