Ako treba doručiť skončenie pracovného pomeru? Pozor aj na tieto chyby

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 27. 11. 2023
Písomnosti, ktorými sa jednostranne rozväzuje pracovný pomer, musia spĺňať prísne podmienky. Okrem dodržania obsahových náležitostí je veľmi dôležité aj ich správne doručenie. Môže zamestnávateľ zaslať výpoveď či okamžité skončenie na adresu, kde už dávnejšie nebývate? Čo sa stane, ak sa budete prevzatiu zásielky aktívne vyhýbať? A dá sa pracovný pomer v skúšobnej dobe platne ukončiť aj formou sms?
Ako treba doručiť skončenie pracovného pomeru? Pozor aj na tieto chyby

Zdroj: Shutterstock

Ktoré písomnosti treba doručovať do vlastných rúk? 

Zamestnávateľ vám musí podľa zákona doručiť do vlastných rúk všetky písomnosti, ktoré sa týkajú:

1) vzniku, zmenyskončenia pracovného pomeru,

2) vzniku, zmenyzániku vašich povinností vyplývajúcich z pracovnej zmluvy,

3) vzniku, zmien zániku právpovinností vyplývajúcich z dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. 

Chyba 1:Doručenie „do vlastných rúk“ vyžaduje, aby ste zásielku od zamestnávateľa prevzali priamo vy. Nepostačuje teda jej odovzdanie do rúk vášho manžela či dokonca „len“ spolubývajúceho. 

Zamestnávateľ by mal v prvom rade zvoliť doručenie formou osobného odovzdania písomnosti. Toto by sa primárne malo uskutočniť na vašom pracovisku. Pripúšťa sa však aj vo vašom byte a prípadne tiež kdekoľvek, kde vás zamestnávateľ zastihne. Pre priame doručenie sa nevyžaduje, aby k nemu došlo počas vašej pracovnej doby; môže byť realizované v zásade v ktorejkoľvek hodine. 

Písomnosť sa doručuje v originálnom znení s podpisom osoby, ktorá je oprávnená konať za zamestnávateľa; v prípade právnickej osoby teda v zásade musí ísť o podpisy člena alebo členov štatutárneho orgánu, prípadne zamestnanca, ktorý bol k tomuto úkonu písomne poverený. 

Čo musí byť splnené, ak sa písomnosť posiela poštou? 

V prípade, že osobné doručenie písomnosti nebude možné (napríklad aj preto, že sa ho snažíte určitým spôsobom skomplikovať), môže zamestnávateľ využiť doručenie prostredníctvom poštového podniku formou doporučenej zásielky

Takéto písomnosti musí zamestnávateľ zaslať:

1) na vašu poslednú adresu, ktorá mu je známa,
2) ako doporučenú zásielkudoručenkou a poznámkou „do vlastných rúk“,
3) tak, aby odberná lehota zásielky určená zamestnávateľom nebola kratšia ako 10 dní

Chyba 2: Presťahovali ste sa a spoliehate sa na to, že zamestnávateľ nevie, kde aktuálne bývate? Uvedená skutočnosť ale nie je prekážkou riadneho doručenia výpovede či okamžitého skončenia pracovného pomeru. Zamestnávateľ nemôže byť postihovaný za to, že ste si nesplnili svoju povinnosť podľa § 81 písm. g) Zákonníka práce, v zmysle ktorého ste mu mali bez zbytočného odkladu oznámiť zmenu trvalého alebo prechodného pobytu aj adresy na doručovanie písomností. Ak zamestnávateľ ostatné podmienky pre účinné doručenie splní, dôjde k nemu aj zaslaním písomnosti na adresu, kde sa nezdržiavate (k okamihu doručenia viď nižšie). 

Chyba 3:Ak zamestnávateľ zašle zásielku bez poznámky „do vlastných rúk“, nespoliehajte sa na to, že uvedené pochybenie bude mať vždy za následok aj neplatnosť skončenia pracovného pomeru. Krajský súd Bratislavarozhodnutí vydanom pod sp.zn, 3CoPr/4/2013uviedol, že ak takúto zásielku zamestnanec prevezme osobne, považuje sa za doručenú; ak by však zásielku prevzala iná osoba, nepôjde o riadne doručenie (a to ani vtedy, keď by uvedená osoba následne zásielku odovzdala zamestnancovi). 

Čo ak potrebujete pracovný pomer rozviazať vy? 

V prípade, že chcete zamestnávateľovi doručiť písomnosť týkajúcu sa:

  • 1) zmeny a zániku pracovného pomeru alebo
  • 2) vzniku, zmeny a zániku povinností vyplývajúcich z vašej pracovnej zmluvy či dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru,

musíte ju doručiť buď na pracovisku alebo ako doporučenú zásielku.

Kedy sa písomnosť považuje za doručenú? 

Deň doručenia písomnosti, ktorá sa týka rozviazania pracovného pomeru, je veľmi podstatný. V prvom rade sa ním určuje okamih, v ktorommá pracovný pomer skončiť, od ktorého sa zároveň odvíja lehota, v ktorejmožno na súde uplatniť neplatnosť tohto skončenia. Pri okamžitom skončení pracovného pomeru či skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe má však význam aj z hľadiska posúdenia podmienok ich platnosti, pretože ich možno urobiť len do určitej doby (napr. okamžité skončenie musí byť doručené najneskôr do dvoch mesiacov odo dňa, keď sa zamestnávateľ dozvedel o dôvode pre tento spôsob rozviazania pracovného pomeru, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol).  

K splneniu povinnosti doručiť písomnosť dochádza v okamihu:

1) kedy zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme,

2) keď ju poštový podnik vráti zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú alebo

3) ak jej doručenie bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca či zamestnávateľa,

4) keď zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne

V súvislosti s odopretím prijatia písomnosti treba uviesť, že samotné odmietnutie dostavenia sa na pracovisko na výzvu zamestnávateľa len za účelom prevzatia listiny obsahujúcej právny úkon smerujúci k skončeniu pracovného pomeru nemožno stotožňovať s odmietnutím prevzatia zásielky (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 25CoPr/6/2017). 

Chyba 4:Ak sa zamestnávateľ rozhodne doručenie písomnosti „poistiť“ a okrem osobného odovzdania (napr. aj preto, že ju výslovne odmietnete prijať) vám ju odošle aj poštou, považuje sa táto za doručenú okamihom, ktorý nastane ako prvý (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Bratislava, sp.zn. 15CoPr/13/2017). V tejto súvislosti dajte pozorna správne spočítanie lehoty pre uplatnenie neplatnostiskončenia pracovného pomeru. Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením či skončením v skúšobnej dobe môžete uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť. 

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe má iné pravidlá 

Ako už bolo uvedené vyššie, aj skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe možno napadnúť ako neplatné. Súdna prax však podmienky takéhoto skončenia neposudzuje tak prísne ako podmienky rozviazania pracovného pomeru výpoveďou či okamžitým skončením. Dôvodom je skutočnosť, že Zákonník práce sankcionuje nedodržanie písomnej formy právneho úkonu neplatnosťou len vtedy, keď je tento následok s jej nedostatkom výslovne spojený priamo v zákone.

 

Napriek tomu, že skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe má byť písomné (a tým pádom aj doručované), Zákonník práce nekonštatuje, že by absencia písomnosti zakladala jeho neplatnosť. V judikatúre bol preto vyslovený záver, že v skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe možno realizovať napríklad aj prostredníctvom sms (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Žilina, sp.zn. 8CoPr/2/2022).

Anketa

Podávali ste už výpoveď?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

práca, výpoveď, zamestnanie

Toto ste už čítali?

Kedy môžete odmietnuť zamestnanie sprostredkované úradom práce?

24. 10. 2023 | Barbora Magočová

Kedy môžete odmietnuť zamestnanie sprostredkované úradom práce?

Prihlásili ste sa na úrad práce, aby ste nemuseli hradiť platby na zdravotné poistenie; úrad vám však núka zamestnanie, ktoré sa vám nepáči. Existujú situácie, v ktorých máte právo... celý článok

Mzda či nákupy za "socíku"? Na väčšinu tovarov dnes stačí odpracovať kratší čas

17. 11. 2021 | Redakcia

Mzda či nákupy za "socíku"? Na väčšinu tovarov dnes stačí odpracovať kratší čas

Socializmus verzus súčasnosť. Čo sa v prípade obchodu, nákupov ale i cien tovarov a služieb za vyše tri desaťročia zmenilo najviac?

Ako bude rásť minimálna mzda v roku 2022? (tabuľka, príplatky a čistá mzda)

9. 9. 2021 | Redakcia

Ako bude rásť minimálna mzda v roku 2022? (tabuľka, príplatky a čistá mzda)

Rokovanie zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov o výške minimálnej mzdy na rok 2022 neprinieslo výsledok v podobe dohody. Stúpne teda automaticky podľa zákona.

4 dni v týždni doma za 70 %-tnú mzdú. Aj to sú podmienky českého kurzarbeitu

8. 10. 2020 | Miroslava Hrášková

4 dni v týždni doma za 70 %-tnú mzdú. Aj to sú podmienky českého kurzarbeitu

Kurzarbeit má zachrániť prácu a zabrániť prepúšťaniu. V Česku chcú preplácať až 4 dni z pracovného týždňa.

Minimálna mzda vzrastie v roku 2021 až na sumu 623 eur

31. 8. 2020 | Miroslava Hrášková

Minimálna mzda vzrastie v roku 2021 až na sumu 623 eur

Minimálna mesačná mzda vzrastie oproti tomuto roku o 43 eur. Pre mnohých je to sklamanie. Niektorí čakali, že sa nezmení, iní, že bude rásť viac.