Štát bude v lete posielať príspevok 333 eur. Ktoré rodiny ho dostanú a kedy príde?

Redakcia | rubrika: Článok | 1. 7. 2021
Vláda konečne odklepla parametre jednorazového príspevku, ktorý pošle rodinám v hmotnej núdzi.
Štát bude v lete posielať príspevok 333 eur. Ktoré rodiny ho dostanú a kedy príde?

Zdroj: Shutterstock

Všetko je nakoniec trochu inak. Vládny kabinet ešte 23. júna 2021 odklepol podmienky nároku na jednorazový príspevok vo výške 333 eur. Ten by mal putovať deťom z rodín v hmotnej núdzi. Podmienky sa ale upravili a nakoniec nebude úlohu zohrávať to, aký veľký má rodina príjem. Ale to, kedy sa dostala do systému hmotnej núdze.

 

Cieľom je prekonať krízové obdobie

Tým, ktorí na to budú spĺňať podmienky, začne štát vyplácať príspevok na konci augusta tohto roka. Podľa stanoviska ministerstva práce je primárnym cieľom príspevku poskytnúť jednorazovú finančnú pomoc domácnostiam s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje, respektíve poskytovala pomoc v hmotnej núdzi v období počas krízovej situácie.

„Prostredníctvom predmetného opatrenia sa čiastočne zmiernia následky opatrení prijatých na zmiernenie šírenia pandémie, ktoré zasiahli osoby najviac postihnuté chudobou starajúce sa o nezaopatrené deti,“ píše ministerstvo práce v schválenom návrhu.

Tip: Kto má nárok na dávky v núdzi ako o ne možno žiadať?

Podľa rezortu v dôsledku týchto opatrení prišlo niekoľko domácností s nezaopatrenými deťmi o príjem alebo sa im výrazne znížil. Tieto rodiny boli preto vystavené nepriaznivým následkom chudoby a odkázané na systém pomoci v hmotnej núdzi. „Je preto potrebné poskytnúť týmto domácnostiam primeranú finančnú pomoc na zmiernenie dopadov pandémie,“ uzavrelo dôvody ministerstvo práce.

Kto má nárok na príspevok v roku 2021?

Vláda chce zacieliť na skupiny detí z rodín, ktoré sú na tom finančne najhoršie. Chcú však predísť tomu, aby peniaze dostali aj tí, ktorých do problémov pandémia nedostala. Jednorazový príspevok preto dostanú len tie rodiny s deťmi, ktoré sa ocitli v hmotnej núdzi počas pandémie.

V tomto prípade je podmienkou obdobie od marca 2020 do apríla 2021, kedy si rodina nárok na pomoc v hmotnej núdzi uplatnila. Nárok budú mať aj tie domácnosti, kde počas tohto obdobia bývalo nezaopatrené dieťa aspoň jeden mesiac. Pomoc neobíde ani rodiny, ktoré od vlaňajšieho marca do tohtoročného apríla poberali dávky v hmotnej núdzi, ale nárok im už zanikol. Čiže dnes už síce dávky nepoberajú, ale jednorazový príspevok aj tak dostanú.

Príspevok v skratke:

  • Príspevok bude vyplácaný jednorazovo vo výške 333 eur.
  • Nárok budú mať rodiny, ktoré sa ocitli v hmotnej núdzi od marca 2020 do apríla 2021.
  • Peniaze sa budú vyplácať automaticky z úradov práce.
  • Rodiny nemusia o príspevok žiadať a príde im v druhej polovici augusta 2021.

Rodiny dostanú 333 eur

Ako už bolo vyššie spomenuté, príspevok bude vo výške 333 eur. Treba však pripomenúť, že ide len o jednorazový príspevok. Rodina ho teda dostane na každé dieťa zvlášť, ale iba jedenkrát. Rodičia o 333-eurový príspevok nemusia žiadať ani ho nijako dokladovať. Jeho vyplácanie zabezpečia úrady práce, a to formou zaslania priamo na účet alebo poštovou poukážkou.

Prvé príspevky budú úrady práce automaticky posielať už v priebehu augusta. Minister práce Milan Krajniak po schválení príspevku konkretizoval aj presné dátumy. Rodičia, ktorým chodí dávka v hmotnej núdzi na účet, dostanú príspevok v termíne od 11. augusta do 13. augusta 2021. Rodičia, ktorí si dávku nechávajú vyplácať cez poštu dostanú príspevok v rozmedzí od 18. augusta a 27. augusta tohto roka.

Ďalšia pomoc až na jeseň

Ministerstvo práce odhaduje, že príspevok na konci augusta dostane 7 235 rodín, v ktorých sa nachádza 13 583 nezaopatrených detí. Vyplatená jednorazová suma im má pomôcť preklenúť náročné obdobie a zmierniť tak osobné dopady pandémie či zlepšiť podmienky pre tieto deti.

Štát ale chce s vyplácaním pokračovať. Na konci leta by mala vláda riešiť podmienky pre vyplácanie jednorazového príspevku pre ďalšie rodiny. V tomto prípade ale pôjde o nižší príspevok a dosiahne 200 eur. Ten by sa mal vyplácať ďalším domácnostiam v rámci systému mimoriadneho prídavku na dieťa.

Ministerstvo práce v tlačovej správe naznačilo, že príspevok bude určený pre rodiny, ktorých príjem je maximálne 1 474 eur mesačne v čistom. Ide tak zhruba okolo 2000 eur mesačne v hrubom. Celkovo by sa mala špeciálna jednorazová pomoc od štátu dotknúť viac ako 730-tisíc nezaopatrených detí. Zo štátnej kasy to však odhryzne vyše 120 miliónov eur.

Anketa

Poberáte štátnu podporu (Prvá pomoc) v čase pandémie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok