Chcete si požičať? Je lepšie mať čistý úverový register

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 5. 2014
Ak si myslíte, že utajíte pred nejakou bankou vaše pôžičky, ste naomyle. Ani by ste neverili, aké údaje o klientoch si banky navzájomposkytujú. To, že sa dostanete do úverového registra však pre vás nemusíbyťnevýhodné.
Chcete si požičať? Je lepšie mať čistý úverový register

Zdroj: Shutterstock

Ak patríte medzi klientov banky, ktorí splácajú svoje záväzky riadne a v čas, uvidí banka túto skutočnosť a môže sa na vás pozerať ako na solídneho zákazníka a ponúkne vám výhodnejší úver, než inému klientovi.

Pokiaľ sa rozhodnete žiadať o pôžičku alebo hypotéku, preveria si vás banky v úverovom registri.  Rozhodne sa však nemusíte báť, že si banka môže kedykoľvek bez príčiny do registru na vaše údaje nahliadnuť. Nie je to tak. Nahliadať do registra môže banka len s vašim súhlasom. So serióznou žiadosťou totiž banke podpisujete aj súhlas s preverením v úverom registri. Pokiaľ by ste odmietli tento súhlas banke podpísať máte len malú šancu, žeby vám niektorá banka úver poskytla.

Aké údaje o klientovi uvádza register

Zmyslom úverového registra je poskytovať bankám a ďalším peňažným inštitúciám informácie o úverovej histórii a disciplíne klienta. Jedná sa teda predovšetkým o informácie koľko úverov, v akej hodnote klient mál prípadne ešte má a akým spôsobom ich spláca – t.j.  v lehote splatnosti či naopak.

Do úverového registra sa teda „dostanete“ podpisom akejkoľvek úverovej zmluvy. V registri sú však evidovaný aj majitelia kreditných kariet alebo povoleného prečerpania.
Pokiaľ by ste využívali iba vkladové produkty bánk, prípadne mali len bežný účet, údaje o vás sa v registri nezobrazia.

Nie ste si istí, či ste v registri evidovaní a ako? Môžete si vyžiadať  tzv. opis údajov, ktoré o vás register spracováva.  Úverový register vedie a údaje spracováva spoločnosť  SBCB (Slovak Banking Credit Bureau) so sídlom v Bratislave a o odpis požiadate podaním žiadosti, ktorej vzor sa nachádza na internetových stránkach spoločnosti.

Na vypracovanie opisu si register ponecháva 30 dní a pokiaľ si ho vyzdvihnete osobne alebo necháte zaslať poštou, zaplatíte zaň 4 eurá.  Ak by ste potrebovali opis na počkanie zaplatíte 14 eur. Register vám môže zaslať opis poštou expresne do piatich dní od podania žiadosti a táto služba vás taktiež bude stáť 14 eur.

Informácie o úverovom registri nájdete v našom sprievodcovi

Úverový register

V registri sú teda vedené osoby, ktoré  úver, povolené prečerpanie alebo kreditnú kartu:

 

  • Čerpajú a využívajú
  • Ešte len žiadajú

Súčasťou základných identifikačných údajov o klientovi zaznamená register tiež údaje o počtu existujúcich úverových zmlúv a kreditných kariet, výška jednotlivých splátok a história splácania, a informácie o zárukách úverov (nehnuteľnosti, ručitelia a pod.) Tieto údaje sa v registri uchovávajú ešte ďalších päť rokov, po skončení úverového kontraktu.

Pri úveroch, na ktorých je záruka formou ručiteľa, sa do registra dostávajú základné údaje o ručiteľovi. Nie však jeho úverová história. Tá sa tam však uvedie v prípade, že splácanie úveru prejde na ručiteľa, alebo v prípade, že ručiteľ sám má už uzatvorenú nejakú úverovú zmluvu, povolené prečerpanie, či kreditnú kartu.

Zdroj: SCBC, (úverový register)

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Bratislava, Úver

Toto ste už čítali?

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

2. 5. 2024 | Redakcia

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

S najlepšou ponukou spotrebných úverov na jar 2024 pricházajú Raiffeisen banka, mBank a UniCredit Bank.Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa... celý článok

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok