Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 19. 4. 2023
Pandémia ochorenia COVID-19 zmenila náš život v mnohých smeroch. Jedným z nich sú rapídne stúpajúce ceny energií, ktoré odštartovala. Od roku 2021 sa ceny elektriny zvyšujú na všetkých svetových trhoch. Na toto zdražovanie zareagovala aj vláda SR zastropovaním cien energií pre rok 2023 a teraz aj pre rok 2024. Poďme sa pozrieť, aká bude cena energií pre domácnosti.
Vláda schválila ceny energií v roku 2024: Aké budú pre domácnosti?

Zdroj: Shutterstock

Prečo elektrina zdražela?

Cena elektriny sa zvyčajne mení z týchto dôvodov:

  • Dopyt prevyšuje ponuku.
  • Rastú ceny vstupných nákladov na výrobu elektrickej energie.

Počas pandémie COVID-19 zaviedli rôzne krajiny lockdowny, v dôsledku ktorých sa ekonomikaspomalila a nastal útlm vo výrobe. Vtedy klesol dopyt po energiách a mnohí producenti boli nútení znížiť ich výrobu, prípadne ísť s cenou dole. Dobrým príkladom je cena benzínu, ktorá počas pandémie klesla na niečo cez 1 €/liter.

Postupne začali krajiny upúšťať od lockdownov a ekonomika sa začala opäť rozbiehať. Dopyt po energiách tak začal rásť a výrobcovia nestíhali pokryť zvýšený dopyt po nich. Základné trhové pravidlo cenotvorby tovarov a služieb hovorí:

  • Ak dopyt prevyšuje ponuku, cena služieb a tovarov rastie.
  • Ak ponuka prevyšuje dopyt, cena služieb a tovarov klesá.

Rýchle otvorenie ekonomík spôsobilo prvú vlnu zdražovania. Druhú vlnu zdražovania spôsobila ruská agresia na Ukrajine a špekulácie s ruským plynom a ropou. Ich ceny začali stúpať, čo ovplyvnilo aj ceny elektriny. V roku 2021 dominovala v EÚ elektrina vyrobená z fosílnych palív (uhlie, ropa, zemný plyn), ktorá tvorila takmer 42 % podiel z celkovej výroby.

 

Pomer elektriny na základe druhu:

Elektrina sa na burze predáva ako jednotná komodita bez ohľadu na jej zdroj. Preto aj napriek relatívne lacnejším zdrojom energie, ako je napríklad tá z jadra, jej ceny stúpli.

Riešenie energetickej krízy

Cena energií, okrem účtov za osvvetlenie či kúrenie, ovplyvňuje aj iné aspekty nášho života. Drahé vstupné energie spôsobili rast cien palív. Dobrým príkladom je priemerná cena za liter 95-oktánového benzínu v júni 2022, ktorá bola 1,907 €. Okrem palív sme sa od roku 2022 stretli s rekordnou infláciou, za ktorou stoja aj drahé energie. Zdraželi služby a tovary. Najviac sme to pocítili pri potravinách.

Vlády členských krajín EÚ pristúpili k tejto energetickej kríze rôzne, napríklad formou dotácií v podobe energetických šekov a podobne. Na Slovensku sa vláda rozhodla zastropovať ceny silovej elektrickej energie. Ak by to neurobili, mohlo by dôjsť k niekoľkonásobnému zdraženiu elektriny, čo by mohlo uviesť mnoho občanov do energetickej chudoby.

Cenu silovej energie stanovili na 61,2 €/MWh, pričom Slovenské elektrárne ju môžu predať iba určenému agentovi (SPP). Slovenský plynárenský priemysel túto energiu navýši o kvocient 10 % určený Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (URSO). Výsledná suma za dodanú elektrinu agentom je tak 67,32 €/MWh.

Vláda schválila ceny za elektrinu na rok 2024

Dňa 28. 03. 2023 vláda v rámci všeobecného hospodárskeho záujmu prijala rozhodnutie zastropovať cenu silovej elektriny aj pre rok 2024. Cena za MWh sa nemení a zostáva na úrovni 61,2 €. Agentom zostáva Slovenský plynárensky priemysel a bude ju násobiť rovnakým koeficientom ako pre rok 2023. 

Vládne uznesenie ešte musia implementovať so slovenskými elektrárňami a nechať si ho odobriť aj Európskou komisiou. Bez toho by dodávatelia elektrickej energie mohli nakupovať silovú elektrinu za trhové ceny. Tie sa aktuálne pohybujú na úrovni 140 €/MWh, čo by bolo oproti zastropovanej cene viac ako dvojnásobok.

Čo to znamená pre domácnosti a koľko si priplatíme?

Aj napriek tomu, že cena silovej elektriny je zastropovaná, určite si za elektrinu priplatíme. Konečná cena elektriny sa skladá z týchto položiek:

  • silová elektrina,
  • služby distribútora,
  • tarifa za straty v distribúcii,
  • tarifa za systémové služby (TSS),
  • tarifa na prevádzkovanie systému (TPS),
  • odvod do národného jadrového programu,
  • spotrebná daň (domácnosti sú od nej oslobodené).

Silová zložka má podiel okolo 40 % na koncovej cene za elektrinu. Zvyšné položky sú regulované URSOm. Pri cenotvorbe na rok 2023 Úrad pre reguláciu sieťových odvetví rozhodol, že TSS, TPS a distribúcia ostanú na rovnakej úrovni ako v roku 2022. Dodávatelia si môžu uplatniť maximálnu regulovanú cenu za elektrinu, ktorá je približne 5 %. 

Ak sa nezmenia podmienky, ktoré URSO nevie ovplyvniť (odvod do jadrového programu SR, DPH), výška konečnej ceny za energiu bude vyššia o približne 2,5 %. V porovnaní s prípadným navýšením o viac ako 200 % bez vládnych opatrení je táto položka zanedbateľná. Presné čísla však budú známe až v 2. a 3. štvrťroku, ktoré sú rozhodujúce pre tvorbu regulovaných cien elektriny.

Anketa

Pocítili ste zdražovanie energií?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

20. 9. 2023 | Daniel Výcha | 1 komentár

Kto dostane v septembri stovku od štátu a kedy mu príde na účet?

Inflácia síce spomaľuje a vrchol má už za sebou, no jej vplyv v našej ekonomike stále pretrváva. Preto vláda pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť najviac zraniteľným skupinám... celý článok

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

8. 9. 2023 | Barbora Magočová

Voľby 2023: Koľko peňazí získajú politické strany za dobrý volebný výsledok?

Voľby do NR SR sa blížia a politickým stranám ide o veľa. Nesúperia len o spravovanie krajiny, ale aj o štedré príspevky zo štátneho rozpočtu. O koľko si môžu po voľbách polepšiť z... celý článok

Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

15. 6. 2023 | Redakcia

Deficit Slovenska stále rastie: Čo je dôvod a aké to môže mať dopady?

Koncom mája 2023 dosiahol deficit slovenského štátneho rozpočtu hodnotu 3,32 miliardy eur. Rozdiel medzi štátnymi príjmami a výdavkami sa každým mesiacom zväčšuje. Ako je na tom hospodárenie... celý článok

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

19. 1. 2022 | Barbora Magočová

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

Každá nehnuteľnosť z času na čas vyžaduje údržbu alebo aspoň drobné zmeny. Čítajte, ktoré náklady vynaložené na byt hradíte sami a ktoré by vám mali byť preplatené jeho vlastníkom.