Gazárek: Na nákup vianočných darčekov je najvyužívanejšia kreditná karta

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 6. 12. 2011
"Na kúpu vianočných darčekov, ako aj rôznych iných vecí súvisiacich s vianočným obdobím odporúčame využiť kreditnú kartu", vysvetľuje Martin Gazárek, riaditeľ odboru Spotrebiteľského financovania ČSOB.
Gazárek: Na nákup vianočných darčekov je najvyužívanejšia kreditná karta

Zdroj: Shutterstock

martin_gazarek_100x150.jpgObchody sú plné vianočných tovarov už viac ako mesiac. Mnohí kupujúci si zvykli nenechávať nákup darčekov na poslednú chvíľu. Čo však robiť, keď chcete obdarovať všetkých a nemáte dosť prostriedkov?

Aj o tom sme sa rozprávali sMartinom Gazárkom, riaditeľom odboru Spotrebiteľského financovania ČSOB.

1. Dobrý deň, ČSOB ponúka množstvo produktov, ktoré umožňujú preklenúť dočasný nedostatok peňažných prostriedkov: povolené prečerpanie bežného účtu, kreditné karty, prípadne spotrebné úvery. Ktorý z týchto produktov sa v ku koncu roku a v súvislosti s vianočnými nákupmi najviac využíva?

Najvyužívanejším produktom na nákup vianočných darčekov či iných vecí súvisiacich s Vianocami je kreditná karta. Platby „kreditkou“ sú bez poplatku, pričom čerpané finančné prostriedky môže klient začať splácať až v nasledujúcom mesiaci.

2. Veľmi výhodný produkt pre skúseného užívateľa určite predstavuje kreditná karta. Mnoho ľudí si však stále mýli platobnú a kreditnú kartu, obzvlášť, keď kreditná karta býva častokrát automaticky poskytovaná pri zakladaní bežného účtu. Robí ČSOB nejaké kroky v edukácii svojich klientov, aby vedeli správne kreditnú kartu využívať? Alebo skôr dochádza k jej plošnému predaju?

Áno. K edukácii sa ČSOB snaží prispievať rôznymi formami. Už pri poskytovaní kreditnej karty informujeme klientov o jej výhodách a funkciách a tiež odpovedáme na ich prípadné otázky. Navyše, na pobočke nájdu klienti aj rôzne materiály/letáky, v ktorých sa môžu dočítať viac informácií o našich produktoch.

Výhody a možnosti kreditnej karty približujeme klientom aj prostredníctvom oslovovacích listov alebo cez Infolinku, na ktorú môžu volať v prípade akýchkoľvek produktových otázok.

3. Správne používanie kreditnej karty predpokladá určitú zručnosť a znalosť bankových systémov, minimálne elektronického bankovníctva. Je však nutné, aby v oblasti, kde chce klient využívať kreditnú kartu bol taktiež dostatok obchodníkov s platobným terminálom. Sú na Slovensku ešte oblasti, kde je využívanie kreditných a platobných kariet nízke aj kvôli malému počtu obchodníkov, u ktorých je možné kartou platiť?

Áno, na Slovensku je stále možné nájsť obchody/prevádzky, kde nie je možné zaplatiť prostredníctvom platobného terminálu. Je tomu tak najmä v menších predajniach, ľudia musia platiť v hotovosti, ktorú si vytiahnu z bankomatu. Počet platobných terminálov na predajných miestach však neustále pribúda, čím sa zvyšujú aj možnosti platieb kartou.

4. Je nejaký limit, koľko kreditných kariet môže jedna osoba, prípadne domácnosť vlastniť?

Klient môže v ČSOB vlastniť iba jednu kreditnú kartu. Samozrejme, k nej je možné využiť aj dodatkovú kreditnú kartu, čiže k jednému úverovému účtu sú k dispozícii 2 karty. Ak sú klienti manželmi, resp. členovia domácnosti, kreditnú kartu môže po splnení podmienok poskytnutia vlastniť každý z nich. 

5. Nie všetci si uvedomujú, že kreditná karta predstavuje formu úveru. Ako ovplyvňuje bonitu klientov, ktorí by chceli žiadať o hypotekárny úver?

Áno, na bonitu klienta má vplyv aj kreditná karta ako jedna z foriem úveru. Pri posudzovaní žiadosti o hypotekárny úver je zohľadňovaná výška úverového limitu, ako aj platobná disciplína klienta.

6. Je možné, aby sa majiteľ kreditnej karty dostal do registra neplatičov úveru? Ak áno, kedy taká situácia nastane?

Áno, je to možné. Kreditná karta je forma úveru, preto ak si klient neplní svoje záväzky (nespláca čerpané finančné prostriedky), môže sa ocitnúť v registri neplatičov.

7. Ku koncu roku prichádzajú aj predajcovia automobilov s ponukou zliav.  Aké možnosti majú klienti, keby si na kúpu automobilu chceli požičať práve u ČSOB?

Na kúpu automobilu či už nového alebo ojazdeného, resp. kúpu motocyklu, môžu klienti v ČSOB využiť špeciálny produkt určený práve na tieto účely - Účelový spotrebný úver na kúpu nového alebo ojazdeného vozidla. Klient na kúpu auta nepotrebuje mať k dispozícii žiadnu svoju našetrenú hotovosť, klient si prostredníctvom tohto úveru môže prefinancovať auto v plnej výške.

8. A čo americká alebo tzv. bezúčelová hypotéka. Využíva sa často tento produkt na nákup automobilu? Je to výhodné pre klienta, alebo by ste skôr odporúčali spotrebný úver? Využívajú klienti túto formu a pokiaľ nie, čo je hlavným demotivátorom? Súhlasili by ste s názorom, že ľudia skôr nevedia o tejto možnosti, než ako to, že nechcú zastaviť nehnuteľnosť?

Na kúpu automobilu sa primárne využíva spotrebný úver – v ČSOB ide špeciálne o Účelový spotrebný úver na kúpu nového alebo ojazdeného vozidla. Využitie americkej či bezúčelovej hypotéky súvisí skôr s prefinancovaním bývania, t.j. s kúpou, výstavbou, modernizáciou či rekonštrukciou nehnuteľnosti.

Ak klient zvažuje kúpu automobilu prostredníctvom hypotekárneho úveru, mal by si zvážiť všetky „pre a proti“, napr. dĺžku splácania či vstupné poplatky, aby sa tak vyhol prípadnému výraznému preplateniu úveru. Demotivátorom môže byť aj averzia k zakladaniu nehnuteľnosti za účelom kúpy automobilu.

9. Podľa prieskumu, tento rok plánuje domácnosť minúť na vianočné darčeky od 300 do 500 eur. Aký produkt by ste teda odporúčali využiť, ak im časť prostriedkov chýba?

Na kúpu vianočných darčekov, ako aj rôznych iných vecí súvisiacich s vianočným obdobím odporúčame využiť kreditnú kartu. Prostredníctvom nej môže klient finančné prostriedky využívať okamžite, kedykoľvek a na rôznych miestach.    

Ďakujem za rozhovor,
Miroslava Hrášková

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok