7 tipov pre začínajúceho podnikateľa

PR článok | rubrika: PR článok | 29. 1. 2022
Premýšľate, že by ste začali podnikať? Nehľadiac na to, či si plánujete otvoriť len živnosť a stať sa freelancerom alebo túžite po veľkom internetovom obchode, existuje niekoľko tipov, ktoré vám dokážu zjednodušiť prvé týždne či mesiace podnikania. Ktoré to sú?
7 tipov pre začínajúceho podnikateľa

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

1.  Podnikanie ohláste online

Asi neexistuje človek, ktorého by bavilo chodiť po úradoch, podpisovať zmluvy a vybavovať rôzne dokumenty. Dobrou správou je, že pri otváraní živnosti si môžete vybrať, či si ju otvoríte osobne na príslušnom živnostenskom úrade alebo cez elektronickú službu dostupnú na portáli Slovensko.sk.

V prípade online otvorenia živnosti budete potrebovať občiansky preukaz s elektronickým čipom, ktorý má aktivovaný certifikát na tvorbu elektronického podpisu.

Výhodou online otvorenia živnosti je, že okrem času ušetríte aj financie. Poplatok za voľnú živnosť pri osobnom ohlásení je 5 € a za viazanú a remeselnú 15 €. V prípade, že živnosť otvárate online, za voľnú živnosť neplatíte nič a za viazanú a remeselnú 7,50 €.

Založenie s. r. o. je komplikovanejšie, no aj v tomto prípade riešite väčšinu vecí, ako napríklad zápis spoločnosti do obchodného registra, elektronicky.

2.  Využite virtuálne sídlo

Každá firma potrebuje nejaké sídlo. Ak nevlastníte nehnuteľnosť, v ktorej by mohla sídliť, s veľkou pravdepodobnosťou začnete nejakú hľadať. Ceny za budovy alebo prenájom sú však vysoké, preto sa mnohí rozhodnú, že budú pracovať z domu.

Problém, ktorý sa často objavuje, je ten, že ak bývate v menšej dedinke, vaša adresa nemusí na potenciálnych zákazníkov alebo klientov zapôsobiť príliš dobre. Práve preto je skvelým riešením virtuálne sídlo. Vďaka nemu môže vaša spoločnosť sídliť aj v lukratívnej časti Bratislavy.


3.  Faktúra zadarmo

Mnohí podnikatelia sa na začiatku svojho podnikania snažia nájsť riešenia, ako znížiť svoje výdavky a ušetriť. Jednou z možností je kvalitný systém na fakturovanie, ktorý si môžete vyskúšať na niekoľko dní zadarmo.

Ak s fakturáciou nemáte skúsenosti a neviete, ktorý systém vám bude vyhovovať najviac, využite bezplatnú skúšobnú dobu a vystavte si faktúru zadarmo. Počas nej zistíte, aké funkcie vám nástroj poskytuje a či je pre vás vhodný. A to bez toho, aby ste zaň zaplatili.

Po uplynutí skúšobnej doby sa následne môžete rozhodnúť pre jeden z balíkov za výhodné ceny.

4.  Udržujte si v účtovníctve poriadok

Kvalitný program na faktúry vám pomôže v udržaní poriadku medzi nimi. Ak nie ste zbehlí v jednoduchom účtovníctve alebo si zakladáte s. r. o. a potrebujete podvojné účtovníctvo, je dobré popremýšľať aj nad profesionálnym účtovníkom. Ten sa postará, aby ste nemali v daňovom priznaní chyby alebo problémy v iných oblastiach podnikania.

5.  Nezabudnite na výber správnej banky

Väčšina bánk na slovenskom trhu poskytuje zaujímavé možnosti pre väčších i menších podnikateľov. Všetky si ich porovnajte a zistite, ktorá z nich má pre vás najlepšiu ponuku. Snažte sa využiť rôzne benefity, aby ste predišli napríklad zbytočnému plateniu za účet alebo vysokým pôžičkovým úrokom.

6.  Dbajte na bezpečnosť

Bezpečnosť je pre firmu kľúčová. Myslieť by ste mali nielen na bezpečnosť priestorov, ale takisto na správne zabezpečenie bankového účtu, sociálnych sietí či e-mailu. Využívajte dvojstupňové overenie a nezabúdajte ani na antivírus.

Okrem svojej vlastnej bezpečnosti dbajte aj na bezpečnosť zákazníkov. S dátami, ktoré zbierate, musíte pracovať v súlade s GDPR.

7.  Keď si nie ste niečím istí, nebojte sa opýtať

Zdá sa vám podnikanie príliš komplikované alebo len neviete, čo všetko je potrebné po otvorení živnosti platiť? Prípadne máte nejaké iné otázky? Namiesto toho, aby ste nad nimi mávli rukou, si nájdite kvalitného účtovníka a všetko sa ho opýtajte. Budete si tak istí, že o niekoľko rokov nebudete platiť za chyby, ktoré ste spravili na začiatku.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok