Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Tomáš Krause | rubrika: Článok | 29. 4. 2024
Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ Binance môže skončiť vo väzení. Prinášame prehľad udalostí v kryptosvete.
Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Zdroj: Pleska / Dall-e

Minulý víkend došlo k dlho očakávanej udalosti - k zníženiu hodnoty bitcoinu na polovicu. Odmena pre ťažiarov sa znížila zo 6,25 na 3,125 bitcoinu za vyťažený blok. Ako sa očakávalo, zníženie na polovicu zatiaľ s cenou mince nič neurobilo. Bitcoin sa celý tento týždeň obchodoval v pásme 63 až 66 tisíc dolárov za mincu. Čo však prudko vzrástlo, boli poplatky v bitcoinovej sieti. Týždeň v kryptomenách mapujú Peníze.cz.

Zatiaľ čo z bloku tesne pred polovičným znížením (t. j. blok s číslom 839 999) získal ťažiar na poplatkoch za transakcie vo výške 1,045 bitcoinu, v tom halvingovom s číslom 840 000 to bolo neuveriteľných 37,626 bitcoinu (približne 2,4 milióna dolárov). Stal sa tak najdrahším blokom v histórii.

Ale ak by si niekto myslel, že je to len preto, že každý chcel svoju transakciu zvečniť v "pamätnom" bloku a ponúknuť vyššiu províziu, ďalšie bloky ho rýchlo vyviedli z omylu. Odmeny za ne boli menšie, ale stále obrovské - 24 alebo 29 bitcoinov je stále slušný zárobok. Bežné transakcie zrazu stáli desiatky a niekedy aj stovky dolárov a sieť sa stala prakticky nepoužiteľnou.

Našťastie sa situácia po týždni upokojila, poplatky sa pomaly vrátili do normálu a transakcie teraz opäť stoja jednotky dolárov.

V skutočnosti toto poplatkové šialenstvo spôsobil nový protokol Runes, ktorý bol spustený spolu s halvingom. Táto novinka umožňuje vydávať vlastné tokeny v bitcoinovej sieti, podobne ako to funguje na Ethereu a jeho štandarde ERC-20. Je to, zjednodušene povedané, ďalšia konina po ordináloch - najprv bitcoin zahltili obrázky (NFT) a teraz sú to rôzne nezmyselné memecoiny. Väčšina komunity dúfa, že runemánia zmizne rovnako rýchlo, ako sa s halvingom objavila a skončí v análoch histórie.

Zatknutie zakladateľov peňaženky Samourai

Keonne Rodriguez a William Lonergan Hill, zakladatelia spoločnosti Samourai Wallet, ktorá obsahuje tzv. bitcoinový mixér, boli zatknutí a obvinení z prania špinavých peňazí. V stredu to oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti.

Prostredníctvom svojej spoločnosti údajne umožnili nelegálne transakcie v hodnote viac ako 2 miliardy dolárov a údajne vyprali viac ako 100 miliónov dolárov z trestnej činnosti. Transakcie mali pochádzať najmä z nelegálnych darknetových trhovísk, ako aj z podvodov s decentralizovanými finančnými protokolmi. 

Ministerstvo spravodlivosti v spolupráci s islandskými orgánmi zhabalo servery a doménu spoločnosti a bol vydaný príkaz na odstránenie mobilnej aplikácie Samourai Wallet z Google Play. V dôsledku toho si už peňaženku v USA nemôžete stiahnuť. V Európe však áno.

Autori Samourai Wallet skončili podobne ako autor etherového mixéra Tornado Cash. Sú stíhaní za vývoj aplikácie, ktorá bránila používateľovi v ochrane súkromia a ktorú možno niekde zneužil. Teraz bude zaujímavé sledovať konkurenčnú peňaženku Wasabi, ktorá tiež ponúka funkciu mixéra a ktorú na zvýšenie súkromia transakcií používa aj český Trezor.

Čo presne mixér robí a ako funguje, si môžete prečítať v článku Čo je CoinJoin.

MMF: Bitcoin je nevyhnutný finančný nástroj

Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) sa obyvatelia krajín s reštriktívnou finančnou reguláciou čoraz viac spoliehajú na bitcoin, aby mohli voľnejšie presúvať kapitál cez hranice. MMF doslova uvádza, že bitcoin sa stal nevyhnutným finančným nástrojom na zachovanie bohatstva v podmienkach finančnej nestability.

V správe s názvom A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows (Základné informácie o cezhraničných tokoch bitcoinov) opisuje, ako sa decentralizovaná povaha bitcoinu využíva na obchádzanie tradičných bankových systémov, najmä v regiónoch, ktoré zažívajú hospodárske ťažkosti alebo prísne kontroly kapitálu. Správa poukazuje na významné objemy transakcií pochádzajúcich z krajín, ako sú Argentína a Venezuela, ktorých občania čelia hyperinflácii a prísnym finančným kontrolám.

V týchto regiónoch sa podľa MMF bitcoin stal skôr nevyhnutným finančným nástrojom na zachovanie bohatstva a prístupu na globálne trhy než špekulatívnou investíciou. 

Bitcoin do ústavy, hneď vedľa zlata

Skupina okolo švajčiarskeho krypto-evanjelistu Yvesa Bennaïma spustila iniciatívu na doplnenie jedného článku ústavy o dve malé, ale významné slová. Dnes jeden z nich znie: "Švajčiarska národná banka vytvára zo svojich príjmov dostatočné devízové rezervy; časť týchto rezerv sa drží v zlate." V budúcnosti by sa podľa iniciatívy mala veta končiť slovami "... v zlate a bitcoinoch".

Výhodou takejto maximálne jednoduchej formulácie je, že umožňuje Švajčiarskej národnej banke, aby sama určila rozsah takýchto investícií. Mohla by tak držať ekvivalent len jedného franku v bitcoinoch, hovorí Bennaïm.

Hlavným cieľom iniciatívy je podľa organizátorov vyvolať diskusiu. "V súčasnosti dokončujeme organizačné prípravy výboru a pripravujeme dokumenty, ktoré je potrebné predložiť štátnej kancelárii, aby sa mohol začať proces," hovorí Bennaïm, ktorý je členom predstavenstva združenia Bitcoin Suisse.

Luzius Meisser, ďalší člen predstavenstva Bitcoin Suisse, dodáva: "Zaradením bitcoinu do svojich rezerv by Švajčiarsko zdôraznilo svoju nezávislosť od Európskej centrálnej banky."

Tri roky pre zakladateľa Binance?

Súdny proces so zakladateľom spoločnosti Binance Changpengom Zhaom, alias CZ, sa blíži. Ukázalo sa, že prokurátori pre neho okrem pokuty žiadajú aj tri roky väzenia. 

CZ sa už minulý rok priznal k porušeniu amerických zákonov o praní špinavých peňazí a spolu s Binance sa dohodli na zaplatení 4,3 miliardy dolárov v rámci dohody, na základe ktorej bude súdny prípad zrušený a burza bude môcť pokračovať v činnosti, pokiaľ bude dodržiavať americké zákony.

CZ v rámci urovnania v novembri 2023 odstúpil aj z funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti Binance, čo však nemá vplyv na jeho osobné trestné stíhanie ani na pokutu vo výške 50 miliónov dolárov, ktorú bude musieť tiež zaplatiť. 

Prokurátori majú jasno: "Vzhľadom na rozsah, v ktorom Zhao úmyselne porušil zákony USA, a na dôsledky jeho konania je primeraný trest nad základnú sadzbu 36 mesiacov. Tento trest spolu s dohodnutou pokutou vo výške 50 miliónov USD je dostatočný," napísal súdu prokurátor.

Krátka poznámka pod čiarou: V utorok uplynulo presne 13 rokov od „smrti“ otca bitcoinu Satoshiho Nakamota. "Presunul som sa k iným veciam. Je to v dobrých rukách Gavina a všetkých ostatných," napísal tajomný Satoshi - a zmizol.

Tomáš Krause

Prispievateľ webu Peníze.cz. Všetko o kryptomenách. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bitcoin, investície

Toto ste už čítali?

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

15. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

Jack Dorsey, spoluzakladateľ Twitteru a veľký priekopník kryptomien, tvrdí, že hodnota Bitcoinu prerazí strop v podobe milióna dolárov. Za jeho názorom je naozaj dobrý dôvod.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

7. 11. 2023 | Redakcia

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

Pred 15 rokmi bola publikovaná biela kniha o bitcoinoch, zakladateľ FTX je vinný a hrozí mu 115 rokov väzenia, vyhľadávanie frázy o bitcoinoch na Googu prudko rastie, phishing útočí... celý článok

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

18. 9. 2023 | Redakcia

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

Vo svete krypta sa stále niečo deje. Investori v tomto odvetví už sú zvyknutí na rýchle a prudké zmeny, ale aj ich vie niekedy situácia zaskočiť. Minulý týždeň bol skutočne bohatý na... celý článok