Mladomanželský úver: aké sú podmienky?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 17. 10. 2013
Nedávno ste sa vzali a zariaďujete bývanie či potrebujete automobil? Využiť môžete výhody mladomanželského úveru, s ktorým na úrokoch ušetríte až 4,5 %.
Mladomanželský úver: aké sú podmienky?

Zdroj: Shutterstock

Ak máte do 35 rokov, spĺňate stanovenú príjmovú hranicu a vaše manželstvo netrvá dlhšie ako 2 roky, môžete získať mladomanželský úver so zníženou úrokovou sadzbou.

Úrokové zvýhodnenie úveru

Úroková sadzba je v porovnaní s klasickým úverom zvýhodnená až o 4,5 %: štát vám zníži úroky o 3 % a banka vám odpustí ďalších 1,5 %. To znamená, že ak je úrok na spotrebný úver v banke X napríklad 9,9 %, vy zaplatíte na úrokoch len 5,4 %. Mladomanželská pôžička je štandardným spotrebným úverom, čo znamená, že získané prostriedky je možné využiť na čokoľvek, a to bez dokladovania účelu.

Podmienky získania mladomanželského úveru

Nutnou podmienkou pre žiadosť o mladomanželský úver je uzatvorenie manželstva, ktoré môže trvať najviac dva roky ku dňu podania žiadosti. Na úverovej zmluve obaja manželia vystupujú ako jeden hlavný dlžník. V prípade, že sú manželia zosobášení dlhšie ako dva roky, nárok na mladomanželský úver automaticky zaniká. Obaja mladomanželia tiež nesmú prekročiť vekovú hranicu 35 rokov. V prípade, že by čo i len jeden z manželov mal 36 a viac rokov, rovnako zaniká nárok na tento úver. Ďalšou podmienkou pre získanie mladomanželského úveru je príjem. Spoločný priemerný mesačný príjem oboch manželov za predchádzajúci kalendárny rok nesmie prekročiť 2,6 násobok priemernej mesačnej mzdy v predposlednom ukončenom kalendárnom štvrťroku pred podaním žiadosti.

Príjmová podmienka

Príjmová podmienka platí pre dvoch žiadateľov spoločne, to znamená, že spoločný príjem oboch žiadateľov nesmie prevýšiť 2126,8 eur (v období do konca tohto roka) a je jedno, kto akým dielom prispeje. Môže sa napríklad aj stať, že jeden zo žiadateľov vlani nemal žiaden príjem, napríklad žena na rodičovskej dovolenke. V tom prípade druhý žiadateľ mohol zarábať až celú sumu určenú ako maximálnu hranicu pre dvoch žiadateľov.  Zaujíma vás, kde môžte získať zvýhodnený mladomanželský úver? Neponúka ho každá banka. Na slovenskom bankovom trhu môžete získať mladomanželskú pôžičku v nasledujúcich bankách:

  • VÚB
  • UniCreditBank
  • Prima Banka
  • ČSOB

 Na čo dávať pozor

  • Úrokové zvýhodnenie platí len do výšky úveru 10 000 eur
  • Nárok na pôžičku je len jeden
    Mladomanželia môžu získať len jeden zvýhodnený úver. Ak uzatvoria mladomanželia viac zmlúv o mladomanželskom úvere, štátny príspevok môžu získať len na jednu zmluvu, na ktorej uvedú vyhlásenie, že žiadajú o štátny príspevok. Ak by takéto vyhlásenie obsahovalo v jednom roku viac zmlúv toho istého manželského páru, strácajú nárok na štátny príspevok na všetkých zmluvách a štátny príspevok nebude poskytnutý vôbec.
     

Čo robiť, ak nie ste manželia?

Ak nie ste manželia a potrebujete si zadovážiť či zariadiť bývanie, nemusíte ešte zúfať. Do veku 35 rokov a po splnení príjmovej hranice získať aj hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých. Pozor však, tento úver môžete použiť (narozidel od mladomanželskej pôžičky) výhradne na financovanie potrieb spojených s bývaním. Rozdielov v porovnaní s mladomanželským úverom je však omnoho viac. Poukazuje na ne nasledujúca tabuľka.

Tabuľka č. 2: Porovnanie mladomanželskej pôžičky a hypotéky pre mladých

Podmienky úveruMladomanželská pôžičkaHypotéka pre mladých
žiadateliamusia byť zosobášenínemusia byť zosobášení
vekmaximálne 35 rokovmaximálne 35 rokov
maximálna výška10 000 eur50 000 eur
lehota splatnostimaximálne 7 rokovmaximálne 30 rokov
účelovosťprostriedky môžu byť použité na ľubovoľný účelprostriedky sa môžu využiť výhradne na účel bývania
zvýhodnenie4,50%3%
platnosť zvýhodneniapočas celej lehoty splatnostilen na obdobie 5 rokov
zabezpečeniežiadnenehnuteľnosť
kde ju získateposkytuje ju malé množstvo bánkposkytuje ju väčšina bánk
príjemposudzuje sa spoločná výška príjmu oboch manželovposudzuje sa spoločná výška príjmu oboch žiadateľov

 Viac o zvýhodnenej hypotéke so štátnym príspevkom pre mladých sa dočítate v článku Bonifikovaná hypotéka pre mladých: aký je maximálny príjem pre jej žiadanie?

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok