Vôňa domova je cestou k spokojnosti

PR článok | rubrika: PR článok | 3. 7. 2023
Určite poznáte sami ten moment, ktorý nastáva, keď prídete do obchodu – hneď vo dverách vás osloví vôňa, ktorá v mozgu vyvolá explóziu emócií. Navyše, výberom vône môžete určovať, aké emócie to budú.
Vôňa domova je cestou k spokojnosti

Zdroj: Canva

Komerčná spolupráca

Ovládanie vôní

Čuch je jediným zmyslom spojeným s limbickým lalokom mozgu, teda centrom emóciíVôňa dokáže vyvolať emóciu ešte skôr, než ju začneme vedomevnímať, preto sa nám to môže celé zdrať ako nevysvetliteľné.

Parfémy do interiéru sú kľúčové nielen na očarenie návštev, ale taktiež pre vašu spokojnosť a pohodu. Aby ste sa vo svojom hniezdočku cítili čo najlepšie a z každej miestnosti vyťažili čo najviac úžitku, je potrebné sa pri vyberaní vône riadiť základnými pravidlami.

Obývacia izba

Keďže obývacia izba býva väčšinou tou najväčšou miestnosťou, môžete si dovoliť prevoňať ju silnejšou vôňou, ktorá bude cestovať celým vzdušným priestorom v izbe. Výrazné kvetinové tóny alebo ťažšie jantárové a drevité vône urobia z centrálnej izby luxusnú oázu vhodnú na šťastný život.

Spálňa

Ak ide o spálňu, je hlavná úloha parfému jasná – upokojiť myseľ a nenarušiť spánok. S tým si najlepšie poradia bylinné esencie s levanduľou alebo harmančekom, čajová aróma alebo jemná vôňa bielych kvetín. Vyhnite sa predovšetkým citrusom a sladkým vôňam, ktoré naopak skôr stimulujú.

Kuchyňa a jedáleň

V kuchyni ide predovšetkým o zladenie vône parfému s vôňou pripravovaného jedla. Preto je múdre siahnuť po jemnejšej vôni s tónmi paradajok, exotického ovocia, citrusov, bazalky alebo mäty, ktoré sa s príjemnou arómou pokrmov nebudú biť.

Kúpeľňa

Kúpeľňa je miestnosťou, v ktorej sa môžete odviazať. Ako jediná totiž dokáže poňať takmer akúkoľvek vôňu. Je teda len na vás, či sa rozhodnete pre svieži eukalyptus, prípadne niečo viac kvetinové. Pri výbere nezabudnite zohľadniť veľkosť miestnosti, aby vás vôňa úplne „neprevalcovala“.

Home office

Vôňa v pracovni by mala za každú cenu podporovať produktivitu a udržiavať koncentráciu. Na to sú ako stvorené šťavnaté citrusy alebo tóny kávy, ktoré dodajú energiu a posilňujú bdelosť. V prípade, že sa pri stresujúcej práci potrebujete upokojiť, uprednostnite tóny jantáru či tabaku, ten dokreslí pokojnú a kontrolovanú atmosféru.

Typy domácich vôní

Čuch a vizuálne vnímanie spolu idú ruka v ruke, preto je potrebné venovať pozornosť taktiež vzhľadu aromatického bytového doplnku.

  • Nestarnúcou klasikou sú sviečky, ktoré miestnosť prevoňajú a pri pohľade do praskajúceho ohňa zároveň navodia príjemný meditačný pocit. Myslite však na ich bezpečné umiestnenie, a to obzvlášť v prípade, že vám doma pobehujú ratolesti alebo domáci maznáčikovia, ktorí by ich mohli prevrátiť.
  • Aromadifúzory s vonnými tyčinkami sú dizajnovkou, ktorá poteší ako oko, tak aj nos. V prípade difúzora nehrozí nebezpečenstvo založenia požiaru a navyše je možné jednoducho kontrolovať intenzitu arómy zaplavujúcu miestnosť. Tá je priamo úmerná množstvu vonných tyčiniek namočených do oleja. Tyčinky čas od času otočte, rovnako tak nezabúdajte dopĺňať vonný olej.
  • Elektrické difúzory predstavujú najrychlejší spôsob prevoňania interiéru, zároveň ponúkajú veľké množstvo dizajnových spracovaní. V priebehu celého dňa rozptyľujú esenciálny olej podľa stanovenej intenzity. Difúzor vôňu nezahrieva, vďaka čomu sú zachované všetky vlastnosti aj blahodárne účinky oleja. 

Nájdite vôňu, ktorá sa stane charakteristickou pre váš domov. Vyskúšajte napríklad populárne sviečky a difúzory Jo Malone, spreje Kai Fragrances, prípadne momentálne najpopulárnejšie sviečky značky Homecourt.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

emócie

Toto ste už čítali?

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok