Ceny nehnuteľností na Slovensku: rok 2019 dosahuje historické čísla

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 8. 2019
Aj napriek prísnym podmienkam k získaniu hypotéky dopyt po nehnuteľnostiach výraznejšie neklesá. Nezastavia ho ani ceny nehnuteľností, ktoré dosahujú maximá.
Ceny nehnuteľností na Slovensku: rok 2019 dosahuje historické čísla

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytov v tomto roku prekonali jedenásťročné maximá. Rast však ešte stále nekončí. Prognózy hovoria, že ceny porastú ďalej, aj keď zrejme pomalšie.

Ceny rastú extrémne rýchlo

Ceny nehnuteľností narástli v roku 2019 tak prudko, že rozdiel medzi jednotlivými rokmi možno v niektorých prípadoch vyčísliť aj v desiatkach tisíc eur. Vidno to na číslach Národnej banky Slovenska.

Začiatkom roka 2018 ste napríklad kúpili napríklad 3-izbový byt v Prešove za necelých 77-tisíc eur, dnes ho kúpite za 90-tisíc eur. Najvýraznejší cenový skok cítiť pri trojizbových bytoch v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Priemerná cena bytu bola v roku 2018 na hranici 246-tisíc, začiatok roku 2019 priniesol priemernú 275-tisíc eur. To je nárast takmer o 30-tisíc eur.

 

Prísne pravidlá nie sú prekážkou

Slováci nakupujú nehnuteľnosti v roku 2019 aj vďaka ešte stále veľmi nízkym úrokovým sadzbám. Tie sa už niekoľko rokov držia pod hranicou 2 percent.

Zadlžovanie domácností nezastavili ani prísne kritériá Národnej banky Slovenska. Ľudia si berú hypotéky aj napriek tomu, že už nevedia získať 100 či 90% financovanie nehnuteľnosti.

V júli minulého roka obmedzila NBS maximálnu výšku všetkých úverov. Ide o 8-násobok čistého ročného príjmu. Avšak zároveň povolila 20 % výnimiek, ktorým banky mohli odsúhlasiť vyšší úver bez limitu.

Od 1. júla 2019 platia ešte prísnejšie pravidlá. Banky budú menej ochotne poskytovať hypotéky, ktorých výška presiahne 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. Takáto hypotéka tu bude len 5 % pre mladých ľudí do 35 rokov. Odborníci sa však zhodujú v tom, že to nebude mať zásadný vplyv na ceny. 

V júli minulého roka obmedzila NBS maximálnu výšku všetkých úverov, ktoré si môže človeka nabrať v banke, na 8-násobok jeho čistého ročného príjmu. Avšak povolila 20 % výnimiek, ktorým banky mohli odsúhlasiť vyšší úver bez limitu. Počet výnimiek sa však stále znižuje a od júla 2019 bude len 5 % pre mladých ľudí do 35 rokov.

Bratislava má najdrahšie byty

Aj keď medziročne rastú ceny bytov vo všetkých mestách, najvyššie ceny nehnuteľností má pochopiteľne Bratislava.

Priemerná cena bytov v Bratislave sa dnes pohybuje okolo 2 300 – 2 600 eur za štvorcový meter.

Najviac zaplatíte za byt v mestsej časti Staré Mesto. Tam sa ceny pohybujú od 3 100 do 3 200 eur za meter štvorcový.

Bratislava však ponúka aj najširšie cenové rozpätie, v závislosti od vzdialenosti k centru. Byt kúpite od 45 000 eur až do 1,89 milióna eur.

Pri dvojizbových bytoch je celobratislavský cenový priemer 143-tisíc eur. V tejto kategórii však môžeme násť v niektorých lokalitách lacnejšie byty s menšou výmerou už od 55-tisíc eur, čo je takmer trikrát menej.

Kategória trojizbových bytov má bratislavský priemer momentálne na úrovni 185-tisíc eur. V bratislavskej novostavbe sa však cena pohybuje od 230-tisíc eur.

Košice, Trnava a Žilina približne za rovnaké ceny

Ceny dvojizbových bytov rástli aj v druhom kvartáli, avšak o čosi pomalšie. Celoslovenská priemerná úroveň krajských miest dosiahla 1,1%-ný nárast v porovnaní s prvým kvartálom roka 2019.

Pri dvojizbových bytoch bol zaznamenaný najvyšší percentuálny nárast v Prešove a Trnave. Tam sa cena za meter štvorcový zvýšila o takmer 70 eur.

Priemerná cena za meter štvorcový bola v druhom kvartáli približne rovnaká v troch, resp. štyroch veľkých mestách na Slovensku. Po Bratislave tak druhú priečku v cenách bytov majú Košice (najviac druhý obvod) – 1539 eur až 1874 eur. Nasleduje Žilina (1727 eur) aTrnava (1758 eur).

Na rovnakej cenovej úrovni sa nachádzajú aj Banská Bystrica a Nitra, kde sa priemerná cena za dvojizbový byt pohybuje niekde medzi hodnotami 1538 až 1566 eur.

V porovnaní s ostatnými väčšími mestami sú ceny bytov v Trenčíne či Prešove na veľmi zaujímavej úrovni. Na meter štvorcový sa cena pohybuje od 1271 až 1417 eur.

Realitná bublina? Vraj sa scenár nezopakuje

Pre portál opoisteni.sk analyzoval situáciu s vývojom cien Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. „Aj keď je tomu ťažko uveriť, tempo rastu cien bývania na Slovensku nie je v medzinárodnom porovnaní vysoké. Ak zoberieme do úvahy výrazne drahšie stavebné materiály a najmä vyššiu cenu práce, je nezmysel čakať pokles cien v blízkom čase,“ Cenový vývoj bývania NBS hodnotí pod hranicou rizika a ďaleko od realitnej bubliny v roku 2008.

V rámci Európy nejde o dramatický rast

Podľa údajov Eurostatu rástli ceny bytov na Slovensku za posledné tri roky v priemere o 20%. Európsky priemer sme tak predbehli o 2%, keďže trend dosahuje 18%.

V susedných Čechách ceny rastú ešte o niečo rýchlejšie, nárast je tam 31%. Maďari dosahujú 21% nárast. V týchto okolitých krajinách sa tak bývanie stáva menej dostupnejšie.

Anketa

Akú máte dĺžku splatnosti hypotéky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok