Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 18. 4. 2024
Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne. Aké vysoké sú naše dlhy a sú exekúcie v súčasnosti vôbec efektívne?
Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Zdroj: Shutterstock

Efektivita exekúcií je minimálna

Exekútori vo všeobecnosti vymáhajú rôzne dlhy, najčastejšie ide o tie, ktoré sa spájajú s nezaplateným výživným alebo odvodmi. Ak by celý exekučný proces fungoval, pre štát by bol veľmi výhodný, mohol by totiž priniesť oveľa viac financií napríklad do systému verejného zdravotníctva. Problém je však v tom, že exekúcie podľa odborníkov funkčné nie sú.

Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS) tvrdí, že efektivita exekúcií je v súčasnosti minimálna. Podľa jej výpočtov dostane veriteľ z každých tisíc eur, ktoré vymôže exekútor, len štyridsať eur.

Nízka efektivita je problém, ktorý trápi viaceré strany, najviac však inkasné firmy, ktoré sa snažia zákonnou cestou dotlačiť neplatičov k tomu, aby svoje záväzky platili.

Inkasné firmy fungujú spravidla tak, že za nižšiu cenu odkúpia dlhy veľkých firiem. Tie sa následne snažia vymôcť, a to v takej výške, aby z nej mali určitý zisk. Neefektívne exekúcie však vedú k tomu, že firmy sú často v mínuse, pretože od neplatičov nedokážu dané financie získať.

Predstavitelia inkasných firiem tvrdia, že problém je na strane exekútorov. „Najlepší exekútori v danom kraji vymáhajú v priemere viac ako dvojnásobok toho, čo najslabší,“ poznamenal Martin Musil, prezident ASINS.

Problém s exekúciami má priamy vplyv aj na zákazníkov

Na prvý pohľad sa môže zdať, že problém s exekúciami by mal trápiť len firmy, ktorým sú neplatiči dlžní. ASINS však upozorňuje, že ak bude situácia pokračovať ďalej, môže ovplyvniť aj platiacich zákazníkov.

Štatistiky potvrdzujúce to, že exekúcie nefungujú dobre, môžu občanom signalizovať, že veľké firmy od nich nebudú vymáhať menšie čiastky. Naopak, firmám môžu naznačovať, že sa svojich peňazí na Slovensku nedomôžu. Práve preto sa môžu rozhodnúť zvýšiť ceny za svoje tovary a služby, a kryť sa tak pred prípadnými stratami.

Problém je však v tom, že vyššie ceny budú „trestom“ len pre zákazníkov, ktorí dovtedy za produkty a služby bežne platili.

Všetko komplikuje aktuálny systém

Efektivita exekútorov je problém, s ktorým sa stretávame už niekoľko rokov. Všetko však výrazne zhoršila zmena, ktorá nastala v roku 2017. Kým pred ňou si exekútorov vyberali jednotliví veritelia, po jej zavedení sa jednotlivé prípady začali rozdeľovať náhodným výberom.

Dôvodom tejto zmeny bola skutočnosť, že štát nechcel, aby medzi veriteľom a exekútorom vznikali bližšie väzby. Podľa Musila však tento systém nefunguje.

„Na Slovensku máme viac exekútorov ako v Čechách, kde trh je dvojnásobne veľký. Niektorí exekútori dostávajú málo prípadov a nie sú schopní fungovať efektívne. Exekútor, aby investoval do nejakej automatizácie, musí dosiahnuť kritické množstvo práce, aby fungoval dobre. Systém náhodného prideľovania spôsobil, že všetci majú rovnako, no všetci sa majú zle,“ tvrdí.

Poplatok 150 eur aj za nevydarenú exekúciu

Exekúcie na Slovensku prebiehajú v intervale piatich rokov. Ak sa počas tejto doby nepodarí peniaze vymôcť, celý proces sa zastaví a exekútor má právo na paušálnu odmenu vo výške sto eur. Tá je však po pripočítaní ďalších poplatkov o niečo vyššia a dosahuje hodnotu 150 eur.

Paušálny poplatok má povinnosť zaplatiť veriteľ, čo je dôvod, prečo sa mnohí pre exekúciu nižších dlžných čiastok ani nerozhodnú.

Exekučný poriadok následne určuje, že odmena exekútora je 20 % zo získanej sumy. Ak je teda suma, ktorú veriteľ chce vymôcť, nízka, niektorí exekútori podľa ASINS radšej počkajú päť rokov a získajú paušálnu odmenu.

Exekútor môže získať viac ako 100 eur len v prípade, že je exekúcia vyššia ako 500 eur. Podľa ASINS je však priemerná výška exekúcie aktuálne 3 500 eur.

Exekútori majú na celú situáciu iný názor

Exekútori sa s názorom inkasných spoločností nestotožňujú. Podľa nich nemajú dôvod pasívne čakať na uplatnenie paušálnej odmeny.

„Tvrdenie inkasných spoločností, že časť exekútorov nevymáha zverené exekúcie a vyčkáva na vyfakturovanie paušálnych výdavkov oprávnenému, je úplným nezmyslom. Dlhé roky tieto výdavky nepokrývali ani len náklady, ktoré súdny exekútor mal v súvislosti s vedením exekučného spisu. Odmena exekútora sa odvíja od toho, čo skutočne vymôže pre veriteľa – preto sedieť a čakať so založenými rukami na paušálne výdavky by mohol len úplný ekonomický diletant,“ hovorí Stanislava Kolesárová, hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov.

Kolesárová zároveň dodáva, že inkasné firmy chcú svojimi názormi návrat predchádzajúceho systému, kedy si veriteľ sám mohol vyberať exekútora.

„Ich konečným cieľom je zvrátiť súčasný protikorupčný model náhodného elektronického prideľovania exekúcií a vrátiť sa k starým poriadkom, z ktorých tieto nikým nekontrolované spoločnosti ekonomicky profitovali,“ tvrdí.

O všetkom rozhodne súd

Skupina 31 poslancov predchádzajúceho parlamentu ešte v minulom roku tvrdila, že náhodné prideľovanie prípadov znamená neprimeraný zásah do práv ľudí, teda veriteľov. Ústavný súd na to vtedy reagoval takto:

„Navrhovatelia argumentujú, že v dôsledku napadnutých ustanovení sa reálna dostupnosť právnej ochrany judikovaných pohľadávok (nárokov) oprávnených oslabila, a to najmä so zreteľom na ich celkovú nižšiu vymožiteľnosť, ako aj so zreteľom na dlhšiu dobu trvania exekučného konania a vyššie náklady oprávnených s exekučným konaním spojené. Ciele sledované napadnutými ustanoveniami, aj keby boli legitímne, by bolo podľa navrhovateľov možné dosiahnuť inými, primeranejšími prostriedkami.“

Rezort spravodlivosti aktuálne čaká a tvrdí, že rozhodnutie ústavného súdu bude kľúčové pre jeho ďalší postup.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok