PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 25. 4. 2024
Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty pre majiteľov vozidiel, ktorí PZP neuzatvoria.
PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné
Od 1. augusta 2024 by mali platiť nové pravidlá pre povinné zmluvné poistenie vozidiel. Týkať sa budú aj elektrických kolobežiek. Ilustračná snímka.
Zdroj: Pixabay/Mircea Iancu

Už od 1. augusta 2024 má začať platiť nový zákon o povinnom zmluvnom poistení vozidiel (PZP). Zmenu zákona, ktorú navrhla vláda, posunul parlament do druhého čítania. Novela počíta s navýšením poistných krytí a zvýšení pokút pre majiteľov vozidiel, ktorí PZP nemajú. Pre šoférov by to moho znamenať zdraženie cien poistiek, no štát predpokladá, že pôjde o zanedbateľné zvýšenie. Slovensko takto implementuje predpis EÚ, postupne ho musia prijať všetky členské krajiny.

Vyššie pokuty za neuzatvorenie PZP

Vyššie poistné krytie v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) znamená, že poistka poskytuje širšiu finančnú ochranu proti škodám spôsobeným tretím osobám v dôsledku dopravnej nehody. Konkrétne, ak dôjde k nehode a vodič je za ňu zodpovedný, poistné krytie určuje maximálnu sumu, ktorú poistná spoločnosť vyplatí za škody spôsobené na zdraví, majetku alebo iné škody tretích osôb.

 

Vďaka povinnému zmluvnému poisteniu (ďalej tiež „PZP“) sa nemusíme báť, či bude mať vinník dopravnej nehody dostatok peňazí, aby nahradil spôsobené škody. Poisťovňa musí v zmysle zákona za škodcu zaplatiť všetky uplatnené a preukázané nároky na náhradu:

  1. škody na zdraví a nákladov pri usmrtení,
  2. škody, ktorá vznikla poškodením, zničením, odcudzením alebo stratou veci,
  3. ušlého zisku,
  4. účelne vynaložených nákladov spojených s právnym zastúpením pri uplatňovaní vyššie uvedených nárokov voči poisťovni, ktorá nesplní povinnosti súvisiace s ich uspokojením, prípadne ich náhradu neoprávnene odmietne poskytnúť alebo ju neoprávnene kráti.

Zvýšenie týchto limitov znamená, že v prípade nehody môže poistná spoločnosť poskytnúť vyššie finančné odškodnenie, čím sa lepšie pokryjú potenciálne vysoké náklady na liečbu, opravy poškodeného majetku alebo iné spojené náklady. Táto zmena je obzvlášť dôležitá v kontexte rastúcich cien opráv a zdravotnej starostlivosti, ktoré môžu rýchlo presiahnuť pôvodné limity krytia.

Pôvodná suma 5 240 000 eur za škodu podľa § 4 ods. 2 písm. a) a náklady podľa § 4 ods. 3 bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených bude po novom 6 450 000 eur. Výška poistného krytia 1 050 000 eur za škodu podľa § 4 ods. 2 písm. b) až d) bez ohľadu na počet poškodených sa novelou zvýši na 1 300 000 eur.

Veľkou novinkou je však úprava systému pokút. Majitelia štvorkolesových tátošov a ďalších vozidiel uvedených v zákone, ktorí PZP neuzatvorili, sú dnes postihovaní pokutami v rozpätí od 16,60 eura do 3 319,40 eura. Po novom sa pokuty zvýšia, pričom minimálna výška pokuty by mala byť 50 eur a maximálna bude 5 000 eur.

PZP pre elektrické kolobežky

Zákon upraví aj definíciu motorového vozidla, ktoré musí byť povinne poistené. Tá bude po novom znieť: „1. samostatné nekoľajové vozidlo s vlastným mechanickým pohonom s najväčšou 1a. konštrukčnou rýchlosťou viac ako 25 km/h alebo 1b.prevádzkovou hmotnosťou viac ako 25 kg a  najväčšou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 14 km/h, 2.prípojné vozidlo, ktoré sa používa s vozidlom podľa bodu 1a alebo bodu 1b, bez ohľadu na to, či je pripojené alebo odpojené,“ píše sa v predloženej novele.

PZP sa tak po novom bude vzťahovať na elektrické kolobežky, elektrické jednokolky, či napríklad golfové vozíky. Invalidné vozíky s vlastným pohonom sú z tejto povinnosti podľa novely vyňaté. V Česku už PZP pre kolobežky a vozítka s rýchlosťou nad 25 km/h platí od 1. apríla tohto roka. 

Čo všetko môže pokryť PZP?

Vďaka povinnému zmluvnému poisteniu (PZP) je zabezpečená finančná ochrana pre prípad, že niekto spôsobí dopravnú nehodu. Poistka pokrýva náklady na škody na zdraví, materiálne škody, stratu zisku a právne náklady spojené s vymáhaním týchto nárokov. Zaujímavosťou je, že v rámci PZP je možné získať aj náhradu za nájom náhradného vozidla bez potreby špeciálnej dohody s poisťovňou. Havarijné poistenie, na rozdiel od PZP, je určené na krytie škôd spôsobených vlastnému vozidlu a vyžaduje si špecifické dojednanie v poistnej zmluve. 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

27. 9. 2021 | Redakcia

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

Ak nechtiac vytopíte suseda, je to nepríjemné. S dobrým poistením nehnuteľnosti sa však medziľudské vzťahy rýchlo urovnajú. Čo však, ak pretečie vaňa nájomníkovi žijúcemu vo vašom byte?... celý článok

Posledné dni na turistiku? Pozrite si 5 rád o poistení do hôr na Slovensku

20. 9. 2021 | Redakcia

Posledné dni na turistiku? Pozrite si 5 rád o poistení do hôr na Slovensku

September a začiatok októbra je čas, kedy ľudia ešte využívajú dobré počasie na horskú turistiku. Riaditeľ pre neživotné poistenie vo FinGO.sk Štefan Fajnor radí, ako jesennú turistiku... celý článok