Je kreditná karta výhodnejšia ako povolené prečerpanie?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 4. 8. 2014
Ako kedy.A tiež sú situácie kedy je najvýhodnejšie vziať si spotrebný úver.Keď si zvolíte ten správny produkt môžete dokonca ajušetriť.
Je kreditná karta výhodnejšia ako povolené prečerpanie?

Zdroj: Shutterstock

Všetky tri bankové produkty sú úverového charakteru a ovplyvňujú vašu bonitu pri posudzovaní ďalších úverov. Zriadením ktoréhokoľvek z nich sa automaticky dostanete „pod dohľad“ úverového registra a v prípade nesplácania „sa to bude vedieť“. Pokiaľ však svoje záväzky riadne plníte, nemusíte sa ničoho obávať. V záznamoch budete patriť medzi bonitných (spoľahlivých) klientov.

Všeobecne sa odporúča, aby sa výška povoleného prečerpania alebo limitu kreditnej karty nebola vyššia ako váš mesačný príjem. Pokiaľ potrebujete väčšiu sumu, spotrebný úver by mohol byť výhodnejší.

Kreditná karta

Ak si strážite svoje financie a máte o nich neustály prehľad, bude pre vás  kreditná karta vhodná a pokiaľ budete dodržiavať bezúročné obdobie, tak aj pomerne lacná.

Najvhodnejšie použitie kreditnej karty je pri platení za nákup tovarov a služieb. Takto platíte peniazmi banky.  Banka poskytuje ku kreditnej karte bezúročné obdobie, teda dni, počas ktorých neplatíte úrok za prečerpané peniaze.

Je však dôležité, aby ste na konci tohto obdobia, alebo v dohodnutý deň splatnosti, vyrovnali zostatok na kreditnej karte. Pokiaľ to stihnete, sú vám prostriedky nasledujúci deň opäť k dispozícii. V prípade, že by ste zostatok včas nevyrovnali, platíte úrok cca 20 % p.a.. Taktiež sa za vydanie karty platí poplatok  ročne alebo mesačne.

Kreditkou môžete platiť za tovar a služby v obchodoch, objednávať tovar cez internet, poštou, dobíjať kredity telefónnych kariet mobilných operátorov aj vyberať hotovosť.

Čítajte viac o kreditných kartách: Kreditné karty. Pripravili sme pre vás porovnanie bezúročného obdobia, úrokových sadzieb a ďalších poplatkov s kreditnou kartou spojených.  Pozri:

Porovnanie kreditných kariet

Povolené prečerpanie

Povolené prečerpanie je služba, ktorá umožňuje čerpať prostriedky z vášho bežného účtu „do mínusu“.  Môže to byť pre vás istá forma rezervy, aby ste mohli uhradiť poplatky aj v dobe, keď sa vaše príjmy „oneskoria“.

Povolené prečerpanie je obvykle bezplatná služba a za jeho zriadenie sa neplatia žiadne poplatky navyše. Obvykle býva povolené prečerpanie súčasť „balíčka“ k bežnému účtu a teda jeho zriadenie je už v cene bežného účtu.

Prostriedky z povoleného prečerpania sa správajú ako súčasť vašich peňazí na bežnom účte. Rozdiel oproti kreditnej karte je v tom, že za čerpanie do mínusu platíte ihneď úrok z čerpanej sumy. Nie je tam žiadne bezúročné obdobie.

Ak máte na bežnom účte zriadený nejaký príkaz k úhrade a nebol by na účte dostatok vašich prostriedkov, dôjde k jeho úhrade plynule z prostriedkov povoleného prečerpanie. Podobne tak pri platbe v obchode platobnou kartou. Najskôr sa vyčerpajú vaše prostriedky a potom dôjde k dočerpaniu z povoleného prečerpania.

Taktiež ak získate nejakú platbu a na váš účet sa pripíšu prostriedky, dôjde najskôr k vyrovnaniu mínusového zostatku a potom plynulému prechodu do kladných hodnôt.

Povolené prečerpanie je vhodné pre študentov alebo pre osoby, ktoré fungujú tzv. od výplaty k výplate alebo ich príjem nie je pravidelný.  Prečerpanie im môže pomôcť preklenúť pár dní. Napríklad pri hypotéke, kedy je nastavená splátka hypotéky v presne daný deň. Ak by na bežnom účte nebolo dostatok prostriedkov v daný deň, splátka by neodišla. Klient by tak potom musel znášať poplatok za upomienku, či prípadne iné penále. Ak by na bežnom účte bolo zriadené povolené prečerpanie, splátka hypotéky by sa zrealizovala a klient by platil len úrok, ktorý by v tomto prípade nemusel byť až tak veľký ako upomienka a penále.

Zaujíma vás, aká povolené prečerpanie ponúkajú banky? Využite

Porovnanie povoleného prečerpania.

Úrokové sadzby sa pri povolenom prečerpaní pohybujú od 17 do 25 % z dlžnej čiastky ročne. Zjednodušene, ak by ste boli dva dni v mínuse 100 eur, úrok za tieto dni by sa vypočítal približne takto:  100 x 20 % = 20 eur, 20 eur sa prepočíta na dni:  (20 / 365) x 2 dni = 0,11 eur.

Spotrebné úvery alebo úvery na čokoľvek

Ak si však potrebujete požičať väčší obnos peňazí, alebo na dlhšiu dobu než jeden mesiac, oplatí sa vám viac spotrebný úver.

Oproti kreditným kartám a povolenému prečerpaniu je rozhodne lacnejší. Úrokové sadzby sa pohybujú do 10 % p.a.

Nevýhodou však je, že si musíte zjednať konkrétnu sumu sa dohodnúť presný splátkový kalendár s dobou splatnosti a výškou splátky.

Porovnanie spotrebných úverov

Zručný užívateľ bankových produktov, však môže využívať všetky tri produkty a vhodnou kombináciou si uľahčiť svoj ekonomický život.


Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok