„Ísť do mínusu“ s povoleným prečerpaním

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 19. 7. 2010
Ak potrebujete finančné prostriedky rýchlo a bez zbytočných starostí, môžete svoju banku požiadať o zriadenie povoleného prečerpania, resp. kontokorentného úveru k vášmu bežnému účtu. O čo vlastne pri povolenom prečerpaní ide?
„Ísť do mínusu“ s povoleným prečerpaním

Zdroj: Shutterstock

Povolené prečerpanie, resp. kontokorentný úver

V prípade, že máte v banke otvorený bežný účet a niekedy potrebujete „ísť do mínusu“, stačí požiadať banku o zriadenie povoleného prečerpania, ktoré vám pomôže dočasne preklenúť nedostatok peňažných prostriedkov. Ako majiteľovi bežného účtu vám tak umožní čerpať prostriedky bez zdĺhavého vybavovania pôžičiek. Kontokorentný úver, ako inak nazývame povolené prečerpanie, môžte čerpať a splácať kedykoľvek. Výška úveru, ktorý vám banka poskytne, závisí na niekoľkých faktoroch. Niektoré banky určujú výšku úveru na základe vašich mesačných príjmov, iné vám poskytnú fixnú sumu, ktorá sa odvíja od vašej schopnosti úver splácať a niektoré finančné inštitúcie sú ochotné poskytnúť kontokorentný úver, ktorý je dokonca niekoľkonásobkom vašej mzdy.

Ako povolené prečerpanie získate?

O povolené prečerpanie bežného účtu musíte banku požiadať a obvykle splniť niekoľko podmienok, aby vám banka možnosť úveru poskytla. Zmluva o poskytnutí úveru sa väčšinou uzatvára na jeden rok a automaticky sa obnovuje.

Graf č. 1: Porovnanie sadzieb u povoleného prečerpania

kontokorent_01.jpg

Kontokorentný úver čerpáte priamo z bežného účtu či už výberom z bankomatu alebo platbou u vybraných obchodníkov. Porovnajte si podmienky aké pre povolenie prečerpania poskytujú banky: Porovnanie povoleného prečerpania!

Medzi najčastejšie podmienky zriadenia povoleného prečerpania patria:

  • vedenie bežného účtu v banke, ktorú žiadate o kontokorentný účet,
  • účet je vedený určitú dobu, aspoň tri mesiace,
  • na tento účet chodí pravidelne dostatočne vysoký príjem,
  • niekedy je požadovaný aj určitý priemerný zostatok na účte.

Kladné stránky kontokorentného úveru:

Hlavná výhoda kontokorentného úveru spočíva v posilnení vašej platobnej schopnosti. Vaše pravidelné a povinné platby (inkaso, poistné a iné) odídu v poriadku, aj v tom prípade, že by sa z akýchkoľvek dôvodov na vašom účte nenachádzali dostatočné finančné prostriedky. Prístup k peniazom máte prostredníctvom kontokorentného úveru 24 hodín denne 7 dní v týždni. Každou došlou úhradou v prospech kontokorentného účtu sa znižuje debetný zostatok, a tak sa obnovuje možnosť znovu čerpať kontokorentný úver až do výšky stanoveného limitu. Ďalšou výhodou kontokorentného úveru je, že je na dobu neurčitú. Splácate ho priebežne podľa vašich možností a úroky platíte výhradne len z požičanej sumy. Rovnako ho môžete a nemusíte využiť, záleží na vašej momentálnej platobnej schopnosti.

Medzi najväčšie výhody kontokorentného úveru patrí:

  • prístup k prostriedkom 24 hodín denne, 7 dní v týždni,
  • je na dobu neurčitú, splácate ho iba vtedy, keď vám to vyhovuje,
  • úroky platíte iba z požičanejsumy,
  • povolené prečerpanie môžte, ale nemusíte využiť, záleží od vašich potrieb.

Záporné stránky povoleného prečerpania:

Graf č. 2: Porovnanie sadzieb u povoleného prečerpania pre vysokoškolákov
kontokorent_02.jpg

Tento úver je vhodný najmä pre ľudí, ktorým platobná disciplína nie je cudzia. Byť v mínuse dlhodobo sa obvykle nevypláca. Ročné úrokové sadzby sa aktuálne pohybujú približne od 8 do 18,5 % s tým, že ročne uvádzaná úroková sadzba je často zdražovaná mesačným strhávaním úroku. 

Za akých úrokových podmienok získate kontokorentný úver?

Graf č.1 a č. 2 sa zameriava na úrokové sadzby povoleného prečerpania vo vybraných bankách pôsobiacich na slovenskom trhu.

Kontokorentný úver vám umožňuje čerpanie prostriedkov z bežného účtu, aj keď ich na ňom nemáte práve dostatok. Kontokorentný úver vám umožní „ísť do mínusu“ kedykoľvek a získať potrebné peniaze bez zdĺhavého vybavovania pôžičiek v banke. Stačí si ho len zriadiť. V ére balíčkových bežných účtov je často možné získať kontokorent v cene. Niektoré banky umožňujú kontokorentný úver zriadiť v základnej výške prostredníctvom internetu dokonca priamo z pohodlia vášho domova.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Bežný účet, Úver

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok