Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 16. 2. 2024
Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, ktorý môže celú situáciu zjednodušiť. Aká je jeho výška a aké podmienky musíte splniť, aby ste naň mali nárok?
Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Zdroj: Shutterstock

Základné informácie o príspevku na podnikanie

Príspevok na podnikanie, resp. samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ), poskytuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Je určený na čiastočnú úhradu nákladov spojených s prevádzkovaním SZČ.

Na príspevok na SZČ nie je právny nárok. Predstavuje fakultatívny nástroj aktívnych opatrení na trhu práce a nie je určený občanom so zdravotným postihnutím, ktorým bol poskytnutý príspevok podľa § 57 a § 60 zákona o službách zamestnanosti.

Podmienky na získanie príspevku na podnikanie

Príspevok na podnikanie môže získať uchádzač o zamestnanie evidovaný na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý spĺňa nasledujúce podmienky:

  • je evidovaný na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny minimálne 3 mesiace,
  • je evidovaný na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny minimálne 12 mesiacov, ak v období 6 mesiacov pred zaradením do evidencie pozastavil alebo ukončil prevádzkovanie SZČ,
  • bude pôsobiť ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorá prevádzkuje živnosť podľa zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní,
  • bude vykonávať poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch podľa § 12a až 12e zákona č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní občanov,
  • požiada o príspevok písomne,
  • SZČ bude prevádzkovať nepretržite minimálne dva roky.

Ako podať žiadosť o príspevok na podnikanie v roku 2024?

Žiadosť o príspevok na podnikanie podáva záujemca písomne na úrade, na území ktorého bude prevádzkovať SZČ. Po schválení úrad príspevok poskytne.

Súčasťou žiadosti musia byť dve prílohy:

  • podnikateľský zámer,
  • kalkulácia nákladov na prevádzkovanie príslušnej SZČ.

Po splnení všetkých zákonom stanovených predpokladov úrad so žiadateľom uzavrie dohodu o poskytnutí príspevku. V nej sa záujemca zaviaže, že začne prevádzkovať SZČ a bude tak robiť nepretržite minimálne dva roky v súlade s predloženou žiadosťou, podnikateľským zámerom a kalkuláciou nákladov.

Aká je výška príspevku na podnikanie od 1. januára 2024?

Výška príspevku sa líši v závislosti od kraja, v ktorom záujemca plánuje prevádzkovať svoju živnosť. Maximálna výška príspevku môže dosiahnuť 7 534,48 eur, prípadne 5 650,86 eur. V nasledujúcej tabuľke sú uvedené konkrétne sumy spolu s vysvetlením.

Výška príspevku v eurách

100 % najviac

60 % najviac

40 % najviac

kraje s priemernou MEN ≤ ako je celoslovenský priemer: 3-násobok CCP

5 650,86 eur

3 390,52 eur

2 260,34 eur

kraje s priemernou MEN > ako je celoslovenský priemer: 4-násobok CCP

7 534,48 eur

4 520,69 eur

3 013,79 eur

Vyplácanie príspevku prebieha v dvoch fázach. Úrad poskytne najprv 60 % z celkovej výšky príspevku do 30 kalendárnych dní od uzatvorenia dohody o poskytnutí príspevku. Zvyšnú časť, čo predstavuje 40 % z celkovej výšky príspevku, poskytne po predložení prvej správy o prevádzkovaní SZČ a o čerpaní poskytnutého príspevku po uplynutí 12 mesiacov prevádzkovania SZČ.

Predkladanie správy o prevádzkovaní SZČ

Počas dvojročného obdobia, počas ktorého je príjemca povinný prevádzkovať SZČ, musí predkladať správu o prevádzkovaní SZČ a o čerpaní poskytnutého príspevku.

  • Prvá správa, spolu s dokladmi preukazujúcimi vynaložené náklady za príslušné obdobie, sa predkladá po uplynutí 12 mesiacov, najneskôr však do troch mesiacov od skončenia dvanásťmesačnej lehoty.
  • Druhá správa, spolu s dokladmi preukazujúcimi vynaložené náklady do plnej výšky poskytnutého príspevku, sa predkladá do troch mesiacov od ukončenia dvojročného obdobia prevádzkovania SZČ.

Použitie príspevku musí byť preukázateľné a účtovne evidované počas desiatich rokov od ukončenia záväzku vykonávať SZČ. V prípade príspevkov z fondov EÚ musí byť toto obdobie dodržané až do 31. 12. 2028.

Opätovné poskytnutie príspevku

O príspevok na podnikanie je možné požiadať opäť, avšak najskôr po uplynutí ôsmich rokov od začatia prevádzkovania SZČ, na ktorú už bol raz poskytnutý príspevok.

Anketa

Plánujete využiť príspevok na podnikanie?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Založenie eseročky v roku 2023: Čo sa zmenilo a ako postupovať?

28. 4. 2023 | Marek Mittaš

Založenie eseročky v roku 2023: Čo sa zmenilo a ako postupovať?

Rozhodli ste sa podnikať formou s.r.o.? Od 1. februára 2023 došlo k niekoľkým zmenám v porovnaní s rokom 2022. Prečítajte si, aké úkony a povinnosti musíte splniť a kedy si môžete zjednodušiť... celý článok

Konatelia, spoločníci a členovia dozornej rady: môžu podnikať aj mimo s.r.o.?

10. 1. 2022 | Barbora Magočová

Konatelia, spoločníci a členovia dozornej rady: môžu podnikať aj mimo s.r.o.?

Funkcionári a spoločníci spoločnosti s ručením obmedzeným by si mali počínať tak, aby neporušili tzv. zákaz konkurencie. Aké aktivity nie sú povolené a čo hrozí, ak je zákaz porušený? celý článok

Firmy čakajú novinky. EÚ zverejnila návrh nových pravidiel zverejňovania informácií

16. 12. 2021 | Redakcia

Firmy čakajú novinky. EÚ zverejnila návrh nových pravidiel zverejňovania informácií

Európska únia (EÚ) zverejnila návrh nových pravidiel týkajúcich sa zverejňovania nefinančných informácií o firmách. Očakáva sa, že smernicu o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov... celý článok

Rodinné firmy majú byť regulované, návrh zákona však vzbudzuje rozpaky

1. 9. 2021 | Barbora Magočová

Rodinné firmy majú byť regulované, návrh zákona však vzbudzuje rozpaky

Podnikáte spolu s partnerom či s inými členmi vašej rodiny alebo takéto podnikanie plánujete? Čítajte, čo by mohla priniesť nová právna úprava rodinných podnikov, ktorej účinnosť je... celý článok

Vláda schválila zmeny. Akú pomoc môžu firmy a podnikatelia čerpať na jeseň?

12. 8. 2021 | Redakcia

Vláda schválila zmeny. Akú pomoc môžu firmy a podnikatelia čerpať na jeseň?

Ministerstvo práce reflektuje na zmenu Covid automatu, ktorú tento týždeň schválila vláda na svojom online rokovaní. Od septembra do konca roka tak bude vyplácať Prvú pomoc.