Musí brigádnik podávať daňové priznanie, keď žiada o vrátenie dane?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 4. 1. 2010
Prinášame vám zaujímavé otázky a odpovede z daňovej poradne. Ak nemáte jasno vo svojich daniach, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Musí brigádnik podávať daňové priznanie, keď žiada o vrátenie dane?

Zdroj: Shutterstock

Musí brigádnik podávať daňové
priznanie, keď žiada o vrátenie dane?

Otázka:

Dobrýdeň. Chcem sa opýtať na povinnosť podat daňové priznanie. Som student vysokej školy, pracujúci na dohodu o brigádnickej práci študentov. Za rok 2009 som mala len jedného zamestnávateľa, u ktorého som mala podpísané vyhlásenie o nezdaňovaní príjmu a toto bol môj jediný príjem. Príjem bol vyšši ako 2012,85 EUR, konkrétne 2929 EUR. Stačí požiadať zamestnávateľa o ročné zučtovanie preddavkov na daň, či som povinná podať daňové priznanie? Ak mi zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, spraví ročné zúčtovanie preddavkov na daň, bude mi stiahnutá daň vrátená, alebo mi bude daň vrátená len vtedy, ak podám daňové priznanie? Ďakujem.?Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Podľa § 38 zákona 595/2003 Z.z. o dani z prijmov môžete požiadať posledného zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, písomne do 15. februára 2010. Môžete však aj sama podať daňové priznanie (na formulári typu A) podľa podkladov, ktoré ste obdržala od zamestnávateľa o výške mzdy a zrazených preddavkoch. V tomto prípade je termín 31.3.2010 (skôr je samozrejme možné). V oboch prípadoch vznikne preplatok dane, ktorý patrí Vám.

Je možné uplatniť si paušálne výdaje za celý rok, aleboje nutné ich skrátiť o pomernú časť?

Otázka:

Dobrý deň, som platiteľ DPH od 1.5.2009. Môžem si uplatniť paušálne výdaje podľa § 6 ods.10 za celý rok 2009 alebo iba za obdobie 01.01.2009 do 30.04.2009? Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Vami uvedený § 10 uvádza jasne - "ak daňovník nie je platiteľom DPH, alebo daňovník, ktorý je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia a neuplatní preukázateľné výdavky, môže uplatniť výdavky percentom z úhrnu prijmov...".

 

Zdaňujú sa príjmy dosiahnuté v daňovom raji?

Otázka:

Dobýy deň, veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o odpoveď na otázku ohladne zdanenia príjmu zo ZC dosiahnutého prácou v SAE (Spojené Arabské Emiráty - daňový raj, zmluvu o zamedzení dvojítéhi zdanenia podpísanú nemáme). Manžel pracoval v roku 2009 deväť mesiacov ako zamestnanec v SR a potom tri mesiace ako zamestnanec inej firmy v SAE. Príjem v SAE mu bol vyplatený na učet a zdanený nebol, kedže v SAE je nulova daň z príjmu. Predpokladám, že keď bude ako rezident podávať daňové priznanie v SR z celosvetových príjmov, môže na príjmy zo SAE aplikovat ustanovenie Zakona o DP - metóda vyňatia príjmov pre krajiny, s ktorými SR nemá podpísanú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia. Podmienkou je preukázať, že príjmy boli zdanené v druhej krajine. Z nášho pohľadu príjmy v SAE boli zdanené nulovou sadzbou dane. Neviem, aký názor na túto problematiku môže mať daňový úrad. Keďže SAE je daňovým rajom, bolo by nespravodlivé, keby príjmy boli v SR zdanené. Ak nie, je potrebné ziskať z daňového úradu v SAE nejake potvrdenie? V rou 2010 v SAE bude manzel pracovať 8 mesiacov, čiže viac ako 183 dni. Zohráva to nejakú rolu pri vyňatí príjmov zo SAE zo zdanenia v SR? Predpokladám, že nie, nakoľko stále ostáva rezidentom v SR. Ďakujem pekne za odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň. Podľa môjho názoru, ak chcete priznať príjem dosiahnutý v SAE, musíte ako rezident SR podať z celosvetových prijmov DP na Slovensku.

Svoju otázku do daňovej poradne môžete bezplatne vložiť tu

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok