Známa stavebná sporiteľňa končí s medziúvermi a sporením. Čo to znamená pre ľudí?

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 8. 2021
Wüstenrot stavebná sporiteľňa končí s predajom nových zmlúv stavebného sporenia a poskytovaním nových medziúverov. Oznámila to na konci júla tohto roka.
Známa stavebná sporiteľňa končí s medziúvermi a sporením. Čo to znamená pre ľudí?

Zdroj: Shutterstock

Wüstenrot tak už nebude poskytovať stavebné sporenie a medziúvery. Finančné služby v oblasti sprostredkovania úverov, sporenia a kapitálového trhu však bude po novom ponúkať cez svoju novú spoločnosť Wüstenrot InHouse Broker.

Ľudí, ktorí si vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni už sporia alebo čerpajú medziúver, sa nová stratégia prakticky nedotkne. Ich zmluvy sú naďalej platné aj s dohodnutými podmienkami. Zmeny sa týkajú len nových zmlúv.

 

Wüstenrot prišla na slovenský trh so stavebným sporením v roku 1993. O päť rokov neskôr  vznikla Wüstenrot životná poisťovňa, ktorá následne začala ponúkať i neživotné poistenie.

Banky vo výhode?

Predseda predstavenstva skupiny Wüstenrot na Slovensku Marian Hrotka zmeny vysvetlil tak, že koncept stavebnej sporiteľne je pre ďalšiu expanziu skupiny limitujúci. „Stavebné sporiteľne totiž financujú svoje portfólio úverov prevažne prostredníctvom zmlúv stavebného sporenia,“ tvrdí.

Stavebné sporenie je síce ako model v čase otrasov na finančnom trhu stabilné, sporiteľne však podľa Hrotku ťahajú oproti konkurencii za kratší koniec. Klasické bankové domy sa totiž dokážu na trhu s nulovými alebo zápornými úrokmi refinancovať výrazne lacnejšie.

Stavebné sporenie tiež postupne prestáva podporovať aj štát. Práve naopak, zákonom garantované výhody stavebného sporenia sa pomaly vytrácajú.

Čo sa ešte bude meniť?

Prvým konkrétnym krokom k expanzii totiž predstavuje rozšírenie skupiny Wüstenrot o ďalšiu spoločnosť s názvom Wüstenrot InHouse Broker, ktorej hlavnou činnosťou je finančné sprostredkovanie aj pre iné finančné inštitúcie. Vo vlastnej obchodnej sieti bude ľuďom poskytovať úvery, sporenie, vklady či iné služby na kapitálovom trhu, na ktorý doteraz skupina nemala dosah. Súčasťou toho budú napríklad klasické bankové úvery.

Ďalšie zmeny skupina plánuje v poistnom sektore. Práve tu skupina vníma priestor pre posilnenie svojho vlastného podielu na slovenskom trhu. Už za prvých päť mesiacov roka 2021 poisťovňa pri novej produkcii narástla o 14 percent pri neživotnom a o 43 percent pri životnom poistení.

Stavebné sporenie v roku 2021:

  • Od roku 2021 sa štátna prémia zvýšila na sumu najviac 70 eur ročne.
  • Ak chce niekto maximálnu prémiu, za rok si musí nasporiť 2 800 eur.
  • Mesačne si tak na získanie maximálnej prémie odkladať 233 eur mesačne.
  • Každá plnoletá osoba má nárok na štátnu prémiu iba v prípade, ak jej priemerný mesačný hrubý príjem bude najviac 1,3-násobok priemernej mzdy, čo je približne 1473 eur v hrubom.
  • Od roku 2019 je poskytnutie štátnej podpory vždy účelové, využitie štátnej prémie tak je potrebné dokladovať výlučne na stavebné účely. Ide len o sporiteľov, ktorí vstúpili do systému od roku 2019.
  • Ak niekto začne čerpať medziúver, automaticky stratí nárok na štátnu prémiu. Pridelenú prémiu tak treba štátu vrátiť. Po nasporení požadovanej sumy získava sporiteľ možnosť dostať zvýhodnený stavebný úver.

Aký je rozdiel medzi hypotékou a stavebným sporením?

  • Primárnym rozdielom medzi hypotékou a stavebným sporením je už v samotnom jadre produktu. Hypotéka je čistý úverový produkt, zatiaľ čo stavebné sporenie má viacero možností, ako ho môže klient využiť.
  • Hypotéku dnes poskytuje prakticky každá banka, program stavebného sporenia je regulované štátom a na Slovensku pôsobia tri stavebné sporiteľne Wüstenrot stavebná sporiteľňa, Prvá stavebná sporiteľňa a ČSOB stavebná sporiteľňa.
  • Hypotéka je pôžička a stavebné sporenie, ako už názov vypovedá, je viac sporením, ktoré sa však pri kombinácii s úverom dá použiť práve na výhodné financovanie bývania.

Anketa

Akou formou žiadate o úver či hypotéku?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok