Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 4. 2024
Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?
Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Zdroj: Reprofoto: Facebok/Ladislav Kamenický - Minister Financií SR

Prednedávnom sa premiér Robert Fico nechal počuť, že „je tu otázka, ako využiť vklady ľudí, ktoré majú dnes v bankách a ako využiť zdroje, ktoré sú v dôchodkovom sporení. Pretože to sú peniaze, ktoré zvyčajne končia v Spojených štátoch amerických, ale my potrebujeme tie peniaze tu, doma.“ 

Vláda podľa neho plánuje „mobilizáciu“ finančných prostriedkov a to má zahŕňať aj spomínané vklady v bankách a úspory na dôchodok. Nepriblížil však, ako sa to má udiať a navyše, vláda takéto prostriedky nesmie len tak vziať a použiť. Je však pochopiteľné, že nad tým uvažuje, ide o obrovské sumy. Posledný dostupný údaj z januára 2024 hovorí, že Slováci majú na účtoch 47,22 miliardy eur. V 2. pilieri je aktuálne viac ako 15 miliárd eur, ktoré si sporitelia našetrili. 

Vklady v bankách môžu ľudia dobrovoľne mobilizovať

Čo sa týka dôchodkových úspor, najmä v druhom pilieri, minister práce Erik Tomáš poprel, že by vláda mala v pláne siahať ľuďom na úspory. „Nepripravuje sa žiadna legislatíva ani zníženie príspevkov do druhého piliera,“ povedal minister v diskusnej relácii V politike televízie TA3. Uviedol však, že ak by štát chcel využiť prostriedky z tohto piliera, napríklad na financovanie infraštruktúrnych projektov, muselo by to byť za primeraného výnosu, ktorý by kompenzoval investované prostriedky občanov.

Avšak pokiaľ ide o vklady ľudí v bankách, minister financií Ladislav Kamenický naznačil spôsob, ako by tieto peniaze mohli zafinancovať štátne projekty bez toho, aby ich štát len tak vytiahol zo súkromných účtov. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Jednou z navrhovaných stratégií je vydávanie tzv. retailových štátnych dlhopisov, ktoré by mohli byť priamo dostupné bežným občanom. Tento návrh by podľa Kamenického poskytoval atraktívnejšie úročenie než bežné bankové účty, a zároveň by bol výhodný pre štát v porovnaní s tradičným získavaním prostriedkov na finančných trhoch. „Ak majú (Slováci) na bežnom účte pol percenta, alebo ešte menej, na termínovanom vklade majú jedno percento a štát dá, povedzme, trojpercentný úrok a my si teraz požičiavame napríklad za 3,7 %, tak je to nielen výhodné pre štát, ale je to výhodné pre ľudí,“ zdôraznil minister. 

Retailové štátne dlhopisy sú nízkomenovité dlhopisy, ktoré štát vydáva priamo občanom bez sprostredkovateľa, čo eliminuje dodatočné poplatky. Tieto dlhopisy predstavujú bezpečnú investíciu s garantovaným výnosom a nízkym kreditným rizikom. Sú dostupné pre široké spektrum investorov a môžu byť zaujímavé aj v časoch vysokej inflácie, keďže niektoré z nich sú naviazané na infláciu.

Výhody retailových štátnych dlhopisov zahŕňajú ich dostupnosť pre široké spektrum investorov, bezpečnosť investície, garantovaný výnos a potenciálne výnosy naviazané na infláciu, čo môže byť zaujímavé počas vysokej inflácie. Na druhej strane, nevýhody môžu zahŕňať reputačné riziko pre štát pri neúspešnej emisii a potenciálnu závislosť štátu na týchto finančných prostriedkoch.

 

V praxi by to vyzeralo tak, že ľudia by požičali štátu peniaze výmenou za dlhopis, pričom sa im po určenej dobe vrátia peniaze aj s úrokmi.

Analytici z projektu Dáta bez pátosu si vzali Kamenického vyjadrenia na mušku a upozornili, že na termínovaných vkladoch sú oveľa vyššie úroky, než ministrom spomínaný príklad jedného percenta. Výnos na ročnom vklade je podľa nich okolo 3 %. „Ak informujete pána premiéra, že by ste radi “súťažili” vydaním vládnych dlhopisov o vklady občanom, treba mu povedať realitu. Ak žijete predstavou, že konkurencia je na úrovni 1%, vyveďte ho z omylu. Pre dobro krajiny,“ vyzývajú ministra analytici.

Minister Kamenický doplnil, že ide o dobrovoľnú iniciatívu, ktorá by mohla aktivizovať domáce finančné zdroje a zmierniť závislosť Slovenska na medzinárodných finančných trhoch. Podobné opatrenia sa podľa neho v minulosti osvedčili v iných krajinách a priniesli pozitívne výsledky.

Diskusia v RTVS sa taktiež dotkla možnosti využitia zdrojov z druhého dôchodkového piliera, ktoré sú momentálne investované prevažne v zahraničí. Minister naznačil, že by bolo vhodné presmerovať tieto investície do štátnych dlhopisov, čo by štátu umožnilo znížiť potrebu zahraničného zadlžovania. Inak povedané, neinvestovali by sa na medzinárodných trhoch, ale pomáhali by financovať tuzemský dlh.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Investujte ekologicky. Je to dobré pre vaše peniaze aj planétu

30. 5. 2023 | Redakcia

Investujte ekologicky. Je to dobré pre vaše peniaze aj planétu

Hľadáte segment investovania, ktorý sľubuje dlhodobý výnos aj v neistých časoch? Skúste investovať ekologicky, ohľaduplne a zodpovedne. Spoločenská zodpovednosť sa ukazuje ako kľúčová... celý článok

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

8. 11. 2021 | Olivia Lacenová

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

Otepľovanie planéty, ale aj samotná pandémia výrazne menia správanie investorov. Stále viac môžeme pozorovať, že sa ich pohľad upína smerom k novým alternatívam na trhu, ktoré nepodliehajú... celý článok

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

5. 11. 2021 | Redakcia

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

Spoločnosť 365.invest začala v špeciálnej kampani ponúkať realitný fond s garanciou výnosu päť percent.