Platby mobilom a smart hodinkami pozná čoraz viac Slovákov

PR článok | rubrika: PR článok | 12. 6. 2023
Ani konzervatívni Slováci sa už neboja platiť mobilom či smart hodinkami! Zatiaľ čo pred 20 rokmi sa nám používanie mobilu na platenie mohlo zdať ako sci-fi, dnes platíme práve svojím mobilom denne.
Platby mobilom a smart hodinkami pozná čoraz viac Slovákov

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Stáva sa vám občas, že si zabudnete peňaženku a nemáte ako zaplatiť v kaviarni za kávu či za obed, na ktorý ste vybehli s kolegami? Ak však máte pri sebe svoj mobilný telefón alebo smart hodinky ako svoju “peňaženku”, je po probléme! Ak ste ešte nenabehli na tento moderný trend v oblasti platenia, vyskúšajte ho. Tí, ktorí to raz vyskúšali, sú len zriedka ochotní “vrátiť sa späť“. 

5 výhod platenia Visa kartou v mobile

 

  1. Pohodlnosť: Rýchlo a jednoducho zaplatíte svojim mobilom, stačí ho len priložiť ku kompatibilnému terminálu a transakcia je dokončená.
  2. Rýchlosť: Platba telefónom je rýchlejšia než tradičné spôsoby platby. To je zvlášť užitočné, keď čakáte pri platení v rade.
  3. Bezpečnosť: Je to bezpečné rovnako ako pri platbe kartou, vaše platobné údaje sú šifrované a bezpečne uchované v digitálnom prostredí.
  4. Bez starostí: Nemusíte si pamätať PIN, pretože transakciu overujete tvárou alebo odtlačkom prsta. Pri strate telefónu nemusíte meniť kartu, iba si vložíte kartu do nového telefónu.
  5. Prehľadnosť: Platenie telefónom alebo hodinkami zahŕňa použitie aplikácií mobilného bankovníctva, v ktorých môžete v reálnom čase sledovať svoje výdavky. 

Zabudnite na lovenie peňaženky v taške 

Mobily, hodinky, tablety, to všetko sa dnes dá využiť pri platbe! Na obed si objednáme menu a zaplatíme ho rovno v mobilnej aplikácii.  Pri práci počúvame hudbu tiež cez apku, cez ktorú vieme za službu aj zaplatiť. Nákupy si vybavujeme bežne online z pohodlia domova a večer keď doma uvažujeme, kam sa v lete vyberieme na dovolenku, rovno si objednáme a zaplatíme za hotel, letenku, požičanie auta, či vstupné na turistické atrakcie. Všetko to vyriešite online práve vďaka jednoduchej a prehľadnej platbe kartou, a to na akomkoľvek domácom či zahraničnom e-shope. 

Už aj u zubára a v taxíku môžeme platiť bezhotovostne 

Pri nákupe potravín v reťazcoch už platíme najradšej a najčastejšie kartou a našťastie už len máloktorá reštaurácia neponúka túto možnosť aj vo svojich prevádzkach. Pri platbe u zubára, či u kaderníčky alebo kozmetičky každý druhý z nás použije ešte hotovosť. Inak tomu nie je ani pri platbách na trhoch a bazároch, alebo ak ste si domov objednali inštalatéra, opravára či hodinového manžela. 

Keďže však väčšina Slovákov uprednostňuje bezhotovostné platby už pri sume nad 20 €, aj slovenskí podnikatelia si zvykajú na novú službu akou je terminál v mobile, ktorú ponúkajú už všetky veľké banky. Takže nielen u zubára, ale už aj trhovníci v stánkoch či inštalatéri môžu prijímať platby kartou.

Stačí na to mobil s pripojením na internet. Takisto pri platbe za taxík využívame čoraz častejšie rôzne platformy a platíme viac cez aplikácie než používame hotovosť. Preto sa vám už veľmi ľahko môže stať, že budete platiť jednoducho priložením mobilu k mobilu. 

 

Ste chránení pred zneužitím karty kdekoľvek 

Celé je to také jednoduché - kartu vám stačí do mnohých modelov telefónov len odfotiť. A všetky platby, či už mobilom, hodinkami alebo tabletom sú chránené rovnako ako platby kartou vďaka tzv. tokenizácii. Ide o technológiu, pri ktorej  sa údaje o karte nahradia v mobile jedinečným súborom číslic, ktorý sa nedá zneužiť. Táto technológia preto poskytuje ďalšiu úroveň bezpečnosti. Pri platbách teda netreba mať žiadne obavy.

Ak by sa však stalo, že v prehľade transakcií sa objaví platba, ktorú ste neuskutočnili, môžete požiadať svoju banku o tzv. Chargeback. Túto výhodu môžete využiť napríklad aj v prípade, že ste si objednali z e-shopu tovar, a ten vám vôbec nedorazil, alebo vám prišiel poškodený, prípadne aj prišiel, ale úplne nezodpovedá tomu, čo ste si objednali. 

Kartou Visa môžete platiť po celom svete vo viac než 80 miliónoch prevádzok v akejkoľvek mene. A to ako v kamenných obchodoch, tak aj v e-shopoch. Zahraničné e-shopy často ani inú metódu platenia než kartou nepodporujú a kto chce nakupovať po celom svete, tak sa bez karty či karty v mobile už nezaobíde. Výhodou tiež je, že na internete nebýva platba kartou, na rozdiel od platby na dobierku, spoplatnená.  

Je teda jedno či ste na káve alebo si chcete dopriať nové tenisky z obľúbeného e-shopu či kúpiť letnú dovolenku online. V 21. storočí vám na všetko postačí váš mobil či dokonca hodinky. Lovenie peňaženky v kabelke alebo dokonca plieskanie sa po čele, že ráno zostala doma na polici, je už minulosťou.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok