Ako správne používať kreditnú kartu

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 19. 7. 2011
Aj kreditnú kartu treba vedieť používať! Prinášame vám niekoľkoužitočných rád a tipov, aby ste sa nestali otrokom vašej kreditnejkarty.
Ako správne používať kreditnú kartu

Zdroj: Shutterstock

Kreditná karta je obdobou krátkodobého úveru

Kreditná karta je platobná karta s kreditom poskytnutým bankou alebo inou finančnou inštitúciou, možným na prečerpanie. V prípade kreditnej karty ide o úverový produkt, ktorý má stanovený úverový strop a umožní vám preto nákup tovaru alebo výber hotovosti, aj keď naň nemáte momentálne potrebné prostriedky. Z kreditnej karty čerpáte úver, ktorý neskôr splácate. Úver čerpaný kreditnou kartou môžete splácať pravidelnými splátkami, prípadne môžete mimoriadnou splátkou splatiť celý úver, resp. jeho časť. Úver je nekonečný, s každou uskutočnenou splátkou sa jeho limit automaticky obnovuje.

Aké kreditné karty ponúkajú banky? Pozrite porovnanie kreditných kariet!

Výhodou je bezúročné obdobie

Banky vám pri poskytnutí kreditnej karty ponúkajú bezúročné obdobie, ktoré je v prípade jednotlivých bánk rozdielne. Bezúročné obdobie sa pri kreditných kartách pohybuje najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní. Ak úver čerpaný prostredníctvom kreditnej karty splatíte počas tohto obdobia, neplatíte z neho žiadne úroky. Môžete tak takmer dva mesiace nakupovať za peniaze banky úplne zadarmo.

Ako ju správne používať?

Aj kreditnú kartu treba vedieť používať! Ak sa však chcete vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam a komplikáciám, mali by ste ju používať správnym spôsobom. Prinášame vám niekoľko užitočných rád a tipov, aby ste sa nestali otrokom vašej kreditnej karty:

  • Premyslite si účel použitia

Pred zriadením kreditnej karty je dobré premyslieť si, na aké účely ju budete využívať a aké množstvo finančných prostriedkov by ste prostredníctvom nej chceli získať. Môžete si vyberať z kariet s najnižším úrokom, najnižšími poplatkami alebo najdlhším bezúročným obdobím podľa toho, ktorá najviac vyhovuje vašim potrebám a požiadavkám.

  • Splácajte čerpané prostriedky načas

Ak splatíte prostriedky čerpané prostredníctvom kreditnej karty v bezúročnom období, neplatíte žiadne úroky z úveru. Informujte sa preto vo svojej banke na výšku stanovenej mesačnej splátky v prípade, že ste prostredníctvom kreditnej karty čerpali úver.

  • Bezúročné obdobie sa väčšinou nevzťahuje na výber hotovosti

Hoci kreditné karty umožňujú výber hotovosti z bankomatu, obvykle sa neodporúča ju takto používať. Vo väčšine prípadov sa na výber nevzťahuje bezúročné obdobie a poplatky za výber taktiež nie sú nízke. Je teda lepšie kreditnou kartou z bankomatu nevyberať a radšej použiť na výber klasickú debetnú platobnú kartu. Banky ponúkajú rôznu dĺžku bezúročného obdobia: porovnajte si kreditné karty!

  • Ak vám kreditná karta nevyhovuje, požiadajte o jej výmenu

Ak sa vám úroky spojené s vašou kreditnou kartou zdajú príliš vysoké alebo máte iné pochybnosti o vašej kreditne karte, obráťte sa na svoju banku a požiadajte o vydanie inej kreditnej karty alebo o úpravu podmienok. Takisto sa nebojte osloviť banku v prípade, že vám nie je včas doručené mesačné vyúčtovanie alebo ak zistíte nejaké nezrovnalosti vo vašich transakciách.

  • V prípade finančných ťažkostí požiadajte o odklad splátky

V prípade, že sa ocitnete v zložitej finančnej situácii, urýchlene kontaktujte banku, ktorá vám kreditnú kartu vydala a požiadajte ju o odklad splátky alebo o úpravu úverových podmienok. Je veľmi dôležité s bankou komunikovať a snažiť sa nepríjemnú situáciu vyriešiť tak, aby boli obe strany spokojné.

  • Väčšina vydavateľských bank účtuje sankčný úrok za každý deň oneskorenia

Pokiaľ čerpanú čiastku nesplatíte v bezúročnom období, kreditná karta má jeden z najvyšších úrokov spomedzi všetkých úverových produktov finančného trhu. V prípade kreditnej karty teda platí jednoduché pravidlo: čím viac meškáte so splátkami úveru, tým viac zaplatíte na úrokoch.

Aké sú úroky pri kreditných kartách? Využite porovnanie kreditiek!

 

Porovnávajte jednotlivé karty

Kreditnú kartu má vo svojej ponuke takmer každá banka. Môžete si vyberať z kariet s najnižším úrokom, najnižšími poplatkami alebo najdlhším bezúročným obdobím. Porovnaním aktuálnej ponuky bánk ľahko nájdete tú kreditnú kartu, ktorá najviac vyhovuje vašim predstavám a potrebám.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Kreditná karta, Úver

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok