Potrebuje živnostník podnikateľský účet? Mnoho podnikateľov sa rozhodne nesprávne

Marek Mittaš | rubrika: FINMARKET | 6. 6. 2022
Finišujete s prípravami na vlastné podnikanie? Nezabudnite na jednu dôležitú položku. Zákon vám ju síce neprikazuje, ale vybavenie firemného bankového účtu by z praktických aj bezpečnostných dôvodov malo patriť k povinnej jazde každého začínajúceho podnikateľa. V budúcnosti vám tento krok dokáže výrazne uľahčiť rozvoj vášho biznisu.
Potrebuje živnostník podnikateľský účet? Mnoho podnikateľov sa rozhodne nesprávne

Zdroj: Shutterstock

Bez účtu váš čakajú výrazné obmedzenia

Obchodné spoločnosti, ako napríklad  eseročky alebo akciové spoločnosti, potrebujú podnikateľský účet ako nutnú podmienku prevádzkovania činnosti. V prípade živnostníkov je situácia iná. Zákon umožňuje podnikateľom prevádzkovať živnosť aj bez toho, aby si bankový účet vôbec založili. Preto sa mnoho začínajúcich podnikateľov účtom nezaoberá, čo však môže mať v budúcnosti neblahý vplyv na rozvoj ich ďalšej činnosti.

Podnikateľ totiž musí počítať s tým, že zákon podnikanie bez bankového účtu značne obmedzuje. Podľa § 4 zákona č. 394/2012 Z. z. o obmedzení platieb v hotovosti v znení neskorších predpisov platí, že platba v hotovosti nesmie presiahnuť 5 000 eur.

Aj v prípade, že neočakávate platby vyššie ako 5 000 eur, bude podnikanie bez účtu komplikované. Hlavne v časoch, keď si ľudia čoraz viac zvykajú platiť prostredníctvom internetu či platobných terminálov aj napríklad v remeselných stánkoch.  Preto je založenie biznis účtu, ktorý môžete mať dokonca bezplatne a rovno aj s terminálom, skvelou možnosťou, ako využiť potenciál vášho podnikania naplno a nemyslieť na žiadne limity.

Osobný účet pri podnikaní môže spôsobovať problémy

Najčastejšou alternatívou začínajúcich podnikateľov je, že účet síce majú, ale začnú na podnikanie používať svoj osobný účet. Zákon v tomto prípade nijako nevymedzuje povinnosť mať účet špeciálne na podnikanie. No používanie osobného bežného účtu prináša niekoľko komplikácií, na ktoré by mal podnikateľ myslieť dopredu.

Najväčším rizikom je, že začnete od prvého dňa strácať prehľad o financiách používaných na podnikanie a na súkromné účely. To je hotová katastrofa ako pre účtovníka, tak aj pre vás samých, ak si chcete viesť účtovníctvo reálnych príjmov a výdavkov.

V prípade, že budete využívať paušálne výdavky, evidenciu výdavkov nebudete potrebovať, no príjmy bude potrebné dokladovať stále. Preto váš účtovník bude musieť nahliadnuť na celé vaše rodinné financie, nielen na tie, ktoré súvisia s podnikaním. To vám môže predražiť samotné účtovné služby a samozrejme o vašich  súkromných výdavkoch získa prehľad nielen tretia osoba, ale v prípade daňovej kontroly aj  daňový úrad. Preto je lepšie hneď na začiatku oddeliť súkromné a firemné peniaze. Ušetrí vám to čas, starosti, peniaze aj súkromie.  

Vhodne zvolený účet je podporou podnikania

Moderné banky podnikateľské účty prispôsobujú potrebám podnikateľov. Počítajú totiž s tým, že podnikanie je súvislá činnosť s cieľom dosahovať zisk a rozvíjať sa. Preto na podnikateľa pozerá inak ako na bežného zamestnanca, ktorému na účet chodí len pravidelný príjem. Používanie podnikateľského účtu od prvých dní podnikania  dáva výhodu, že banka vidí, ako sa vám darí. Ako rastú vaše tržby, či sa vám darí sezónne alebo neustále napredujete.

„Klient si vytvára príležitosť do budúcnosti získať napríklad jednoduchšie financovanie jeho podnikateľských zámerov, nakoľko ho banka z histórie pohybov na účte pozná,“ hovorí Anton Dano, segmentový manažér z Tatra banky.

Vďaka podnikateľskému účtu budete pre banku stabilnejší a spoľahlivejší partner. Budete v úplne inej situácii, ako keď požiadate o úver na podnikanie či rozvoj a pritom banka nebude ani evidovať, že ste doteraz podnikali. Podnikateľ  s biznis účtom získa podnikateľský uver ľahšie a výhodnejšie ako podnikateľ bez neho.

Osobný účet na podnikanie nie je žiadúci

Každý podnikateľ vie, že dobré vzťahy sú základom úspešného biznisu. Preto je dobré budovať si ich aj s bankou a nezavádzať. Pri používaní súkromného účtu na podnikanie sa síce neprehrešujete voči zákonu, ale nie je to korektné.

Banka je povinná v súlade so zákonom č.297/2008 Z.z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu, dohliadať na podozrivé transakcie.

„Samotná realizácia povinnej starostlivosti podľa typu klienta už má svoje špecifiká, ako napríklad poznanie riadiacej a vlastníckej štruktúry klienta, ktorý je právnickou osobou a mnohé iné, pričom treba uviesť, že predmetný zákon neurčuje iba povinnosti banky, ale aj jej klienta. Zákon definuje aj rizikovosť klienta, ktorú ovplyvňujú okrem iného aj typy produktov a ich následné využitie,“ dodáva Dano. 

Ak klient teda používa svoj osobný účet na podnikanie, môže to spôsobovať viaceré nezrovnalosti a nedorozumenia, ktoré je banka povinná odstrániť a následne postupovať podľa zákona. 

Klient, ktorý má vedený podnikateľský účet, má potom dvere v banke otvorené aj k ďalšej podpore, ktorá dokáže jeho podnikanie v budúcnosti posunúť výrazne dopredu.

Výhody podnikateľského účtu v skratke

 

  • Oddelenie firemných prostriedkov od súkromných
  • Možnosť využiť ďalšie produkty a služby určené pre podnikateľov ako POS terminál (klasický alebo aplikácia v mobile), Kreditnú kartu, Leasing a podobne
  • Možnosť čerpať predschválený úver na základe obratov realizovaných cez podnikateľský účet
  • Získate ďalšie doplnkové nebankové služby ako je fakturačný softvér, marketingová podpora, možnosť vytvorenia webu

 

Za firemný účet platiť nemusíte

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo začínajúci podnikatelia nesiahajú po biznis účte, je obava, že budú platiť mesačné poplatky za jeho vedenie. Pri rozbehu podnikania je každé ušetrené euro dobré a vedia to aj banky. Preto sa začínajúcich podnikateľov snažia podporiť. Podnikateľský účet a s ním spojené benefity preto môžete mať zadarmo.

„Pri otvorení podnikateľského účtu cez mobilnú aplikáciu, jednoosobové s.r.o a živnostníci majú vedenie účtu na prvých 12 mesiacov zdarma,“ hovorí Dano. „V prípade Živnostenského účtu získava tento benefit bez rozdielu spôsobu otvorenia účtu a zároveň tento účet môže mať zdarma aj po 12 mesiacoch, ak realizuje minimálny mesačný bezhotovostný obrat vo výške 500 EUR,“ vysvetľuje Dano.

Suma obratu je pritom nastavená tak, aby za rok každý životaschopný podnikateľ dokázal mať účet bez poplatku.

Navyše, ak predsa len poplatok za balík zaplatíte, môžete si ho zahrnúť celý do výdavkov. Na rozdiel od prípadu, ak používate aj na podnikanie účet súkromný.

Články v rubrike FINMARKET pripravujeme v spolupráci s obchodnými partnermi a na mieru spoločnostiam, ktoré chcú zoznámiť čitateľov  so svojimi produktmi alebo službami.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+34
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok