„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 25. 4. 2024
Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale aj dôchodkových sporení.
„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Zdroj: Reprofoto: FB/Úrad vlády SR

Slovensko čaká veľká mobilizácia finančných zdrojov. Na tlačovej besede to povedal premiér SR Robert Fico. 

Slovenská vláda podľa slov premiéra intenzívne hľadá cesty, ako efektívne využiť dostupné zdroje zo štátneho rozpočtu a fondov Európskej únie, aby sa znovu dostala na tajektóriu rastu. Túto ambíciu zdôraznil premiér Robert Fico počas kontrolného dňa na ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI).

„Namiesto toho, aby sme sa približovali k životnej úrovni EÚ, tak sa vzďaľujeme a všetky ostatné ukazovatele, ktoré sa dnes porovnávajú, sú pre Slovensko mimoriadne negatívne. My sa musíme vrátiť naspäť na trajektóriu rastu, že sa budeme približovať k priemernej úrovni EÚ a nie k tomu, že sa budeme od toho vzďaľovať,“ uviedol premiér s tým, že predchádzajúce vlády mu nechali „nechutné dedičstvo“.

Premiér sa zamýšľa nad využitím vkladov

Finančnými zdrojmi majú byť podľa premiéra v prvom rade prostriedky z EÚ a štátneho rozpočtu. Hovoril aj o využívaní PPP projektov. „Potom je tu otázka, ako využiť vklady ľudí, ktoré majú dnes v bankách a ako využiť zdroje, ktoré sú v dôchodkovom sporení. Pretože to sú peniaze, ktoré zvyčajne končia v Spojených štátoch amerických, ale my potrebujeme tie peniaze tu, doma,“ vyhlásil predseda vlády Robert Fico.

Nie je jasné, akým spôsobom by mohla vláda využiť vklady ľudí v bankách. Posledný dostupný údaj z januára 2024 hovorí, že Slováci majú na účtoch 47,22 miliardy eur. V 2. pilieri je aktuálne viac ako 15 miliárd eur, ktoré si sporitelia našetrili, no vláda už naznačila, že druhý pilier by mohol poslúžiť ako zdroj peňazí. 

 

Premiér Fico vyzdvihol, že napriek súčasným negatívnym trendom má Slovensko ako členský štát prístup k významným finančným zdrojom z EÚ, ktoré považuje za nenahraditeľné. Varoval však, že v budúcnosti by sa mohlo Slovensko premeniť zo štátu prijímajúceho na štát čistého platiteľa do fondov EÚ. Vzhľadom na tieto obavy zdôraznil potrebu maximálneho využitia dostupných fondov a informoval o nadchádzajúcej revízii eurofondov v rokoch 2024 a 2025.

Čerpanie eurofondov bude rekordné

Fico tiež podporil myšlienku ministerstva MIRRI, aby sa viac investícií smerovalo do regiónov a zvýšil sa objem financií dostupných pre miestne a regionálne samosprávy. Cieľom je zabezpečiť, aby regióny mohli samostatne rozhodovať o využívaní finančných prostriedkov na projekty, ktoré priamo ovplyvnia ich obyvateľov.

Minister investícií Richard Raši zdôraznil úspech svojho rezortu v záchrane zhruba dvoch miliárd eur z nedočerpaných eurofondov predchádzajúcej vlády, čím sa zabránilo ich strate.

Už teraz môžem povedať, že na základe výkazov a finančných operácií, ktoré sa ukončujú formálne, čerpanie eurofondov za to programové obdobie, ktoré sa skončilo, bude rekordné," avizoval minister Raši. Zároveň oznámil prípravu nových výziev na čerpanie eurofondov, ktoré by mali zahŕňať projekty ako obnova národných kultúrnych pamiatok, rekonštrukcia a modernizácia infraštruktúry regionálneho školstva, podpora miestnych komunikácií v obciach a mestách, ako aj podpora cyklodopravy.

Tieto kroky sú súčasťou širšej snahy vlády o revitalizáciu slovenskej ekonomiky a o približovanie sa k životnej úrovni, ktorú majú štáty v západnej časti Európy, kde sú výhody členstva v EÚ využívané na maximálnu možnú mieru.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

20. 9. 2023 | Daniel Výcha | 1 komentár

Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

Inflácia síce spomaľuje a vrchol má už za sebou, no jej vplyv v našej ekonomike stále pretrváva. Preto vláda pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť najviac zraniteľným skupinám... celý článok

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

8. 9. 2023 | Barbora Magočová

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

Voľby do NR SR sa blížia a politickým stranám ide o veľa. Nesúperia len o spravovanie krajiny, ale aj o štedré príspevky zo štátneho rozpočtu. O koľko si môžu po voľbách polepšiť z... celý článok

Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

15. 6. 2023 | Redakcia

Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

Koncom mája 2023 dosiahol deficit slovenského štátneho rozpočtu hodnotu 3,32 miliardy eur. Rozdiel medzi štátnymi príjmami a výdavkami sa každým mesiacom zväčšuje. Ako je na tom hospodárenie... celý článok

Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

19. 4. 2023 | Daniel Výcha

Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

Pandémia ochorenia COVID-19 zmenila náš život v mnohých smeroch. Jedným z nich sú rapídne stúpajúce ceny energií, ktoré odštartovala. Od roku 2021 sa ceny elektriny zvyšujú na všetkých... celý článok