Rodinné podniky začnú fungovať od júla 2023: Ako sa budú líšiť od iných firiem?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 17. 1. 2023 | 3 komentáre
Dňa 1. 7. 2023 nadobudne účinnosť novela zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorá rodinným podnikom umožní získať osobitný status. Zákon bude rozlišovať evidované a registrované rodinné podniky; okrem toho zavádza aj definíciu rodinných fariem.
Rodinné podniky začnú fungovať od júla 2023: Ako sa budú líšiť od iných firiem?

Zdroj: Shutterstock

Čím sa musí firma vyznačovať, aby sa mohla hrdiť označením „rodinný podnik“? Ktoré povinnosti budú musieť títo podnikatelia na rozdiel od iných tržných subjektov plniť? A čo regulácia rodinného podnikania vlastne prináša? 

Definíciu rodinného podniku môže splniť aj živnostník 

Od 1. júla môžu byť rodinným podnikom nielen obchodné spoločnosti (v SR teda najmä eseročky a akciové spoločnosti) či družstvá, ale aj fyzické osoby. Podstatné je, aby išlo o podnikateľov. Na podnik však musia mať zákonom stanovené väzby viacerí členovia spoločnej rodiny, za ktorú sa budú pokladať:

- manželia,

- príbuzní v priamom rade,

- súrodenci,

- osoby navzájom príbuzné až do 4. stupňa a ich manželia. 

Vzťah členov rodiny k firme musí byť podľa zákona nasledovný: 

1) Ak ide o obchodnú spoločnosť:

a) aspoň dvaja členovia rodiny priamo alebo nepriamo vykonávajú väčšinu hlasovacích právnajmenej 1 z nich je štatutárnym orgánom alebo jeho členom,
b) najmenej dvaja členovia rodiny majú hospodársky prospech z podnikania spolu viac ako 50 % zo zisku po zdanení alebo
c) 1 člen rodiny je jediným spoločníkom alebo jediným akcionárom a súčasne aj štatutárnym orgánom spoločnosti alebo jeho členom a aspoň 1 ďalší člen rodiny je tiež štatutárnym orgánom či jeho členom, prípadne prokuristom, členom dozornej rady alebo je voči spoločnosti v pracovnoprávnom vzťahu

2) Ak ide o družstvo:

  1. a) najmenej dvaja členovia rodiny priamo alebo nepriamo vykonávajú väčšinu hlasovacích právaspoň 1 člen rodiny je štatutárnym orgánom alebo jeho členom alebo
  2. b) aspoň dvaja členovia rodiny majú hospodársky prospech z podnikania spolu viac ako 50 % zo zisku po zdanení. 

3) Ak ide o fyzickú osobu, môže získať status rodinného podniku, ak zamestnáva v pracovnoprávnom vzťahu aspoň jedného člena rodiny. 

Posudzovanie splnenia znakov rodinného podniku môže byť miernejšie, ak do štruktúr obchodných spoločností či družstiev vstúpi externý investor a jeho zvýšená účasť na podnikaní na úkor členov rodiny je odôvodnená ochranou jeho investície. Vplyv investora však musí byť obmedzený len na určité obdobie. 

Koncepčné otázky bude riešiť rada rodinného podniku 

Nová právna úprava pochádza z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré si od nej sľubuje posilňovanie rodinných hodnôt a kvality rodinného života. Rodinné podniky (rovnako ako iní podnikatelia) budú primárne fungovať za účelom dosahovania zisku. Zároveň ale bude podporovaná ich charakteristická vlastnosť spočívajúca v zapojení viacerých členov rodiny do spoločného podnikania. 

Za týmto účelom zákon zavádza napríklad inštitút rady rodinného podniku, ktorá má (okrem iného) rozhodovať o jeho dlhodobom strategickom smerovaní. Musí mať najmenej troch členov a jej rozhodnutia sa budú zaznamenávať do zápisnice, ktorú si ministerstvo práce môže vyžiadať. Rada bude stáť mimo štruktúru klasických orgánov obchodných spoločností a družstiev. 

Podniky si môžu vybrať preferovaný status 

Rodinné firmy budú môcť fungovať v trojakom režime:

1) môžu sa nechať zapísať do evidencie rodinných podnikov – v takom prípade budú môcť aj v písomnom styku uvádzať označenie „rodinný podnik“ a doplniť toto označenie aj do obchodného registra, 
2) môžu si nechať priznať štatút registrovaného rodinného podniku – na rozdiel od evidencie sa pre jeho priznanie bude vyžadovať splnenie prísnejších podmienok. Registrované rodinné podniky budú musieť použiť najmenej 12 % zisku po zdanení v období 1 roka od schválenia riadnej účtovnej závierky na zákonom stanovené účely, medzi ktoré patrí napr.:

- vzdelávanie členov rodiny či ich dôchodkové zabezpečenie,

- rekreačné pobyty a zdravotná starostlivosť o členov rodiny a zamestnancov podniku,

- sociálna pomoc a starostlivosť o členov rodiny.

Povinne zriaďujú aj radu rodinného podniku a musia používať označenie „registrovaný rodinný podnik“

3) rodinná firma sa nenechá evidovať ani registrovať, hoci by teoreticky podmienky spĺňala – v takom prípade bude fungovať ako bežný podnikateľ. V súvislosti so zákazom klamlivej reklamy je ale otázne, či v takom prípade bude môcť napr. v propagačných materiáloch poukazovať na to, že má charakter rodinného podniku (keďže toto označenie zákon spája so zápisom do evidencie). 

Vedenie evidencie rodinných podnikov aj priznávanie štatútu registrovaných podnikov bude mať na starosti ministerstvo práce. Dodajme, že podniky si môžu nechať zapísať aj údaj o tom, že sú „rodinnou farmou“. Pôjde však len o podnikateľov zaoberajúcich sa poľnohospodárskou činnosťou (vrátane hospodárskeho chovu rýb) alebo produkciou, spracovávaním a obchodovaním s poľnohospodárskymi surovinami a výrobkami. 

Úprava sleduje ušľachtilé ciele, praktický prínos ale pokrivkáva 

Právnu úpravu rodinných podnikov prax požadovala už dlhšie. Za najväčšie nedostatky označovala nedostatok regulácie v oblasti dedičského práva a zamestnávania príbuzných. Volala tiež po zvýhodneniach v oblasti daní a poplatkov.

Novelizácia účinná od júla sama osebe ani jeden z uvedených aspektov nerieši. Nemožno jej ale uprieť, že sa snaží o posilnenie rodinných väzieb. Podnikateľom môže tiež poslúžiť z marketingového hľadiska (keďže pojem „rodinný“ sa u väčšiny z nás v zásade spája s pozitívnymi asociáciami). Rezort práce ďalej deklaroval, že status rodinného podniku bude predpokladom pre vybrané formy pomoci

V súvislosti s tým treba uviesť, že ešte v minulom roku sa mohli rodinné podniky (napriek tomu, že ich zákonná definícia chýbala) uchádzať napríklad o podporu na čerpanie odborného poradenstva ohľadom nástupníctva a generačnej výmeny, ktorej poskytovateľom bolo v rámci schémy pomoci de minimis Ministerstvo hospodárstva SR. V júli 2022 bolo schválených 19 projektov konkrétnych rodinných firiem v celkovej sume 274 825,12 Eur.

Ďalšia výzva na predkladanie žiadostí by mala byť vyhlásená v polovici roka 2023. Informácie o podobných formách podpory možno nájsť napr. na stránkach Slovak Business Agency (resp. Národného podnikateľského centra).

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 3 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok