Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 22. 2. 2024
Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku a ako si môžu vypočítať jeho výšku?
Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Zdroj: Shutterstock

Popularita predčasného dôchodku v dôsledku novely

Predčasný dôchodok nie je ničím novým a bol k dispozícii aj v predchádzajúcich rokoch. Jeho popularitu však zvýšila novela zákona, ktorá nadobudla účinnosť v roku 2022. Podľa tejto novely môže ísť do dôchodku každý, kto odpracoval 40 rokov.

Záujem o predčasný dôchodok následne vzrástol ešte na konci minulého roka. Dôvodom bola valorizácia, vďaka ktorej suma dôchodku priznaného v roku 2023 vychádza výhodnejšie ako v roku 2024.

Dva typy predčasného dôchodku

Po tom, ako v roku 2022 nadobudla účinnosť spomínaná novela, vznikli na Slovensku dva typy predčasných dôchodkov:

  • predčasný dôchodok, do ktorého môžete odísť po 40 odpracovaných rokoch,
  • klasický predčasný dôchodok, do ktorého môžete odísť dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, pričom musíte mať minimálne 15 rokov odpracovaných v dôchodkovom poistení.

K obom typom predčasných dôchodkov sa viaže ďalšia podmienka, že suma vypočítanej penzie nesmie byť nižšia ako 1,6-násobok životného minima pre plnoletú fyzickú osobu.

Čo ovplyvňuje výšku predčasného dôchodku?

Výšku predčasného dôchodku ovplyvňuje viacero faktorov, medzi ktoré patria:

  • obdobie dôchodkového poistenia,
  • dĺžka zamestnania a štúdia,
  • náhradná doba získaná pred 1. januárom 2004 (napríklad vojenská základná služba), obdobie evidencie na úrade práce do konca roka 2000, alebo obdobie poberania podpory v nezamestnanosti od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003,
  • výška hrubých príjmov a odvody do Sociálnej poisťovne,
  • sporenie alebo nesporenie v II. dôchodkovom pilieri.

Výsledná suma predčasného dôchodku je ďalej ovplyvnená tým, že suma penzie sa znižuje každý mesiac až do dovŕšenia dôchodkového veku. Pri klasickom predčasnom dôchodku dochádza k zníženiu o 0,5 % za každý mesiac, zatiaľ čo pri predčasnom dôchodku po 40 odpracovaných rokoch je to zníženie 0,3 %.

Ktoré veličiny ešte ovplyvňujú predčasný dôchodok?

Predčasný dôchodok ovplyvňujú aj ďalšie zákonom stanovené veličiny, medzi ktoré patria:

Životné minimum

Životné minimum je veličina, ktorá ovplyvňuje predčasný dôchodok najvýraznejšie. Zákon stanovuje, že výsledná suma penzie musí byť aspoň 1,6-násobkom živnotného minima. Táto podmienka zabezpečuje, aby dôchodca nedostal príliš nízku dávku, ktorá by bola nižšia ako hranica životného minima.

Výška životného minima sa aktualizuje každý rok od 1. júla. Do 30. júna 2024 platí suma 268,88 eur mesačne.

Minimálna mzda

Minimálna mzda tiež ovplyvňuje dôchodok. Podľa Sociálnej poisťovne platí, že ak vymeriavací základ poistenca predstavuje len minimálnu mzdu a tá sa zvýši, jeho penzia sa prepočíta z vyššieho vymeriavacieho základu, teda z vyššej minimálnej mzdy.

Minimálna mzda je stanovená na celý rok. Pre rok 2024 je to suma 750 eur.

Valorizácia

Valorizácia má výrazný vplyv na výslednú sumu predčasného dôchodku. Dochádza k nej každoročne, vždy 1. januára. V niektorých prípadoch môže k valorizácii dôjsť aj mimoriadne, ako to bolo počas minulého roka.

Je dôležité mať na pamäti, že valorizácia bude v tomto roku mierne odlišná pre dôchodky priznané pred 1. januárom 2024 a pre tie, ktoré budú priznané počas roka 2024.

  • Predčasné dôchodky priznané pred 1. januárom 2024 sa zvyšujú o 3,6 %. Toto zvýšenie je výsledkom valorizácií, ktoré prebehli počas minulého roka – prvá v januári, keď sa dôchodky zvýšili o 11,8 % a druhá v júli, keď bolo zvýšenie 10,6 %.
  • Predčasné dôchodky priznané v roku 2024 sa zvyšujú o 14,5 %.

Ako sa počíta predčasný dôchodok?

Spôsob výpočtu predčasného dôchodku je stanovený zákonom o sociálnom poistení. Platí pravidlo, že ako prvé sa vypočíta plná suma dôchodku, ktorú tvoria nasledujúce veličiny:

  • priemerný osobný mzdový bod (POMB), ktorý sa určuje podľa dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok,
  • obdobie dôchodkového poistenia (ODP), čo predstavuje súčet období dôchodkového poistenia získaných ku dňu vzniku nároku,
  • aktuálna dôchodková hodnota (ADH), ktorá sa určuje podľa dňa vzniku nároku.

Všetky tri veličiny sa vynásobia a výsledná suma sa následne zvýši o aktuálnu valorizáciu a zníži o 0,5 %, resp. o 0,3 %, ak ide o predčasný dôchodok po odpracovaných 40 rokov.

Na čo myslieť pri rozhodovaní sa o predčasnom dôchodku?

Každý, kto sa rozhoduje odísť do predčasného dôchodku, by mal vedieť, že jeho konečná suma po dosiahnutí dôchodkového veku sa už nezmení a zostane na rovnakej úrovni. K jej zvýšeniu môže dôjsť len v špecifických prípadoch, ako je napríklad práca počas poberania predčasného dôchodku.

Práca popri poberaní predčasného dôchodku má však výrazné obmedzenia. Dôchodca môže zarobiť maximálne 200 eur mesačne, čo predstavuje 2 400 eur ročne, v prípade, že si z dohody uplatní výnimku z platenia poistného na dôchodkové poistenie.

Možnosť životného poistenia pre seniorov

Životné poistenie pre seniorov je kľúčové pre vašu finančnú stabilitu a ochranu blízkych. Jedným z najväčších benefitov tohto poistenia je možnosť krytia úrazov až do 85 rokov veku. Úrazy sú totiž najčastejším dôvodom hospitalizácie seniorov. Aj preto úrazové poistenie poskytuje dôležitú ochranu v prípade neočakávaných udalostí. Pri výbere je dôležité zvážiť potreby, finančnú situáciu a zdravotný stav. Jedna z poisťovní, ktorá ponúka toto komplexné poistenie pre seniorov, je poisťovňa Generali. Profesionálny finančný poradca môže pomôcť pri výbere najvhodnejšej možnosti, ktorá poskytne dôležitú ochranu a pokoj mysle pre seniorov a ich rodiny v prípade nepredvídaných udalostí.

Anketa

Chystáte sa v roku 2024 do predčasného dôchodku?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+18
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok