Kotly na biomasu sú nielen ekologické, ale aj výhodné

PR článok | rubrika: PR článok | 29. 5. 2023
Viete, že drevo nie je jediný obnoviteľný zdroj, ktorým môžete kúriť doma v kotli? Pelety vyrobené z drevených pilín poslúžia rovnako, ale ešte oveľa jednoduchšie. Navyše s oboma palivami budete mať náklady na kúrenie pekne pod kontrolou.
Kotly na biomasu sú nielen ekologické, ale aj výhodné

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Kotly na biomasu sú populárne vďaka výhodám, ktoré majú pre životné prostredie aj pre peňaženku majiteľa. Okrem toho ponúkajú stále viac možností, ako si uľahčiť obsluhu a prikladanie paliva. Najčastejšie používané biopalivo sú drevo a drevené pelety, ktoré sa vyrábajú z pilín. Ide o obnoviteľné zdroje energie s nulovou uhlíkovou stopou a prispievajú k trvalo udržateľnému stavu ovzdušia.

Jednoduchá obsluha a menej prikladania

Kotol na pevné palivo sa dobre uplatní pri vykurovaní malých aj veľkých priestorov – stačí vybrať správny typ a optimálny výkon. Navyše slúži aj na ohrev teplej úžitkovej vody.

Moderné kotly na tuhé palivo obsahujú automatické systémy, ktoré minimalizujú potrebu prikladania paliva alebo čistenie. Ide hlavne o automatický prívod paliva alebo reguláciu teploty, ktorú ovláda riadiaca jednotka.

Pelety: Automatické fungovanie

Hlavný rozdiel je práve v používaní peliet, alebo dreva. Automatický kotol na pelety dokáže fungovať takmer samostatne bez asistencie človeka. Palivo sa dopravuje pomocou podávača zo zásobníka až na rošt horáka. To všetko v presne dávkovanom množstve, aby sa dodržala požadovaná teplota. Jedinou úlohou, ktorá zostáva na majiteľovi, je dosypávanie zásobníka peliet, čo zvyčajne treba urobiť raz za päť dní.

Drevo: Manuálne prikladanie

Kotly na drevo neumožňujú automatické dopĺňanie paliva. Stále musíte prikladať drevo ručne, inak sa však môžete spoľahnúť na elektroniku. Inteligentná riadiaca jednotka reguluje chod kúrenia a prívod vzduchu. A napríklad kotol od OPOP vám môže poslať aj správu na mobil, že potrebuje novú dávku dreva.

Cenovo výhodné kúrenie

Tuhé palivá bývajú prvou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú udržať nízke náklady na kúrenie. Obzvlášť počas roku 2022, keď ceny plynu a elektriny vyleteli do výšok, oceňovali majitelia kotlov na pevné palivo menší nárast cien za nákup dreva alebo peliet. Aj napriek zvýšeniu nebol skok taký dramatický a už po niekoľkých mesiacoch začali ceny opäť klesať.

Nakupujte palivo s rozumom

Drevo patrí dlhodobo medzi najlacnejšie palivá a záleží na vašom výbere, aký druh stromu a spôsob jeho prípravy si objednáte. V cenníkoch sa rozlišuje tvrdé a mäkké drevo, dĺžka polien aj skladanie. Ak máte vlastnú zalesnenú plochu alebo možnosť narúbať si drevo napríklad na obecnom pozemku, sú náklady na získanie paliva minimálne. 

V porovnaní s palivovým drevom sa pelety predávajú drahšie, pretože dú rovno pripravené do kotla a majú optimálnu vlhkosť. Najnižšie ceny bývajú na jar, kedy sa môžete podľa vlastnej vôle predzásobiť. Obvyklá ročná spotreba peliet v rodinnom dome s kotlom s výkonom 15 kW je okolo 4 –⁠ 5 ton.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

peniaze, teplo, úspora

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok