Najviac osobných bankrotov bolo vyhlásených v Banskobystrickom kraji

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 7. 11. 2013
V dôsledku neschopnosti splácať finančné záväzky bolo od začiatku roku do konca septembra vyhlásených 263 osobných bankrotov. Ide dokonca o vyšší počet, než za celý predchádzajúci rok.
Najviac osobných bankrotov bolo vyhlásených v Banskobystrickom kraji

Zdroj: Shutterstock

Počas prvých deviatich mesiacov tohto roka bolo vyhlásených na Slovensku 263 osobných bankrotov, čo je dokonca vyšší počet, než za celý predchádzajúci rok. V treťom kvartáli bolo vyhlásených 89 osobných bankrotov. Medziročne ide o nárast o takmer 33 %. Vyplýva to z údajov spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau, ktorá zabezpečuje prevádzku viacerých úverových registrov.

Rekordne najvyšší počet vyhlásených osobných bankrotov eviduje spoločnosť v júni tohto roka, kedy ich bolo vyhlásených dohromady 34. Rovnaký počet osobných bankrotov bol vyhlásený aj v siedmom mesiaci. Ide o najvyššiu úroveň, odkedy spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau, s.r.o. analyzuje vývoj konkurzov. Počet vyhlásených osobných bankrotov narastá, a to najmä pre neschopnosť fyzických osôb splácať finančné záväzky voči veriteľom.

Regionálne rozdiely 

Najväčší počet osobných bankrotov bol v období od júla do konca septembra vyhlásený v Banskobystrickom kraji. Ich počet dosiahol 19 a s podielom 21,35 % tvoril tak viac ako pätinu všetkých vyhlásených osobných bankrotov Jedným z dôvodov môže byť najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti, ktorú tento kraj dlhodoba zaznamenáva. Na ďalších priečkach v počte bankrotov sa umiestnili aj Bratislavský a Prešovský kraj, kde bolo v treťom štvrťroku vyhlásených zhodne 14 osobných bankrotov. Podiel každého z nich na celkovom počte vyhlásených osobných bankrotov bol 15,73 %. Tieto 3 kraje, v ktorých bolo vyhlásených najviac osobných bankrotov, sa spolu podieľajú na ich celkovom počte 52,81 %. Naopak, najmenej bankrotov bolo v Žilinskom kraji, kde ich bolo v treťom kvartáli vyhlásených 5. 

Osobný bankrot 

Ak ste sa ocitli vo finančných ťažkostiach a zrazu nie ste schopní splácať svoje dlhy, môžete sa ich navždy zbaviť prostredníctvom osobného bankrotu. Na to, aby ste sa však zbavili všetkých svojich dlhov, musíte prejsť celým procesom osobného bankrotu. Ako to funguje a čo všetko musíte absolvovať, aby ste sa nadobro zbavili svojich dlhov?

1. Ak zistíte, že ste nemáte prostriedky na splatenie svojich dlhov po dobu minimálne mesiac po splatnosti, podáte návrh na vyhlásenie konkurzu spolu s návrhom na oddlženie. Návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok fyzickej osoby sa podáva na príslušnom okresnom súde podľa miesta vášho trvalého bydliska. So žiadosťou musíte predložiť aj kompletný zoznam vašich dlhov a kompletný súpis vášho majetku. Pozor na fakt, že osobný bankrot môže byť vyhlásený len v tom prípade, že váš majetok dosahuje hodnotu aspoň 1659,70 eur. Ak váš majetok túto hodnotu nedosahuje, súd konkurzné konanie zastaví pre nedostatok majetku.

2. Priebeh konkurzu je nasledujúci: Ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa všetky zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. V opačnom prípade vás vyzve, aby ste v lehote 10 dní svoj návrh doplnil, prípadne odstránil nedostatky. Ak tak neurobíte, súd váš návrh odmietne. O začatí konkurzného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína konkurzné konanie. Súd určí správcu, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi dlžníkom a veriteľmi. Správca najskôr určí výšku majetku a záväzkov dlžníka, potom tento majetok speňaží a čiastočne uspokojí veriteľov.

3. V prípade, že spolupracujete pri konkurze, súd vám stanoví trojročné skúšobné obdobie, počas ktorého ste povinný vždy na konci roka poskytnúť konkurznému správcovi prostriedky vo výške určenej súdom, najviac však 70 % svojho celkového čistého príjmu za uplynulý skúšobný rok, ktoré následne po odpočítaní svojej odmeny pomerne rozdelí medzi vašich veriteľov. Minimálna čiastka, ktorá zodpovedá životnému minimu, vám však ostane.

4. Po uplynutí konkurzu máte nárok za podmienok ustanovených Zákonom o konkurze a reštrukturalizácii domáhať sa na súde zbavenia svojich dlhov, resp. o oddlženie. Súd vám ho povolí, ak ste počas konkurzného konania riadne plnil svoje povinnosti ustanovené Zákonom č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Prostredníctvom oddlženia tak neuspokojené pohľadávky zanikajú a stávajú sa nevymáhateľnými. POZOR: V prípade, že neprejdete trojročným skúšobným obdobím alebo je z dôvodu porušenia podmienok ukončené, od svojich dlhov nebudete oslobodený.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

2. 5. 2024 | Redakcia

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

S najlepšou ponukou spotrebných úverov na jar 2024 pricházajú Raiffeisen banka, mBank a UniCredit Bank.Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa... celý článok

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok