Ako prinútiť spoludlžníka splácať úver?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 5. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva, investovania a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Ako prinútiť spoludlžníka splácať úver?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

 

Ako prinútiť spoludlžníka splácať úver?

Otázka:

Dobrý deň. S manželkou sme šiesty rok spoludlžníci k hypotekárnemu úveru známych. Spoludlžníctvom sme im chceli pomôcť získať úver na kúpu novšieho domu. Ústne sme sa dohodli ,že keď predajú svoj starý dom, v ktorom dovtedy bývali, vyplatia z peňazí z tohto predaja tento úver .V podstate mal slúžiť na preklenutie obdobia do predaja starého domu. Starý dom predali a úver nevyplatili, tak ako sme boli dohodnutí, najneskôr do jedného roka.Ani nás o tom neinformovali.

Naše výzvy, aby nás spoludlžníctva zbavili, nerešpektovali.

Požiadali sme ich, aby sa nám písomne zaviazali ,že v prípade, keď nebudú splácať úver riadne a včas a my budeme nútení splácať za nich , všetky nami vynaložené náklady spojené s týmto úverom v budúcnosti, nám riadne uhradia v plnej výške. Požiadali sme ich o to formou písomneho vyhlásenia.

Pomohli sme nežistne, bez akéhokoľvek nároku na nejaký podiel, alebo odmenu. Hlavný dlžník sa nam vyhýba, odmieta komunikovať s nami a vyhovieť našej požiadavke. So splácaním úveru má problémy a banka nás vyzýva, aby sme prevzali splácanie uveru za hlavneho dlžníka.

Dom, ktorý si kúpili je založený v prospech banky na zaklade úverovej zmluvy, v ktorej sme spoludlžníci. Sme sklamaní postojom ľudí, o ktorých sme si mysleli, že sú priatelia a cítime sa poškodení a podvedení. Preto pre ich bezohľadný prístup zvažujeme podať na nich trestné oznámenie a zažalovať ich za podvod.

Chcem sa spýtať, či nás to nemôže ešte viac poškodiť a či sa tým dá aspoň trochu naša situácia vylepšiť. Nejde nám o žiadne odškodnenie, len o seriózne uznanie možnych vzniknutych výdavkov k tomuto úveru a o vyhlásenie, ktorým by nás vlastne posunuli medzi nami do úlohy ručitela so svojimi právami. Voči banke žiaľ zostaneme ako spoludlžníkmi so svojimi povinnosťami a menšími právami ako hlavný dlžník naďalej, až do úplného splatenia úveru. Ďakujem za dobrú radu.

Odpoveď:

Dobrý deň, byť spoludlžníkom v úverovej zmluve, najmä pokiaľ ste si úver nevzali Vy ale iní spoludlžníci, môže narobiť veľké problémy.

Pokiaľ Vás uviedli do omylu a spôsobili Vám škodu, ich konanie môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu podvodu. Pokiaľ Vám však nebola spôsobená škoda, o trestnom čine nie je možné uvažovať.

Vaša pozícia nie je pozíciou ručiteľov ale spoludlžníkov.

Rozdiel je najmä vo Vašich právach voči ostatným spoludlžníkom. Pokiaľ nemáte písomnú dohodu s ostatnými spoludlžníkmi, môžete sa dostať do dôkaznej núdze pri preukazovaní dohody medzi Vami. Preukazovanie dohody medzi Vami bude potrebné práve v prípade, ak dlžníci nebudú svoj úver splácať a banka bude požadovať uhradiť dlh od Vás.

Pokiaľ by ste chceli, aby Vám ostatní spoludlžníci túto sumu uhradili, budete musieť preukázať dohodu medzi Vami. Ručiteľ to má jednoduchšie, pokiaľ uhradí dlh za dlžníka, má právo od neho požadovať úhradu dlhu, stačí ak dokáže, že uhradil dlh za dlžníka. Váš prípad je však iný.

Ostatní spoludlžníci nie sú podľa zákona povinní reagovať na Vašu výzvu a ani Vám dávať žiadne písomne potvrdenie alebo vyhlásenie. Ideálne riešenie by bolo samozrejme získať potvrdenie Vašej dohody od dlžníkov a spoločného dlhu sa čo najskôr zbaviť. Veľa možností však nemáte. Vždy je potrebné si zvážiť kroky, ktoré podnikne niekto, ak preberá na seba riziko splácania úveru za tretiu osobu. 

Podľa akých zákonov platí povinnosť podávať daňové priznanie?

Otázka:

Dobrý deň, prosím o odpoveď na túto otázku: na základe čoho podáva SZČO daňové priznanie k DPH a k dani z príjmov? Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Povinnosti ohľadom daňových priznaní vyplývajú : a) pre daň z prijmu zo zákona č. 595/2003 z.z. o dani z prijmu, b) pre DPH zo zákona č. 222/2004 z.z. o DPH.

 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Dlžník, Nehnuteľnosť, Úver

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok