Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

PR článok | rubrika: SEO PR | 25. 3. 2024
Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou aktivitou väčšiny z nich. Ešte pred radikálnymi a nepopulárnymi riešeniami je vhodné vyskúšať menej bolestivé opatrenia. Pomôcť môžu napríklad výhodnejšie úvery pre podnikateľov či podnikateľský účet bez poplatkov.
Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Zdroj: Shutterstock

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou aktivitou väčšiny z nich. Ešte pred radikálnymi a nepopulárnymi riešeniami je vhodné vyskúšať menej bolestivé opatrenia. Pomôcť môžu napríklad výhodnejšie úvery pre podnikateľov či podnikateľský účet bez poplatkov.

Podnikáte? V tom prípade určite viete, že udržať náklady na úrovni, ktorá pri určitých tržbách znamená tvorbu zisku, je základom pre vaše fungovanie. A keď tržby klesajú a/ alebo náklady z objektívnych príčin rastú – napríklad vplyvom inflácie, je potrebné šetriť.

V dnešnom článku vám prezradíme pár tipov na to, kde a ako ušetriť.

1. Finančné plánovanie

Základom každého podnikania by malo byť dôsledné finančné plánovanie. Tvorba finančného plánu s presne definovanými cieľmi, prognózami vývoja tržieb a nákladov umožňuje podniku zdravú činnosť a rozvoj. Vďaka predikcii sezónnosti či potrieb investovania do modernizácie vybavenia je možné sa pripraviť a neriešiť tým potrebné zdroje na poslednú chvíľu. To na konci dňa umožňuje lepšiu pozíciu pri vyjednávaní o podmienkach či viac času pre výber a tým aj možnosť šetriť.

2. Podnikateľský účet bez poplatkov

Ako sa hovorí, každé euro sa počíta. Na bankových poplatkoch pravdepodobne neušetríte toľko, že by to váš biznis dostalo do výrazne lepších čísiel, ale na čo míňať desiatky eur, keď nemusíte. Spravidla sú bankové účty pre podnikateľov drahšie ako pre obyvateľstvo. Neplatí to však pre všetky banky. Napríklad mBank má rovnako ako pri klasických bežných účtoch pre fyzické osoby aj podnikateľský účet bez poplatkov.

Ak sa rozhodnete využívať mKonto Biznis, nebudete platiť za zriadenie ani vedenie účtu, za prichádzajúce ani odchádzajúce platby, za trvalé príkazy ani inkasá. Výhodou je tiež bezplatný výber peňazí v bankomatoch doma aj v zahraničí, v prípade, ak si vyberiete naraz aspoň 70 eur alebo ekvivalent tejto sumy v inej mene. Ušetríte aj na platobnej karte. Ak ňou počas mesiaca zaplatíte za tovary a služby sumárne 70 a viac eur, jej vedenie budete mať zdarma. Samozrejmosťou je množstvo výhod a asistenčných služieb, ak sa rozhodnete pre kartu Mastercard.

3. Úvery pre podnikateľov s výhodnejšími podmienkami

Aj keď zadlžovanie sa nie je práve najideálnejším spôsobom ako šetriť, niekedy môže byť úver pre podnikateľov dobrým riešením. Či už na preklenutie krátkodobého výpadku tržieb alebo naopak, pri potrebe investovania do zariadení či technológií. Dôležité sú však podmienky daného úveru. A okrem samotných poplatkov, ktoré sú s úverom spojené – napríklad poplatok za poskytnutie úveru, prípadne za jeho predčasné splatenie, za vedenie úverového účtu a podobne, sú dôležitým parametrom aj úrokové sadzby. Tie tvoria podnikateľom reálny náklad. Čím nižší je úrok, resp. RPMN (ročná percentuálna miera nákladov), tým menej podnikateľ za úver zaplatí. Pri žiadosti o úver tak odporúčame porovnať ponuky viacerých bánk a vybrať si ten, ktorý najviac vyhovuje potrebám vašej firmy. A kľudne aj z banky, ktorej produkty ste doteraz nevyužívali.

4. Zvýšenie efektivity

Ďalším spôsobom ako ušetriť, je zvyšovať efektivitu. Tá sa môže týkať viacerých oblastí. Najčastejšie sú to:

  • Efektivita vnútropodnikových činností

Hľadajte moderné spôsoby riadenia vnútropodnikových činností, sledujte trendy v oblasti, v ktorej podnikáte. Zvyšovanie efektivity je globálnym cieľom a tak v každom odvetví vznikajú nové postupy či metódy, ktoré zvyšujú efektivitu a pomáhajú znižovať náklady. Automatizujte opakujúce sa procesy a minimalizujte potrebu manuálnej práce.

Cestou môže byť tiež vytváranie spojenectiev, častokrát aj s konkurentmi. Napríklad pre získanie výhodnejšej ceny. U mnohých dodávateľov totiž platí, že čím väčšia je objednávka, tým lacnejší je tovar. Efektívne riadenie zásob zase pomáha znižovať náklady na skladovanie.

  • Energetická efektivita

Predovšetkým vo väčších priemyselných podnikoch tvoria náklady na energie významnú nákladovú položku. Zvyšovanie energetickej efektivity napríklad investovaním do úsporných zariadení dokáže výrazne znižovať spotrebu energií. Okrem elektrickej energie, plynu či vody je takto možné šetriť napríklad aj na pohonných hmotách.

  • Efektivita ľudských zdrojov

Neustála práca so zamestnancami, zvyšovanie ich odbornosti a budovanie dlhodobej lojality dokáže firme šetriť personálne náklady. Kvalitný človek pracuje efektívnejšie. Zároveň platí pravidlo, že najdrahší zamestnanec je nový zamestnanec. Veľká fluktuácia zvyšuje náklady a znižuje efektívnosť. Vzdelávanie zamestnancov, príjemné pracovné prostredie či teambuildingy znamenajú jednorazové výdavky, z dlhodobého hľadiska však môžu znamenať úsporu.

  • Outsourcing

Zvážiť môžete tiež outsourcing niektorých nešpecializovaných činností. Znížite tým personálne náklady.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok