Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

Redakcia | rubrika: Článok | 15. 6. 2023
Koncom mája 2023 dosiahol deficit slovenského štátneho rozpočtu hodnotu 3,32 miliardy eur. Rozdiel medzi štátnymi príjmami a výdavkami sa každým mesiacom zväčšuje. Ako je na tom hospodárenie Slovenska v porovnaní s minulým rokom? Prečo sa dlh našej krajiny krajiny prehĺbuje a aké to môže mať následky v budúcnosti?
Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

Zdroj: Shutterstock

Prekročili sme hranicu 3 miliárd

Priebežné vyhodnotenie schodku štátneho rozpočtu ukázalo nepriaznivý stav verejných financií. Po skončení mája sú výdavky Slovenska za rok 2023 o 3,32 miliardy eur vyššie ako príjmy. Dobrou správou je, že príjmy medziročne narástli o 6,5 %. V máji minulého roku boli o 443,7 miliónov eur nižšie. Avšak ani to nepomohlo štátnemu rozpočtu dostať sa z deficitu.

Dôvodom je fakt, že výdavky za máj medziročne stúpli až o 26,6 %, čo predstavuje sumu 2,22 miliardy eur. Hoci príjmy narástli, nárast výdavkov bol oveľa výraznejší. Výsledkom je teda prehĺbenie deficitu o 1,775 miliardy eur, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 114,9 %.

Rast deficitu zrýchľuje

Štátny rozpočet sa od začiatku roku 2023 pohybuje v záporných hodnotách. To nie je veľmi prekvapujúce, keďže koncom minulého roku vláda schválila rozpočet s výdavkami vyššími o takmer 8 miliárd eur oproti príjmom. Po prvých troch mesiacoch roku 2023 bol schodok štátneho rozpočtu vo výške 1,563 miliardy eur. Keby sa Slovensko držalo tohto „tempa,“ celoročný deficit by mohol byť približne na úrovni 6 miliárd eur, čím by plány z minulého roku prekonali očakávania v pozitívnom zmysle.

Rast deficitu štátneho rozpočtu však každým mesiacom zrýchľuje. Po prvom štvrťroku sa schodok dostal na úroveň približne 1,5 miliardy eur. Mesačná bilancia za máj znamená nárast deficitu o 1,1 miliardy eur. Ak by sa táto hodnota pripočítala ku schodku štátneho rozpočtu každý mesiac až do konca roku 2023, dosiahla by hodnotu až 11 miliárd eur, čím by sa naša krajina zadlžila ešte viac, než sa pôvodne očakávalo.

Kam išli štátne peniaze?

Najväčší percentuálny nárast bol zaznamenaný vo výdavkoch súvisiacich s čerpaním finančných prostriedkov poskytnutých Európskou úniou. V porovnaní s májom minulého roku sa tieto výdavky zvýšili o viac ako 50 %. Celkový medziročný nárast predstavuje sumu 318,2 milióna eur.

Druhé najväčšie percentuálne zvýšenie bolo zaznamenané v oblasti výdavkov na spolufinancovanie spoločných projektov Európskej únie a Slovenskej republiky. Medziročný nárast v tejto kategórii o 26,8 % znamenal investície o 30 miliónov eur vyššie v porovnaní s májom 2022.

Položka, ktorá najviac zaťažila štátny rozpočet, bola „čerpanie ďalších výdavkov.“ V porovnaní s májom 2022 sa tieto výdavky zvýšili o 23,8 %, čo ju zaradilo na tretie miesto z hľadiska medziročného nárastu. Avšak jej konkrétna hodnota vo výške 1,547 miliardy eur ju finančne postavila na prvú priečku medzi výdavkami v štátnom rozpočte.

Rozpočtová rada varuje pred rizikom

Na nárast deficitu štátneho rozpočtu reagovala aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Jej predseda, Ján Tóth, síce v mene rady označil rozpočtové ciele vlády za realistické, avšak zdôraznil, že na dosiahnutie výdavkových limitov je potrebné zaviesť určité opatrenia. Bez týchto opatrení hrozí podľa rady Slovensku, že verejné financie spadnú do pásma vysokého rizika.

„Konsolidácia, ktorú odhadujeme, že je potrebná vo výške viac ako sedem miliárd eur, je už výraznou záťažou, ktorá sa dotkne každého. To už nie je niečo, čo sa dá dosiahnuť jednoduchými opatreniami,“ povedal Martin Šuster, jeden z členov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Podľa neho je pásmo vysokého rizika neakceptovateľné z hľadiska stability a poskytovania kvalitných služieb občanom.

Ďalší člen rozpočtovej rady, Juraj Kotian, varuje pred opatreniami, ktoré by boli potrebné v pásme vysokého rizika. V takejto situácii sa nedá vyhnúť výraznejším zásahom do štátnych financií, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť celkový stav ekonomiky štátu.

„Nechceme, aby sa teraz prejedli rozpočty a deficity a potom by ich museli splácať ďalšie generácie. Potreba prijatia opatrení je dôležitá pre stabilizáciu dlhu a pre to, aby sa dlhy neprenášali na ďalšie generácie,“ povedal Kotian.

Rada upozorňuje, že vláda by mala pracovať na reformách s cieľom dosiahnuť hospodársky rast Slovenska. Opatrenia môžu zahŕňať znižovanie výdavkov, zvyšovanie príjmov (napríklad zvýšením daní) alebo ich kombinácie. Rozhodnutie o týchto opatreniach bude závisieť od novej vlády po voľbách v septembri 2023, podľa vyjadrenia rozpočtovej rady.

Vyjadrenie ministra financií

Nepriaznivú situáciu v štátnom rozpočte a verejných financiách si uvedomuje aj nový minister financií Michal Horváth. „Keď hovorím o tom, že tieto deficity sú neúnosné do budúcnosti, znamená to, že by sme postupne strácali dôveru finančných trhov,“ konštatoval Horváth. Zároveň pripomenul, že Slovensko už bolo v situáciách, kedy si nedokázalo zobrať z trhu to, čo bolo potrebné pre rozvoj krajiny. Aj z toho dôvodu považuje ozdravenie verejných financií za jednu z priorít vlády Ľudovíta Ódora.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

deficit, investície, príjmy, výdavky

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

20. 9. 2023 | Daniel Výcha | 1 komentár

Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

Inflácia síce spomaľuje a vrchol má už za sebou, no jej vplyv v našej ekonomike stále pretrváva. Preto vláda pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť najviac zraniteľným skupinám... celý článok

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

8. 9. 2023 | Barbora Magočová

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

Voľby do NR SR sa blížia a politickým stranám ide o veľa. Nesúperia len o spravovanie krajiny, ale aj o štedré príspevky zo štátneho rozpočtu. O koľko si môžu po voľbách polepšiť z... celý článok

Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

19. 4. 2023 | Daniel Výcha

Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

Pandémia ochorenia COVID-19 zmenila náš život v mnohých smeroch. Jedným z nich sú rapídne stúpajúce ceny energií, ktoré odštartovala. Od roku 2021 sa ceny elektriny zvyšujú na všetkých... celý článok

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok