Ste dlžníkom Sociálnej poisťovne? Od februára máte šancu na odpustenie penále

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 31. 1. 2023
Národná rada SR schválila novelu zákona o sociálnom poistení, vďaka ktorej bude Sociálna poisťovňa odpúšťať penále za nedoplatky. Zmena zákona nadobúda účinnosť 1. februára 2023 a bude trvať viac ako pol roka. V tomto článku sa dozviete všetky potrebné informácie o odpúšťaní penále za omeškanie platby poistného, ktoré je známe aj ako generálny pardon.
Ste dlžníkom Sociálnej poisťovne? Od februára máte šancu na odpustenie penále

Zdroj: Shutterstock

Dôvody na odpustenie penalizácie

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR uvádza ako hlavný dôvod tohto rozhodnutia neschopnosť ľudí splácať svoje dlhy voči Sociálnej poisťovni v priebehu pandémie. Taktiež ide o jeden z krokov, ktoré majú fyzickým a právnickým osobám pomôcť v boji proti aktuálnej ekonomickej kríze a inflácii.

Parlament tak poskytol viac ako miliónu subjektov s nedoplatkom na odvodoch z minulosti šancu na splatenie svojich dlhov bez penalizácie. Konkrétne ide o nezaplatené poistné do Sociálnej poisťovne. Návrh predložila poslankyňa Petra Hajšelová zo strany Sme rodina.

Zbavte sa dlhov do konca augusta

Generálny pardon bude v roku 2023 trvať od 1. februára do 31. augusta, čiže sedem kalendárnych mesiacov, počas ktorých sa dlžníci môžu zbaviť svojich záväzkov voči Sociálnej poisťovni. Toto zvýhodnenie platí pre dlhy na poistení spred 1. júla 2022. Je otázne, kedy sa vláda opäť rozhodne odpúšťať penále za nedoplatky. Ak sa teda nachádzate na zozname dlžníkov, určite by ste túto šancu nemali premeškať.

Na tlačovej konferencii hnutia Sme rodina, kde sa vyjadrovali k návrhu novely zákona od poslankyne Petry Hajšelovej, odzneli aj konkrétne čísla. Tento generálny pardon sa bude týkať 1 069 650 subjektov, z ktorého:

  • 353 787 sú zamestnávatelia,
  • 497 660 sú SZČO,
  • 218 203 sú fyzické osoby (buď už nemajú aktívnu živnosť, alebo sú dobrovoľne poistenými fyzickými osobami).

Istina, ktorú tieto subjekty dlžia Sociálnej poisťovni, tvorí dokopy 600 miliónov eur. Avšak celková výška dlhu, čiže nezaplatené poistné plus penále za omeškanie, dosahuje výšku 885 miliónov eur. Ak by všetci dlžníci využili generálny pardon a svoje dlhy splatili do konca augusta 2023, spoločne by ušetrili až 285 miliónov eur.

Jediná podmienka pre zrušenie penále

Podľa vyjadrení vlády má generálny pardon slúžiť najmä na to, aby motivoval dlžníkov splatiť svoje záväzky voči Sociálnej poisťovni. Preto sa snažili kritériá na odpustenie penále udržať čo najjednoduchšie. Dlžníkovi stačí, aby splnil jedinú podmienku – kompletné zaplatenie dlžnej istiny.

Novela zákona ľuďom neposkytuje priestor na kalkulácie v zmysle splatenia časti dlhu, aby neskôr platili nižšie penále zo zvyšku. Dlžníci dostali dosť času na postupné nasporenie potrebnej sumy a následné jednorazové splatenie celého dlhu.

Toto rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky. Niektorí poctiví platiči poistného vyjadrili nespokojnosť s tým, že podľa nich ide o zvýhodňovanie neplatičov. „My neodpúšťame ani neposúvame splatnosť istiny. Práve naopak, chceme dlžníkov motivovať, aby si zaplatili istinu, a tým im bude odpustené penále,“ vyjadrila sa na túto tému Petra Hajšelová.

Penále za omeškanie

Sociálna poisťovňa určuje sumu penále v závislosti od výšky dlžnej istiny a počtu dní omeškania. Ak subjekt nezaplatí poistné, prípadne časť z neho, začnú sa počítať dni od dátumu splatnosti. S každým dňom sa k celkovému dlhu pripočíta 0,05 % dlžnej istiny. Dlh postupne narastá až do momentu, kým penále nedosiahne výšku nezaplateného poistného. Maximálna výška dlhu je teda dvojnásobok dlžnej istiny.

Aby ste si vedeli lepšie predstaviť rýchlosť rastu penále pri dlhu voči Sociálnej poisťovni, uvedieme príklad z praxe. Povedzme, že živnostník nezaplatil poistné vo výške 500 € so splatnosťou 11. júla 2017. Za jeden deň omeškania sa mu k dlhu pripočíta 0,05 % z 500 €, čo sa rovná 0,25 €. Penále rastie nasledovne:

  • K 31. 12. 2017 je omeškanie 174 dní a penále je 43,50 €.
  • K 31. 12. 2018 je omeškanie 539 dní a penále je 134,75 €.
  • K 31. 12. 2019 je omeškanie 904 dní a penále je 226 €.
  • K 31. 12. 2020 je omeškanie 1 270 dní a penále je 317,50 €.
  • K 31. 12. 2021 je omeškanie 1 635 dní a penále je 408,75 €.
  • K 31. 12. 2022 je omeškanie 2 000 dní, takže penále je 500 €. Ďalej sa zvyšovať nebude, keďže penále dosiahlo hodnotu dlžnej istiny.

Toto je už tretí generálny pardon

Dlžníci so záväzkami voči Sociálnej poisťovni už mali dvakrát šancu splatiť dlh bez penále. Prvý generálny pardon bol schválený v roku 2008 a týkal sa starobného dôchodkového poistenia. Druhý generálny pardon prebehol o dva roky neskôr. Dlžníci sa ďalšieho odpustenia penále dočkali po viac ako 10 rokoch.

V rokoch 2008 a 2010 sa generálne pardony týkali viac ako 2,3 milióna subjektov. Príležitosť na splatenie dlhu bez penále však využilo približne 1,1 milióna z nich, teda necelá polovica. Podľa štatistík Sociálnej poisťovne sa počas týchto dvoch pardonov splatila dlžná istina v hodnote viac ako 64,5 milióna eur. Odpustené odvody pritom dosiahli hodnotu až vo výške 343,8 miliónov eur.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok