V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Redakcia | rubrika: Článok | 25. 3. 2024
Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych a investičných fondov (eurofondov), ktoré v najbližších rokoch zastrešuje Program Slovensko. Ďalším dôležitým grantovým zdrojom je Plán obnovy, z ktorého môžu podnikatelia získať napríklad dotácie v oblasti energetiky či digitalizácie. Firmy môžu z grantov financovať napríklad inštaláciu fotovoltiky, výskumné projekty či rôzne inovácie. O tom, ako sa k peniazom dostať a ako využiť granty na maximum si povieme v článku.
V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Zdroj: Shutterstock

Dotácie na fotovoltiku, tepelné čerpadlá a ďalšie OZE

V rámci Programu Slovensko ako aj Plánu obnovy sú na podporu energetickej efektívnosti podnikov a inštalácie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) vyčlenené desiatky miliónov eur. Novinkou v roku 2024 je, že dotácie môžu získať podniky vo všetkých sektoroch. V minulosti bola podpora OZE zameraná predovšetkým na priemyselné odvetvie.

Energetická efektívnosť firmy bude podporená na základe energetického auditu, kde sa hodnotí spotreba energie a navrhujú opatrenia pre: budovy, technologické zariadenia a dopravné prostriedky, napríklad zlepšenie tepelnej ochrany budov na podnikanie, zlepšovanie existujúcich zariadení na výrobu elektriny/tepla/chladu v podnikoch, respektíve ich náhrada za nové zariadenia, zavádzanie systémov monitorovania, optimalizácie a riadenia spotreby energie, zvyšovanie efektívnosti distribúcie energie. Sú to vám blízke oblasti? Určite máte možnosť získať financovanie.

Zelená podnikom – jednoduché dotácie pre firmy

Slovenská inovačná a energetická agentúra podporí inštaláciu zariadení na využívanie OZE prostredníctvom schémy Zelená podnikom. Mikro, malé a stredné podniky (MSP) môžu vďaka dotácii vo forme poukážky financovať inštaláciu fotovoltiky, solárnych kolektorov, tepelných čerpadiel alebo veterných turbín. Z výzvy sú financované tiež energetické audity a maximálna hodnota poukážky je 70 tisíc eur.  To rozhodne pre malý podnik nie je zanedbateľná čiastka.

Pomoc je určená pre MSP zo všetkých sektorov s výnimkou pôdohospodárstva. Za MSP sú považované všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť bez ohľadu na právnu formu alebo oblasť podnikania. Dotácie môžu získať napríklad aj advokáti, notári či lekári.

Kľúčovou podmienkou je, že projekty sa realizujú na základe energetického audit. Ten je buď súčasťou žiadosti alebo ho podnikateľ môže mať vypracovaný a k žiadosti ho priloží. Z energetického auditu vyplynie, ktoré zariadenia sú pre konkrétny typ podniku vhodné a s akým inštalovaným výkonom. Vďaka auditom budú mať podnikatelia k dispozícii návrhy vhodných opatrení energetickej efektívnosti a odborne stanovený potenciál využitia obnoviteľných zdrojov vo firme. Okrem inštalácie konkrétnych zariadení môže byť dotácie použité aj na akumuláciu energie.

Poukážky môžu pokryť 35 % z celkových oprávnených výdavkov projektu s možnosťou bonifikácie o 5 %, ak energetický audit potvrdí, že minimálne 90 % energie vyrobenej v každom z podporovaných zariadení bude spotrebovaných v MSP. Ďalších 5 % navyše bude možné získať na zariadenia s minimálnym zaťažením ovzdušia znečisťujúcimi látkami.  

Granty na rozvoj inovácií a podpora digitalizácie firiem

V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy, vývoj digitálnych technológií, ich nasadzovanie, ale aj na podporu digitálnej ekonomiky. V tejto oblasti je kľúčovým pojmom Stratégia inteligentnej špecializácie RIS3. Ide o dokument určujúci ciele a obsahové zameranie eurofondovej podpory pre obdobie 2021 – 2027 v oblasti výskumu, inovácií a ľudských zdrojov.

Stratégia určuje rámec toho, aké projekty môžu byť z fondov EÚ podporené s cieľom zlepšiť konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Dokument definuje týchto 5 domén:

  • Inovatívny priemysel pre 21. storočie
  • Mobilita pre 21. storočie
  • Digitálna transformácia Slovenska
  • Zdravá spoločnosť
  • Zdravé potraviny a životné prostredie

Granty v danej oblasti sú určené predovšetkým pre malé a stredné podniky a verejné výskumné organizácie, ale aj veľké spoločnosti či súkromné inštitúcie v oblasti výskumu a vývoja.

Okrem uvedeného môžu podnikatelia získať dotácie aj na podporu súkromných zdravotníckych zariadení v oblasti kybernetickej bezpečnosti.  Zaujímavou formou pomoci sú Inovačné vouchre. Ide o finančné poukážky, ktoré môžu podniky využiť na vývoj nových alebo vylepšenie existujúcich produktov, služieb a procesov. 

Z ďalších výziev v roku 2024 je možné financovať tieto oblasti:

  • priemyselné technológie (napr. automatizácia v priemysle)
  • kľúčové digitálne technológie (napr. kybernetická bezpečnosť, kvantové technológie, senzory, internet vecí, mikroelektronika, elektronické komponenty a cloudové riešenia)
  • pokročilé materiály pre oblasť digitalizácie
  • umelá inteligencia a robotika
  • pokročilá výpočtová technika.

Výskum a vývoj

Z fondov EÚ môžu podnikatelia financovať aj projekty priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja. V Programe Slovensko je naplánovaných niekoľko výziev, pričom už tento rok  je na podporu výskumu a vývoja alokovaných takmer 200 miliónov eur. Pri väčšine výziev môžu podnikateľské subjekty na svojom výskume spolupracovať s výskumnými organizáciami v pozícii partnerov. Dôležité je spomenúť, že podporu môžu získať aktivity v každom stupni inovačného reťazca, a podporí sa aj zavedenie dosiahnutej inovácie do samotného produkčného procesu.

Partnerstvá podnikov a akademického sektora by mali byť dôležitou súčasťou grantového ekosystému na najbližšie roky, kde pôjde najmä o prepájanie stredných škôl s firmami. Približne 15 miliónov eur bude tento rok vyčlenených aj na dotácie pre súkromné škôlky.

Kombinácia úveru a grantu

V priebehu roka 2024 sa predpokladá spustenie novej formy pomoci pre podnikateľov. Ide o kombináciu grantu a zvýhodneného úveru. Komerčné banky ako poskytovatelia zvýhodnených úverov budú poskytovať úvery s grantovou zložkou. Ak firma splní podmienky financovania bankou a taktiež splní podmienky vyhlásené v rámci výzvy, banka poskytne úver do výšky 75% investície, pričom grantová zložka (max 25% investície) bude odpočítaná pri podpise zmluvy a spoločnosť bude splácať už len úver. Financovanie investícií takouto formou by nemalo byť administratívne príliš zložité. Firmy budú pri žiadostiach komunikovať len s bankou. Schválenie grantovej zložky by nemalo podliehať procesu ešte aj na ministerstve. 

Zaujali vás možnosti získať pre svoju firmu peniaze, ktoré nemusíte nikomu vracať? Aj grant, či dotácia tak môžu byť pre vás konkurenčnou výhodou o ktorú sa v roku 2024 určite oplatí zabojovať.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dotácie, plán obnovy, podniky

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok