Prerástli vám dlhy cez hlavu? Zbankrotujte!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 5. 1. 2011
Ak ste sa ocitli vo finančných ťažkostiach a zrazu nie ste schopní splácať svoje dlhy, môžte sa ich navždy zbaviť prostredníctvom osobného bankrotu. Prečítajte si nasledujúci článok, ktorý sa zaoberá problematikou osobného bankrotu.
Prerástli vám dlhy cez hlavu? Zbankrotujte!

Zdroj: Shutterstock

Osobný bankrot – o čo vlastne ide?

Čoraz častejšie sa stretávame s pojmom osobný bankrot. Slovenská legislatíva však tento pojem doslova neupravuje, v prípade „osobného bankrotu“ ide správne o konkurz na majetok fyzickej osoby. Odpovede na otázky čo je osobný bankrot, kedy a kde môžete oň požiadať,  aké sú jeho kladné stránky a jeho úskalia, nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Kedy môže fyzická osoba podať návrh na osobný bankrot?

Návrh na konkurz môžte podať, ak ste:

  • platobne neschopný, čo znamená, že máte viac než jedného veriteľa a viac ako jeden peňažný záväzok 30 dní po lehote splatnosti napriek tomu, že ste boli veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie,
  • predlžený, to znamená, že hodnota vašich splatných záväzkov presahuje hodnotu vášho majetku.

Kde podať návrh na konkurz?

Návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok fyzickej osoby sa podáva na príslušnom okresnom súde podľa miesta vášho trvalého bydliska. Môžete tak urobiť na ôsmich okresných súdoch, ktoré majú svoje sídlo v krajských mestách. So žiadosťou musíte predložiť aj kompletný zoznam vašich dlhov a kompletný súpis vášho majetku. Je preto logické, že sa vám oplatí podať návrh na konkurz v prípade, že výška vášho majetku nepresahuje výšku vašich dlhov.

Súd rozhodne do 15 dní od doručenia návrhu

Ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa všetky zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. V opačnom prípade podľa Zákona o konkurze a reštrukturalizácii návrh na vyhlásenie konkurzu v rovnakej lehote uznesením odmietne. O začatí konkurzného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína konkurzné konanie. Všetci veritelia tak vestník musia sledovať, aby sa stihli včas prihlásiť do konkurzu.

Konkurzný správca

Súd vám následne pridelí konkurzného správcu, ktorý zabezpečí a dohliada na predaj vášho osobného majetku. Nemusíte sa obávať, veci vašej osobnej potreby ako napríklad oblečenie, školské alebo zdravotné pomôcky, hotovosť v maximálnej výške 100 € či základné vybavenie domácnosti ostane nedotknuté. Prostriedky plynúce z predaja majetku rozdelí správca medzi jednotlivých veriteľov, ktorými môže byť či už banková inštitúcia, nebankový subjekt, no dokonca aj rodinní príslušníci a iní známi a priatelia, voči ktorým máte dlžoby.

Skúšobné 3 roky, potom oddlženie

V prípade, že spolupracujete pri konkurze, súd stanoví trojročné skúšobné obdobie, počas ktorého ste povinný vždy na konci roka poskytnúť konkurznému správcovi prostriedky vo výške určenej súdom, najviac však 70 % svojho celkového čistého príjmu za uplynulý skúšobný rok, ktoré následne po odpočítaní svojej odmeny pomerne rozdelí medzi vašich veriteľov. Minimálne čiastka, ktorá zodpovedá životnému minimu, vám však ostane.

Po uplynutí konkurzu máte nárok za podmienok ustanovených Zákonom o konkurze a reštrukturalizácii domáhať sa na súde zbavenia svojich dlhov, resp. o oddlženie. Súd vám ho povolí, ak ste počas konkurzného konania riadne plnil svoje povinnosti ustanovené Zákonom č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Prostredníctvom oddlženia tak neuspokojené pohľadávky zanikajú a stávajú sa nevymáhateľnými.

Dohľad súdu

Súd počas konkurzného konania vykonáva dohľad nad činnosťou konkurzného správcu. Súd je pri výkone dohľadu oprávnený požadovať od neho vysvetlenia alebo správy o priebehu konkurzného konania, ktoré je správca povinný súdu v určenej lehote poskytnúť.

Nie je to zadarmo

Chcete zažehnať hrozbu exekúcie? V tom prípade môžete vyhlásiť konkurz na váš majetok. Na to, aby ste sa však zbavili všetkých svojich dlhov, musíte prejsť celým procesom osobného bankrotu, ktorý trvá tri roky. V neposlednom rade musíte rátať aj s nákladmi na konkurzného správcu a inými administratívnymi nákladmi, ktoré nie sú najnižšie (preddavok na úhradu výdavkov správcu, preddavok pre správcu prihlásených veriteľov). Nie je to teda úplne zadarmo. Podmienky osobného bankrotu sú stanovené veľmi prísnym spôsobom. Na druhej strane vám však osobný bankrot po splnení týchto striktných podmienok umožní začať odznovu, s čistým štítom.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

2. 5. 2024 | Redakcia

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

S najlepšou ponukou spotrebných úverov na jar 2024 pricházajú Raiffeisen banka, mBank a UniCredit Bank.Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa... celý článok

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok