Finančná správa umožnila odklad daňového priznania do 30. júna všetkým daňovníkom

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 3. 2020
Novú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania môžu využiť všetci daňovníci, i tí, ktorí komunikujú so správou elektronicky.
Finančná správa umožnila odklad daňového priznania do 30. júna všetkým daňovníkom

Zdroj: Shutterstock

"Daňovníci, ktorí nemusia podávať daňové priznanie elektronicky, môžu využiť nové predĺženie lehoty na podanie daňového priznania do 31. mája. Je ich ešte asi 350 tisíc." už neplatí. 19. marca 2020 vydala vláda nariadenie kedy umožní všetkým daňovníkom podať daňové priznanie a zaplatiť daň do 30. júna 2020. Nie je nutné podávať oznámenie o odklade daňového priznania.

Ako podať daňové priznanie

Podať papierové daňové priznanie môžu všetky fyzické osoby – nepodnikatelia  a niektoré právnické osoby.   Aby sa obmedzilo šírenie nákazy koronavírusom prijala  Finančná správa viacero opatrení. Daňovníkom vychádza navyše v ústrety tým, že došlo k predĺženiu lehoty na podanie „papierového“ daňového priznania do 30. júna 2020. Najneskôr v tento deň tak majú daňovníci aj povinnosť daň zaplatiť.

Finančná správa ďalej vyzýva túto skupinu daňovníkov, aby využili i iný spôsob na podanie daňového priznania. 

Vyplnené daňové priznanie je možné podať poštou. 

Druhý spôsob je využitie elektronického podania cez portál finančnej správy. Aby ste však mohli so správou komunikovať elektronicky, potrebujete občiansky preukaz s čipom, alebo kvalifikovaný elektronický podpis.  Využiť sa dá aj tzv. dohoda o elektronickom doručovaní.

Predĺženie lehoty o 3 až 6 mesiacov

Odložiť daňové priznanie až o tri mesiace môžu každoročne všetci daňovníci. A to tak, že odošlú na daňový úrad Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.  Teraz však nie je potrebné oznámenie o predĺženie lehoty odosielať. Nový termín do 30.6.2020 platí pre všetkých daňovníkov aj OSVČ, živnostníkov, ktorí sú povinní s daňovou resp. finančnou správou komunikovať elektronicky.

Daňovníci, ktorí už podali oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania a majú uvedený dátum do 30. apríla 2020 alebo 31. mája 2020 môžu využiť automatické odpustenie sankcií a podať daňové priznanie až do 30.6.2020. Daňovému úradu už nemusíte nič oznamovať.

 

Daňovníci, ktorí majú príjmy zo zahraničia si môžu predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania až o 6 mesiacov.

Toto oznámenie je potrebné doručiť najneskôr do  utorka 31.3.(vrátane). Stačí ho poslať na príslušný úrad poštou alebo kuriérom.

  • Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania (na stiahnutie)

Ďalšie opatrenia finančnej správy

Pre daňovníkov, ktorí nechcú, nevedia alebo nemôžu komunikovať s finančnou správou elektronicky sa navyše zriadila mobilná dodávka, kde je možné odovzdať daňové priznanie.

Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová však predstavila nasledujúce opatrenia platné na úradoch finančnej správy.

"Pred najväčším daňovým úradom v Bratislave, kde je najvyššia koncentrácia ľudí, budú od pondelka (16.03.) daňové priznanie od osôb nekomunikujúcich elektronicky preberať príslušníci finančnej správy v mobilnej dodávke a klienti budú odovzdávať daňové priznanie mimo budovy finančnej správy,“

informovala Wittenbergerová a ďalej dodáva

"Obmedzili sme vstup návštev v rámci priestorov finančnej správy a minimalizovali sme osobné rokovania s klientmi mimo klientskych zón, zamedzujeme vstup do našich budov osobám s príznakmi respiračných a prenosných ochorení, stanovili sme minimálnu vzdialenosť medzi klientom a našimi pracovníkmi na min. 2m, regulujeme počet osôb v klientskych zónach, preberáme dokumenty v jednorazových rukaviciach, máme k dispozícii rúška a pripravujeme aj úpravu úradných hodín.“

Kto nie je povinný komunikovať s finančnou správou elektronicky

Tieto osoby podávajú daňové priznanie a platia daň až do 30.6.2020.

Fyzické osoby – nepodnikatelia:

  • ak mali príjem zo závislej činnosti a daňové priznanie k dani z príjmov – typ A si podávajú sami
  • ak mali príjmy z prenájmu alebo z predaja nehnuteľnosti, nepeňažné výhry, príjmy z predaja cenných papierov, z prevodu obchodného podielu, príjmy z kapitálového majetku (napr. vrátenie podielových listov, výnosy z dlhopisov, úroky z poskytnutých pôžičiek)
  • ak mali príjmy z vytvorenia diela podľa autorského zákona (umelci), príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu podľa autorského zákona
  • ak mali príjmy z osobnej asistencie
  • ak mali príjmy z činnosti výkonných športovcov (zákon o športe)
  • ak mali príjmy ako znalci, prekladatelia a tlmočníci podľa príslušného zákona

Právnické osoby

  • ktoré nie sú zapísané v obchodnom registri, ak nie sú platiteľmi DPH
  • ak nie sú založené na podnikanie
  • pozemkové spoločenstvá
  • zahraničné osoby, ak nie sú platitelia DPH a nie sú zapísané v obchodnom registri.
 

Anketa

Nakúpili ste alebo chystáte sa nakúpiť viac trvanlivých potravín kvôli epidémii?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok