Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 20. 9. 2023 | 1 komentár
Inflácia síce spomaľuje a vrchol má už za sebou, no jej vplyv v našej ekonomike stále pretrváva. Preto vláda pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť najviac zraniteľným skupinám v boji s vysokými cenami. V tomto článku sa dozviete, kto môže očakávať finančnú pomoc od štátu v septembri 2023, v akej výške a kedy ju budú vyplácať.
Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

Zdroj: Shutterstock

Kto dostane 100-eurový bonus?

Tentokrát sú cieľovou skupinou príjemcovia príplatku k prídavku na dieťa a opakovaného príspevku na dieťa zvereného do náhradnej starostlivosti. Výška protiinflačnej pomoci činí 100 € a bude vyplatená jednorazovo.

Štát vypláca príspevok na dieťa ľuďom, ktorí nemajú nárok na uplatnenie daňového bonusu na dieťa. Do tejto skupiny patria napríklad ľudia poberajúci dôchodok (starobný, predčasný, invalidný alebo výsluhový), ktorí sa starajú a vyživujú nezaopatrené dieťa. Druhou skupinou sú náhradní rodičia, ktorí sa starajú o zverené dieťa.

„Cieľom tohto návrhu je finančne prispieť rodinám s deťmi, ktorým je poskytovaný príplatok k prídavku na dieťa, pretože z objektívnych dôvodov si nemôžu uplatniť nárok na daňový bonus, a náhradným rodičom na pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu a podobne. Toto nariadenie je súčasťou avizovanej inflačnej pomoci a je jedným z nástrojov na zmiernenie následkov vysokej inflácie,“ uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Príplatok k prídavku na dieťa

Rodič sa môže ocitnúť v situácii, keď nevykonáva zárobkovú činnosť, pri ktorej by si mohol uplatniť daňový bonus na dieťa. Zároveň sa však stará o nezaopatrené dieťa a má nárok na prídavok na dieťa. V takom prípade mu štát spolu s prídavkom vypláca príspevok k tomuto prídavku.

Bežne sa príplatok k prídavku na dieťa vypláca v hodnote 30 eur každý mesiac. Vláda však v priebehu tohto roka schválila návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorom sa príspevok jednorazovo navyšuje o 100 eur. Konkrétne ide o mesiac august 2023. Rodičia s nárokom tak za tento mesiac dostanú 130 eur namiesto tradičných 30 eur.

Hoci protiinflačná pomoc bola schválená pre august, na účtoch sa objaví až pri septembrových výplatách rodičovských dávok. Jednorazové navýšenie príspevku sa podľa zverejnených štatistík týka približne 2 000 detí. Ich rodičia tak môžu v septembri očakávať dávku v hodnote až 190 eur, ktorá sa skladá z týchto zložiek:

  • prídavok na dieťa – 60 €,
  • príplatok k prídavku na dieťa – 30 €,
  • jednorazová protiinflačná pomoc z augusta 2023 – 100 €.


Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Opakovaný príspevok náhradným rodičom

Táto dávka slúži ako finančná podpora rodičom, ktorí majú dieťa zverené do náhradnej starostlivosti. Uplatňuje sa na dieťa – preto aj v prípade, ak sú náhradní rodičia manželia, môže si príspevok uplatniť iba jeden z nich. Jeho výška sa počíta v závislosti od sumy mesačného životného minima pre nezaopatrené dieťa a počtu detí zverených do náhradnej starostlivosti.

Rovnako ako v prípade osôb s nárokom na príplatok k prídavku na dieťa, aj náhradní rodičia si v auguste 2023 jednorazovo polepšili o 100 eur. Taktiež platí, že peniaze budú zaslané až v septembrovom výplatnom termíne spolu so základným príspevkom. V tomto prípade sa protiinflačná pomoc týka zhruba 6 500 poberateľov.

Treba podávať žiadosť?

Aby ste získali 100-eurový bonus, schválený parlamentom na návrh rezortu práce, nemusíte podávať žiadnu žiadosť. Príspevok určený na boj proti inflácii bude vyplácaný automaticky. Ak vám bol doteraz pravidelne vyplácaný príplatok k príspevku na dieťa alebo príspevok na podporu náhradnej starostlivosti, nemal by pri tomto výnimočnom navýšení vzniknúť žiadny problém. Na pokrytie augustovej protiinflačnej pomoci ministerstvo práce vyčlenilo 855-tisíc eur.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

8. 9. 2023 | Barbora Magočová

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

Voľby do NR SR sa blížia a politickým stranám ide o veľa. Nesúperia len o spravovanie krajiny, ale aj o štedré príspevky zo štátneho rozpočtu. O koľko si môžu po voľbách polepšiť z... celý článok

Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

15. 6. 2023 | Redakcia

Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

Koncom mája 2023 dosiahol deficit slovenského štátneho rozpočtu hodnotu 3,32 miliardy eur. Rozdiel medzi štátnymi príjmami a výdavkami sa každým mesiacom zväčšuje. Ako je na tom hospodárenie... celý článok

Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

19. 4. 2023 | Daniel Výcha

Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

Pandémia ochorenia COVID-19 zmenila náš život v mnohých smeroch. Jedným z nich sú rapídne stúpajúce ceny energií, ktoré odštartovala. Od roku 2021 sa ceny elektriny zvyšujú na všetkých... celý článok

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok