Odvody sa odkladajú až do roku 2023. Kto má nárok a aké sú podmienky?

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 6. 2021
Pandémia koronavírusu je síce na ústupe, jej následky však firmy i podnikatelia pociťujú už viac ako rok. Štát sa preto okrem iných dotačných opatrení už vlani rozhodol, že si môžu odložiť aj platenie sociálnych odvodov. To platí aj pre prvým päť mesiacov tohto roka.
Odvody sa odkladajú až do roku 2023. Kto má nárok a aké sú podmienky?

Zdroj: Shutterstock

Vládny kabinet ešte pred koncom mája tohto roka rozhodol, že samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a zamestnávatelia si môžu požiadať o odloženie sociálnych odvodov, ktoré platia za seba, aj za tohtoročný máj. Za tento mesiac si podnikatelia a firmy môžu odložiť sociálne odvody až do konca roka 2023.

Okrem toho sa posunie aj splatnosť už odložených odvodov z pôvodného dátumu 30. júna 2021. Po novom ich môžu firmy a podnikatelia zaplatiť v rozmedzí dátumov od 30. septembra tohto roka až do 30. septembra 2023. Ide o odložené odvody za mesiace marec, máj, jún, júl a december 2020, a tiež január až apríl 2021.

Aké sú lehoty splatenia už odložených odvodov?

  • Odvody za marec 2020 sa odkladajú do 30. septembra 2021
  • Odvody za máj 2020 sa odkladajú do 31. decembra 2021
  • Odvody za jún 2020 sa odkladajú do 31. marca 2022
  • Odvody za júl 2020 sa odkladajú do 30. júna 2022
  • Odvody za december 2020 sa odkladajú do 30. septembra 2022
  • Odvody za január 2021 sa odkladajú do 31. decembra 2022
  • Odvody za február 2021 sa odkladajú do 31. marca 2023
  • Odvody za marec 2021 sa odkladajú do 30. júna 2023
  • Odvody za apríl 2021 sa odkladajú do 30. septembra 2023
  • Odvody za máj 2021 sa odkladajú do 31. decembra 2023

Pre firmy a živnostníkov, ktorí už za predošlé mesiace predložili čestné vyhlásenie k odkladu a poklesu tržieb, už pri novej predĺženej lehote splatenia nemusia predkladať žiadne prehlásenia ani iné žiadosti či dokumenty. To v praxi znamená, že sa im splatnosť predĺži automaticky.

Zdroj: Shutterstock

Kto si môže odložiť odvody za máj 2021?

Odvody si môžu odložiť firmy a zamestnávatelia. Týka sa to však len tých sociálnych odvodov, ktoré platia za seba. Do Sociálnej poisťovne posielajú z hrubej mzdy zamestnanca na nemocenské poistenie 1,40 percenta, na starobné dôchodkové poistenie ide 14 percent, na invalidné dôchodkové poistenie idú tri percentá, za poistenie v nezamestnanosti odvádzajú jedno percento, na takzvané garančné poistenie ide 0,25 percenta, na úrazové zase 0,80 percenta a do rezervného fondu posielajú 4,75 percenta.

Odklad platenia sociálneho poistenia sa týka aj SZČO, a teda aj klasických živnostníkov. Tí v súčasnosti platia na nemocenské poistenie 4,40 percenta, na starobné dôchodkové poistenie ide 18 percent, na invalidné dôchodkové poistenie ide šesť percent. Do rezervného fondu posielajú 4,75 percenta. Poistenie v nezamestnanosti však živnostníci platia len na dobrovoľnej báze. Garančné a úrazové poistenie neplatia SZČO vôbec.

Aké sú podmienky odkladu odvodov za máj 2021?

Firmy a podnikatelia však pri odklade musia splniť aj dané podmienky. Sociálna poisťovňa sa pozerá najmä na pokles tržieb. To v praxi znamená, že o odklad môžu požiadať len tí, ktorým klesol takzvaný čistý obrat alebo príjmy z podnikania o 40 percent a viac.

V prípade tohtoročného mája sa pokles tržieb porovnáva s tržbami buď za máj 2019, alebo za celý rok 2019. Druhá možnosť platí len vtedy, ak podnikateľ či firma fungovali celý daný rok. V takom prípade sa počíta mesačný priemer tržieb za celý rok 2019.

Druhou možnosťou je porovnávanie s tohtoročným februárom, ak živnostník či firma nevykonávali činnosť v roku 2019. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že pokles tržieb sa určuje v percentách zaokrúhlených na celé číslo smerom nahor.

Žiadosť o odklad musia podnikatelia i zamestnávatelia vyplniť buď elektronicky, alebo v písomnej podobe formuláru, ktorý je na to určený. Potom ho treba rovnakou formou poslať Sociálnej poisťovni. Elektronický formulár a vzor na listinnú podobu pri odklade má poisťovňa zverejnené na svojom webe.

Za ľudí sa odvody platia

Treba však dodať, že štát zamestnávateľom odpustí len sociálne odvody, ktoré platia za seba. To v praxi znamená, že za svojich zamestnancov musia odvody platiť aj naďalej. Za nich do Sociálnej poisťovne posielajú z hrubej mzdy na nemocenské poistenie 1,40 percenta, na starobné dôchodkové poistenie idú štyri percentá, na invalidné dôchodkové poistenie idú tri percentá a za poistenie v nezamestnanosti odvádzajú jedno percento. Do zvyšných fondov zamestnanci neprispievajú.

Firmám a podnikateľom tiež zostali v platnosti prihlasovacie, oznamovacie a vykazovacie povinnosti. Musia pritom dodržiavať aj pôvodné termíny a lehoty. Ak potom zamestnávatelia a živnostníci zaplatia odvody v novom termíne včas a v správnej výške, nebudú platiť takzvané penále za omeškanie, ktoré im môže Sociálna poisťovňa vyrubiť.

Poisťovňa má pritom nastavené pravidlá aj v prípade čerpania nemocenskej alebo dôchodkovej dávky. V prípade posudzovania nároku sa vtedy odvody za máj považujú za zaplatené do uplynutia tretieho kalendárneho mesiaca po kalendárnom mesiaci, v ktorom skončí krízová situácia.

Sociálna poisťovňa však upozorňuje, že ak v tejto lehote nebude doplatené dlžné poistné, vyplatená dávka alebo jej časť sa bude musieť vracať odo dňa, od ktorého na ňu nebol z hľadiska odvodov za máj nárok. Platí to v prípade, že suma vyplatenej dávky je vyššia ako päť eur.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok