Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 26. 4. 2024
Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.
Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Od 1. mája sa na Slovensku zvyšujú náhrady za používanie vlastného auta na služobné cesty. Nové opatrenie od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR stanovuje, že za každý kilometer dostanú zamestnanci pri použití osobného cestného motorového vozidla 0,265 eura. Pri jednostopových vozidlách a trojkolkách je táto suma 0,075 eura za kilometer.

Ak zamestnanec použije príves, zvýši sa náhrada o 15%. Základné náhrady sú zaokrúhľované nahor podľa zákona o cestných náhradách. Toto zvýšenie prichádza s cieľom lepšie kompenzovať zamestnancov za náklady spojené s používaním vlastného vozidla na pracovné účely.

Kto má nárok na cestovné náhrady

Zákonník práce na Slovensku umožňuje zamestnávateľom vyslať zamestnancov na pracovnú cestu na nevyhnutne potrebné obdobie. Vyžaduje sa súhlas zamestnanca, ak je cesta mimo obvodu obce jeho pravidelného pracoviska alebo bydliska. V opačnom prípade súhlas nie je potrebný, napríklad ak je pracovná cesta súčasťou charakteru práce alebo ak bol na to zamestnanec pripravený podľa pracovnej zmluvy. Trvanie pracovnej cesty nie je maximálne limitované, musí byť však vždy dočasné.

V Slovenskej republike sa cestovné náhrady delia na dva základné typy: nárokové a nenárokové. Nárokové cestovné náhrady sú tie, ktoré musí zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom na základe zákona. Tieto náhrady nie sú predmetom dane z príjmov, pokiaľ sú vyplácané do výšky, ktorú stanovuje zákon pre závislú činnosť.

Na druhej strane, nenárokové cestovné náhrady nie sú zamestnancovi garantované a ich poskytnutie závisí od individuálnej dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Tieto môžu byť stanovené v pracovnej zmluve alebo kolektívnej zmluve, a ich poskytovanie môže byť tiež rozhodnuté na základe interných predpisov firmy. Nenárokové náhrady sú zdaniteľný príjem a vstupujú do vymeriavacieho základu pre sociálne a zdravotné poistenie zamestnanca.

Na pracovných cestách, ktoré trvajú minimálne 5 hodín, má zamestnanec nárok nielen na náhradu cestovných nákladov, ale aj na stravné. Suma stravného je stanovená podľa dĺžky trvania cesty a rozdelená do troch časových pásiem: za 5 až 12 hodín je stravné 7,8 eura, za 12 až 18 hodín 11,6 eura a za viac ako 18 hodín 17,4 eura. Toto stravné sa poskytuje bez potreby dokladovania výdavkov zamestnancom.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

cestovné náhrady, podnikanie

Toto ste už čítali?

Konatelia, spoločníci a členovia dozornej rady: môžu podnikať aj mimo s.r.o.?

10. 1. 2022 | Barbora Magočová

Konatelia, spoločníci a členovia dozornej rady: môžu podnikať aj mimo s.r.o.?

Funkcionári a spoločníci spoločnosti s ručením obmedzeným by si mali počínať tak, aby neporušili tzv. zákaz konkurencie. Aké aktivity nie sú povolené a čo hrozí, ak je zákaz porušený? celý článok

Firmy čakajú novinky. EÚ zverejnila návrh nových pravidiel zverejňovania informácií

16. 12. 2021 | Redakcia

Firmy čakajú novinky. EÚ zverejnila návrh nových pravidiel zverejňovania informácií

Európska únia (EÚ) zverejnila návrh nových pravidiel týkajúcich sa zverejňovania nefinančných informácií o firmách. Očakáva sa, že smernicu o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov... celý článok

Rodinné firmy majú byť regulované, návrh zákona však vzbudzuje rozpaky

1. 9. 2021 | Barbora Magočová

Rodinné firmy majú byť regulované, návrh zákona však vzbudzuje rozpaky

Podnikáte spolu s partnerom či s inými členmi vašej rodiny alebo takéto podnikanie plánujete? Čítajte, čo by mohla priniesť nová právna úprava rodinných podnikov, ktorej účinnosť je... celý článok

Vláda schválila zmeny. Akú pomoc môžu firmy a podnikatelia čerpať na jeseň?

12. 8. 2021 | Redakcia

Vláda schválila zmeny. Akú pomoc môžu firmy a podnikatelia čerpať na jeseň?

Ministerstvo práce reflektuje na zmenu Covid automatu, ktorú tento týždeň schválila vláda na svojom online rokovaní. Od septembra do konca roka tak bude vyplácať Prvú pomoc.

Experti radia: Zatvorená prevádzka či zodpovednosť. Prečo si poistiť podnikanie?

6. 8. 2021 | Redakcia

Experti radia: Zatvorená prevádzka či zodpovednosť. Prečo si poistiť podnikanie?

Aj podnikateľ môže spôsobiť škodu na zdraví či majetku, ktorá pre neho môže znamenať finančné ťažkosti. Experti z Finportalu preto odporúčajú poistenie biznisu.